Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru CORNEL D., F. AS nr. 1461: „Am fost diagnosticat cu lombosciatică”

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE – medic primar dermatolog, specialist acupunctură și homeopatie – București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: [email protected], www.drnwabudike.ro

Stimate domn, termenul de lombosciatică este folosit pentru ceea ce se numește du­reri de spate inferior. Este o proble­mă foarte des întâlnită, la cca 80% din popu­lație, la un moment dat.

Durerea de spate inferioară (sau lombară) poate fi acută sau cronică. Este considerată cronică, atunci când persistă cel puțin trei luni. Circa 15-20% dintre pacienți dezvoltă dureri prelungite.

Factorii de risc pentru durerea lombară (și pentru sciatică) includ: – înălțime mare a corpului (pune presiune pe vertebre) – vârsta (degenerarea organismului) – sedentarism, sta­tul prelungit pe scaun – obezitate (greutate excesivă pe coloană) – diabet – fumat – sarcină – postură a corpului neadecvată (cauzată inclusiv de încălțăminte cu tocuri prea înalte) – ridicarea de greutăți (sport, munci fizice grele etc).

Cauzele propriu-zise:

Există două tipuri de durere lombară – nespecifică și speci­fică:

1. Cea nespecifică (sau me­canică) este cea mai des întâlnită. Nu prea se știe care este cauza, de unde și denumirea de „nespe­cifică”. Are intensitatea de la ușoară până la intensă. Poate radia până la membrele inferi­oare, este mai acută la mișcare, la tuse sau strănut. Tinde să dispară de la sine, dar poate persista (la un număr mic de persoane).

2. Durerea specifică ar putea avea mai multe cauze: traumatisme (fracturi produse de accidente sau osteoporoză), neuropatii (diabetice sau infla­matorii), probleme musculare, infecții, pietre la rinichi, cancer (cancer de prostată cu metastaze, mielom multiplu), tulburări ale tubului intestinal, sarcină (inclusiv cea extrauterină).

În general, prezența unuia sau mai multora din­tre următoarele simptome cere o vizită fără ezitare la medic:

* Durere care nu se ameliorează în poziția întinsă.

* Durere care crește în intensitate pe parcursul săptămânilor.

* Durere care radiază către piept sau spate.

* Durere însoțită de amorțeli ale membrelor sau a zonei fesiere.

* Durere însoțită de impotență funcțională a membrului sau a zonei fesiere, împrejurare ce pare a fi și cazul dumneavoastră.

* Dacă durerea este însoțită de amorțeli în zona anusului sau de incontinență urinară ori fe­cală, este deja o urgență medicală!

* Durere însoțită de rigiditate sau înțepenire musculară, dimineața, care este îmbunătățită de activitate.

Medicina naturistă privește lombosciatica ca pe un blocaj energetic, care poate rezulta din epuizarea energiei rinichiului (prea multă activitate sexuală sau prea multă gândire/îngrijorare), o poziție nepo­trivită a corpului, exces la locul de muncă, fără odihnă, sau expunere la frig.

Abordări naturiste:

* Evitați fumatul – este un factor de risc pentru această boală.

* Alcoolul – consumați-l cu moderație, vă ajută să evitați accidentele și vă ține sănătatea pe linie dreaptă.

* Mișcarea – este important să vă mențineți activ. Multă vreme s-a crezut că repausul la pat era cea mai bună soluție. Astăzi, se recomandă mișcare ușoară (neforțată), crescând pe măsură ce vă simțiți în stare.

* O postură corectă – este importantă atât la stat jos, cât și la mers, ori în timpul activităților zilnice (aspirat, mișcat obiecte prin casă).

* Evitați să ridicați greutăți mari.

* Evitați mișcările bruște ale spatelui – pot afecta mușchii, tendoanele și coloana vertebrală.

* Aplicarea de comprese calde sau reci.

* Mișcare regulată – sedentarismul poate duce la slăbirea mușchilor lombari, ceea ce produce dureri.

* Gimnastica medicală – sub îndrumarea unui profesionist, s-a dovedit a fi de mare folos.

* Masajul – realizat de un specialist.

* Manipularea coloanei – de către un chiro­terapeut. (Cu atenție, să vă verifice mai întâi me­dical, pentru a nu avea boli cum ar fi osteo­po­roza!)

* Terapia comportamentală – încearcă să educe pacienții în așa manieră, încât atitudinea lor să amelioreze boala. (Se raportează succese de peste 90%!).

* Plante medicinale – Sună­toare, Turmeric și Tămâie.

* Dieta – este foarte utilă, pentru a evita cauzele inflama­torii. Renunțați la alimente infla­matoare – zahăr, fast food etc.

* Acupunctura – este exce­lentă, deblochează meridianele și reechilibrează energiile.

* Homeopatia – are, de ase­menea, rezultate optime. Medi­camente cum ar fi Arnica, Bryo­nia, Ignatia, Symphytum și Vis­cum album sunt de mare utili­tate.

Durerile de spate și sciatica nu se tratează fără suprave­ghere medicală. Dacă vă bă­nuiți de acestea, consultați ime­diat medicul! Vă urez succes!

Farm. Carmen Ponoran – Asociația Română de Gemoterapie și Homeopatie, e-mail: [email protected] www.gemoterapie.ro

„Am faringită, care-mi provoacă dureri și usturimi în cerul gurii” (Răspuns pentru SILVIA, F. AS 1516)

Carmen Ponoran

Doamna Silvia, pentru că tratamentul care a adus ameliorare în prima etapă a bolii a fost cel cu Fluconazol (un antifungic), iar ulterior, la recoman­darea medicului, cel cu Klabax (un antibiotic) nu v-a ajutat deloc, ar tre­bui să mergeți la un specialist pentru clarificarea diagnosticului, care s-ar putea să fie o candidoză bucală. Până atunci, vă propun să încercați o sche­mă de tratament gemoterapic care să vă ajute atât în faringită, cât și în caz de candidoză. Ex­tractele gemoterapice din mlădițe de Lemn câinesc, mlădițe de Mur, muguri de Viță de vie și mlădițe de Măceș vor aduce un efect cumulat antiinflamator, cicatri­zant, de întărire și refacere a mucoasei cavității bucale. De administrat Extract din mlădițe de Lemn câinesc, dimineața și seara, Extract din mlădițe de Mur, la prânz, Extract din muguri de Viță de vie și Extract din mlădițe de Măceș, aso­ciate, de două ori pe parcursul zilei. Pentru că simp­tomele menționate – usturime cu durere în cerul gurii – au revenit pe­riodic, vă recomand să urmați această cură gemote­ra­pică timp de două luni, iar efectul va fi și de creș­tere a rezistenței organis­mului. Aveți grijă și la o dietă alimentară de cruțare (fără zahăr, mai puțină carne). Multă sănătate!

„La doar 10 ani, fetița mea are discopatie lombară” (Răspuns pentru Iulia T. – București, F. AS 1516)

Doamnă Iulia, vă sfătuiesc să apelați la spe­cialiști reumatologi care au și formare în domenii ale terapiilor naturale, precum gemoterapia, fitote­rapia, homeopatia. În acest sens, vă putem ajuta cu recomandarea unor medici din București, membri ai Asociației Române de Gemoterapie și Homeo­patie (ne puteți scrie pe email: gemoterapie@ gmail.com). Fetița dumneavoastră va putea primi îndrumări și un tratament lipsit de reacții adverse, așa cum este cazul medicației clasice recomandate în tratamentul durerii din discopatia lombară. Să aveți încredere că homeopatia și gemoterapia o vor putea ajuta.

Numai bine!

Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]

„Am candidoză vaginală recidivantă” (Răspuns pentru A.T., F. AS nr. 1463)

Pentru această afecţiune vă recomand un trata­ment extern, sub formă de ovule şi gel vaginal, numit: „CANDIVAG”. Se aplică intravaginal, seara, la culcare, 10 seri la rând, cu mențiunea că în situaţia în care sunteți activă sexual este necesar un tratament local şi pen­tru partener. Concomitent se dezin­fectează prin fierbere toată lenjeria intimă. Alături de tratamentul local, vă recomand și un preparat cu administrare internă, numit „IMUNIS”, conceput pentru mărirea imunităţii organismului în cazul unor agresiuni infecţioase prelungite. Dacă vă inte­resează, contactaţi-mă.

„Ce se poate face în cazul durerilor provocate de scolioză?” (Răspuns pentru CERASELA S. – București, F. AS nr. 1424)

În primul rând, ar trebui ca fiica dvs să poarte un corset menit să-i îndrepte coloana vertebrală. Apoi, se folosește un amestec de plante, format din: coajă de Salcie, coajă de Mesteacăn și frunze de Mentă, din care se prepară un decoct mai con­centrat, de aproximativ 1 litru. Din acest ceai se folosește 3/4 din cantitate intern (se bea o cană cu decoct, de 3-4 ori pe zi), iar cu restul se face un masaj pe locul afectat, ori de câte ori apar dureri.

„Sufăr de diverticuloză sigmoidiană” (Răspuns pentru DIANA – Deva, F. AS nr. 1510)

Doamnă Diana, vă recomand să recurgeți la o alimentație majoritar vegetariană, fără carne roșie (carne de porc și derivate – total interzise); să con­sumați mai multe lichide, în special apă plată, hrană semilichidă (supe, ciorbe, creme de legume), fructe închise la culoare (struguri negri, coacăze negre, afine, mure, aronia), legume fibroase și câte o lin­guriță de argilă, în alternanță cu o linguriță de căr­bune medicinal, după fiecare masă. Dacă această combinație nu aduce o alinare evidentă a sufe­rințelor dvs., contactați-mă.

„Mama are spondilocervicartroză” (Răspuns pentru CARMEN – București, F. AS nr. 1510)

Vă recomand să utilizați ceai de Coajă de Salcie + Coajă de Mesteacăn + Gheara diavolului, din care faceți o infuzie concentrată, utilizând o parte extern, sub formă de cataplasme calde, aplicate pe locurile dureroase, de două ori pe zi, iar cealaltă parte se consumă intern, câte o cană de ceai dimi­neața, la prima oră, una după masa de prânz și una seara, la culcare. Vă doresc sănătate!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian