Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

PSORIAZISUL

– Venirea zilelor calde agravează simptomele bolii –

Această boală de piele frecventă și greu de vindecat se manifestă prin puseuri în cursul cărora apar, în anumite zone ale corpului, pete de culoare roșie, care, adeseori, zemuiesc și provoacă mâncărimi. În momentul de față, nu există un tratament definitiv pentru ea, dar cele câteva recomandări de mai jos vă pot ajuta să o țineți în frâu.

Binefacerile soarelui

Foto: Shutterstock – 4

* Razele solare sunt un remediu excelent îm­potriva psoriazisului. Stați zilnic între 15 și 30 de mi­nute afară: primele efecte po­zitive ar trebui să apară în mai puțin de 6 săptămâni. Pso­­­riazisul se carac­teri­zează printr-o îngro­șare a pielii și printr-o in­flamație declanșată de celu­lele imunitare, limfo­ci­te­le T, pre­zente în epider­mă. Ex­pu­ne­rea pielii la soare blo­chea­ză acti­vitatea aces­tor limfo­cite, adică pro­ducerea sub­­stan­țelor numite ci­tokine, răspun­ză­toare de persis­tența și de auto-în­tre­ținerea leziu­nilor.

* Vara, protejați-vă, totuși,    zonele bolnave ale pielii de arșița soarelui, cu ajutorul unei creme solare cu indice ridicat sau cu ecran total.

Binefacerile băilor

* Faceți o baie caldă, adăugând în apă puțin ulei vegetal. O baie prelungită înmoaie leziunile dure (cu strat cornos îngroșat) și calmează mân­că­rimile, dar poate și să usuce pielea, agravând pruritul. Stați 10 minute în apă și adăugați câteva lingurițe de ulei vegetal pentru o bună hidratare a pielii.

* Pentru calmarea mâncărimilor, turnați în apa de baie puțin oțet. Acest remediu tradițional este eficient, chiar dacă nu se știe cu exactitate de ce. Acidul acetic pe care-l conține oțetul omoară bacteriile și, conform unei teorii, psoriazisul poate fi agravat prin infecțiile bacteriene.

* Ovăzul fin măcinat este și el eficient îm­potriva mâncărimilor. Dar puteți utiliza produse speciale pe bază de ovăz, pe care le găsiți la far­macie. Dacă nu, preparați-vă singuri pudra, mă­run­țind fulgii obișnuiți de ovăz în mixer, înainte de a-i introduce în apa de baie.

Hidratarea pielii

* De îndată ce ieșiți din apă, câtă vreme pielea este încă udă, ungeți-vă corpul cu o cre­mă hi­dratantă. Aplicați un strat gros pe plăcile de pso­ria­zis, pentru a preveni formarea fisu­rilor, surse de eventuale in­fecții. Evitați loțiunile care se ab­­sorb prea repede și optați pen­tru o cremă consis­tentă. Alegeți un preparat cu uree, care ajută la eli­minarea scuamelor.

* Încercați o cremă pe bază de mușețel. Prin­tre alte virtuți, această plantă reduce infla­mațiile și calmează pielea cu scuame. Cereți informații la o farmacie cu produse naturale.

* Ungeți plăcile cu câteva picături de ulei esențial de arbore de ceai, de mai multe ori pe zi. Acest re­me­diu liniștește mâncărimile și are un efect emo­lient. Ve­ri­fi­cați dacă nu sunteți alergici, testând uleiul pe o su­­pra­față mică de piele. Trebuie să știți că uleiul de ar­bore de ceai poate provoca o hipersensi­bilitate la soare.

* Pentru înmuierea pielii și îndepărtarea scuame­lor, apelați la vaselină. Aplicați-o în stra­turi pe zonele iritate, de câte ori este necesar.

* Dacă aveți în casă o aloe vera, rupeți o frun­ză și aplicați seva de câteva ori pe zi pe plăcile cu prurit. Aloe vera are compuși anti-inflamatori, iar seva con­ține lactat de magneziu, care calmează mân­cărimile. Dar puteți cumpăra de la farmacie gel de aloe vera.

O alimentație bogată în ulei

* Amestecați o linguriță de ulei de semințe de in în cereale, iaurt sau alte alimente pe care le consumați pe parcursul zilei. Bo­gat în acizi grași Omega-3, acest ulei contribuie la inhi­ba­rea unei substanțe chimice din orga­nism, numită acid ara­hi­do­nic, care favori­zea­ză in­­fla­­­ma­țiile și poate agrava simp­tomele pso­riazisului. Uleiul de se­min­țe de in poate fi toxic, dacă e rân­ced sau expus la lu­mină. Fiți, deci, atenți la con­dițiile de conser­vare.

* Peștii grași (somon, sar­dine, macrouri) sunt surse exce­lente de Omega-3. Consumați-i cel puțin o dată pe săptămână.

* Plinul de acizi grași poli­nesaturați îl puteți face și înghi­țind capsule cu ulei de pește (200-300 mg, de 3-4 ori pe zi, după mese). În cantitate mare, însă, uleiul de pește poate fluidiza sân­gele, așa că este mai bine să cereți părerea medi­cului de familie dacă luați deja un anticoagulant, cum ar fi aspirina.

Nu puneți mâna!

* Nu vă scărpinați. Cea mai mică leziune cu­tanată poate agrava simptomele, cu riscul de a prelungi puseurile.

* Bărbații care au plăci de psoriazis pe față trebuie să folosească un aparat de ras electric. Ra­sul cu mâna – chiar dacă e ușor – provoacă o abra­ziune a pielii care poate extinde leziunile sau poa­te provoca puseuri noi. Aceeași reco­mandare este valabilă pentru cei sau cele care se rad pe picioare sau la sub­suori.

Îngrijirea pielii capului

* În caz de psoriazis pe pielea capu­lui, procura­ți-vă șampoane adap­tate, pe bază de gudron de huilă, de exemplu. Începeți cu o utilizare zilni­că, apoi de două ori pe săptămână – alternativ cu un șampon obiș­nuit – când simptomele încep să regreseze. Pentru un efect maximal, așteptați 10 minute înainte să vă clătiți.

* Faceți o listă cu șampoanele care vă convin. Când terminați un flacon, treceți la o altă marcă și așa mai departe. Alternarea șampoa­nelor permite limita­rea adaptării pielii capului la un anumit produs și păs­trarea eficienței acestuia.

* Optați pentru o tunsoare scurtă, care facilitează aplicarea produsului, aerisește pielea capului și fa­vo­rizează acțiunea be­nefică a ultravio­letelor.

Combaterea stresului

* Practicați regulat o activitate fizică pentru înlătu­rarea stresului, unul din factorii declanșatori – sau agravanți – ai puseurilor de psoriazis. Mer­geți zilnic 30 de minute pe jos și veți fi surprinși de cât de bine vă veți simți după acest mic, dar excelent exercițiu pentru „primenirea” gândurilor.

* Completați cu un exercițiu de relaxare men­tală – meditație sau respirație profundă. Câ­teva minute pe zi sunt suficiente.

CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI?

Psoriazisul evoluează în puseuri urmate de perioade de remisie. Localizările cele mai frec­vente sunt genunchii, coatele și pielea capului. Stresul, o infecție sau anumite medicamente pot declanșa un puseu de psoriazis.

De evitat!

Expunerea la razele solare (UVA și UVB) este utilă în tratarea psoriazisului, dar evitați saloanele de bronzat. Fototerapia trebuie făcută sub supra­vegherea unui dermatolog, după niște reguli foarte stricte, pentru a evita efectele secundare ale ultra­violetelor.

Când consultați medicul?

La primul puseu, iar ulterior, de câte ori erupția acoperă o suprafață mare de piele. Sau dacă apare pe palme ori pe tălpi. Consultați me­dicul și dacă constatați semne de infecție – puroi sau cruste gălbui – pe piele. Psoriazisul este însoțit uneori și de dureri ale articulațiilor; aceas­tă patologie, numită artrită psoriazică, necesită supraveghere medicală.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian