Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Gingii sănătoase

– Parodontoza face ravagii. Sfaturile care urmează vă ajută să vă feriți de prăpăd –

Sugeți ulei

Foto: Shutterstock – 3

Acest mod de a folosi uleiul, care își are originea în medicina ayurvedică, ajută la combaterea retracției gingivale și are efect antibacterian. Gura se clătește cu o înghițitură de ulei vegetal, timp de aproximativ 20 de minute, mișcându-l de colo-colo, astfel încât să ajungă în toate zonele ei. Și mai bun este uleiul amestecat cu plante. Pentru 100 ml de ulei, avem nevoie de 100 de ml de ulei presat la rece (de exemplu de floarea-soarelui sau dovleac) și o lingură de ierburi (pă­trunjel sau salvie). Plantele se toacă, se amestecă bine cu uleiul, se lasă la macerat o noapte, iar apoi se strecoară prin­tr-o pânză și se toarnă într-un recipient curat (va rezista la frigider, timp de 4-6 săptămâni).

Antrenament cu alimente

În timp ce mestecăm, stimulăm producția de salivă, care este importantă pentru îngrijirea cavi­tății bucale, deoarece ne ajută să ținem în șah dezvoltarea bacteriilor. Ali­mentele precum me­re­le, morcovii sau pâi­nea integrală, pe ca­re trebuie să le mes­tecăm cu multă pu­tere, ne ajută să produ­cem o cantitate mare de salivă și ne protejează astfel și gingiile.

Spălați-vă corect pe dinți

Cine utilizează o periuță de dinți prea tare sau o apasă prea mult pe gingii, le    poate răni. Cel mai bine este să folosim o perie moale, cu perii rotunjiți, pe care să o deplasăm peste dinți și gingii cu mișcări ușor circulare. Astfel, tartrul dentar se dizolvă, iar gingia este ma­sată într-un mod binefăcător. Spațiile interdentare trebuie apoi neapărat curătațe cu aju­torul aței dentare.   

Ceai de mentă

Mentolul, principalul ingredient activ din mentă, e conținut în aproape fiecare pastă de dinți sau apă de gură – iar acest lucru nu este întâmplător. Menta ne ajută să avem o respirație proaspătă, are un efect ră­coritor și antiinflamator. De aceea, cine bea în mod regulat ceai de men­tă, preparat din frunze proas­pete, face un lucru bun pentru gingiile sale. Ceaiul nu e gustos doar proaspăt, ci și când e răcit și servit ca bău­tură răcoritoare.

Afine

Micile fructe albastre au un efect anti­inflamator și antibacterian, de care ne putem folosi și atunci când ne confruntăm cu probleme gingivale. Deosebit de eficientă este infuzia de afine, care poate fi utilizată ca apă de gură, pentru gargară, sau se masează, după ce ne-am spălat pe dinți, în zonele afectate din cavitatea bu­cală. Pentru a obține infuzia, turnați o ceaș­că de apă peste o lingură de afine uscate și lăsați să dea în clocot. Lăsați apoi la infuzat încă 10 minute.

Apă de gură cu oțet de mere

Procesul de macerare conduce la apariția multor substanțe valoroase în oțe­tul de mere, care are nu­meroase proprietăți tera­peu­tice. Ca apă naturală de gură, el are efect anti­bac­terian, antiinflamator, și stimulează producția de salivă. Pentru a prepara apa de gură, adăugăm două lingurițe de oțet într-un pa­har cu apă și facem gar­ga­ră cu aproximativ o ju­mă­tate de oră înainte de a ne spăla pe dinți. Apoi ne clă­tim bine gura cu apă, pen­tru ca aciditatea conținută în oțet să nu ne atace smalțul dinților.

Propolis

Albinele produc propolis, numit și clei de albine, pentru a-și sigila stupul și a-l proteja de invadatori și agenți pa­togeni. Dar și noi putem profita de substanțele ac­tive ale acestui produs na­tural, întrucât el are efecte antiinflamatoare și este considerat un antibiotic natural. În cazul infla­mațiilor gingivale, este de folos să masăm în mod regulat zona afectată cu tinctură de propolis. Pentru a obține tinctura, se pun într-un borcan cu capac care poate fi înșurubat, 30 g de propolis și 300 ml de alcool alimentar, cu o concentrație ridicată, și se amestecă bine. Borcanul închis trebuie apoi lăsat timp de circa șase săptămâni într-un loc însorit sau cald și se agită ocazional. Mulți apicultori oferă, de asemenea, spre vânzare, tinctura gata preparată.

Masajul gingival

Gingiile sănătoase pot fi recunoscute prin faptul că încadrează ferm din­ții și au o culoare roz deschis. Dacă gingia bate mai degrabă în roșu, e moale și in­flamată, poate fi de ajutor masajul reali­zat zilnic, în zona afectată, cu o periuță moale de dinți. În acest fel, stimulăm circulația sângelui în gingii, acce­lerând implicit vindecarea zonelor inflamate.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian