Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

O vedetă în lumea plantelor – MERIȘORUL

Se spune că dr. Pol Henry, cel care a introdus și dezvoltat conceptul terapeutic al gemoterapiei (terapia cu muguri), fiind întrebat la un moment dat care este gemoterapicul pe care l-ar alege într-o situație extremă ca singură opțiune terapeutică naturală, ar fi răspuns: Ex­tractul din mlădițe de Merișor. Analizând bene­ficiile multiple ale acestui extract gemoterapic, vom vedea că marele cercetător al lumii vegetale a avut dreptate.

Reglator al funcțiilor intestinale

Extractul din mlădițe de Merișor este cunoscut în gemoterapie pentru acțiunea sa ambivalentă la nivel intestinal, cu eficiență atât în diareea cronică, cât și în constipația cronică. Astfel, reglează funcţionalitatea şi motri­ci­tatea intestinală în două moduri: în caz de constipaţie se comportă ca tonic și stimulator al motilității intestinale, iar în caz de diaree, reduce spasmele de la nivel intestinal și reglează flora intestinală.

A fost evidențiată și acţiunea antisep­tică, cu recomandare în colibaciloze in­testinale şi în disbiozele intestinale produse de alterarea florei bacteriene. Să nu uităm să îl admi­nistrăm și în cazul diareei generate de consumul de antibiotice sau pentru reducerea balonării, în ambele cazuri fiind util de asociat cu Extractul din muguri de Nuc.

Îmbunătățirea funcționalității intestinelor se va reflecta și în creșterea rezistenței organismului, știind că peste 70% din protecția imunitară este asigurată de la nivel intestinal.

Se poate administra de două ori pe zi, înainte de mesele principale, timp de 2-3 luni, iar după o pauză de o lună, se poate relua cura (în caz de con­stipaţie cronică sau colon iritabil). Foarte impor­tantă pentru sănătatea tubului digestiv este şi res­pec­tarea câtorva reguli de alimentaţie: masa să fie luată la ore fixe, să se mănânce încet, să nu se mă­nânce în exces, mâncarea să nu fie preparată termic timp îndelungat, să nu conţină mulţi compuşi chi­mici de sinteză, să nu se mănânce după ora 19 şi, în primul rând, și poate cel mai important, să nu se mănânce sub influenţa stresului, a unor emoţii ne­gative.

Detoxifiere intestinală și cure de slăbire

Dezechilibrele de la nivel intestinal, netratate la timp, pot genera o autointoxicare care se manifestă de multe ori nu numai local, ci şi la mai multe niveluri în organism, în funcţie de sensibilităţile fiecărei per­soane (oboseală, nervozitate, probleme gastrointestinale, erupţii cutanate, dureri de cap, artrită, du­reri lombare, sciatică, alergii, astm, probleme cardiace etc.).

De aceea, pentru persoanele care suferă de tulburări la nivel in­testinal, se recomandă cure de deto­xifiere intestinală de 1-2 luni, repe­tate de 2-3 ori pe an sau la nevoie. În cură se pot asocia Extractului din mlădițe de Merișor, Extractul din muguri de Smochin (dacă dezechi­librul este și la nivel de stomac) sau Extractul din muguri de Nuc și Extractul din mu­guri de Stejar (când predomină manifestările ne­plăcute de la nivel intestinal).   

Chiar şi pentru persoanele care nu au tulburări intestinale, o cură anuală de detoxifiere intestinală este salutară, dacă vom ține cont de beneficiile aduse, privind creșterea rezistenței organismului.

Se recomandă Extractul din mlădiţe de Merişor şi în curele de slăbire – ad­ministrat dimineaţa, înainte de masă, în aso­ciere cu Extractul din amenţi de Mesteacăn pufos – la prânz (pentru stimularea metabolismului) şi Ex­tractul din mlădiţe de Ienupăr – seara (pentru detoxifiere la nivel he­pato-renal). Cura poate dura timp de 2-3 luni, asociată cu re­gim ali­mentar.

Antiinfecțios la nivelul căilor urinare

Iată că și în gemoterapie, Me­rișorul este cunoscut pentru efectul antiinfecţios, cicatri­zant, la nivelul căilor urinare. În compoziția sa există arbutozidă, principalul compus care pro­tejează căile urinare, prin transformarea, la admi­nistrare, în hidrochinonă, cu efect antibacterian și antiinflamator. De asemenea, prin scăderea pH-ul urinei, care este alcalin în infecții urinare, se obține un mediu ușor acid, în care agenții patogeni se multiplică mai greu. Cunoaștem, de asemenea, că pentru Merișor a fost dovedită și capacitatea de re­ducere a adezivității bacteriilor la mucoase, efect important și pentru prevenirea reinfectărilor.

De avut în vedere și faptul că infecțiile urinare se pot asocia cu consti­pația cronică, iar Extrac­tul din mlădițe de Meri­șor va acționa și asupra motilității intestinale, re­glând și flora intestinală.

Pentru persoanele ca­re au constatat deja că au o sensibilitate la nivelul căilor urinare, curele pe­riodice de două luni, de două ori pe an, cu Extract din mlădițe de Merișor sau cu complexul gemo­terapic Polygemma 7 – Căi urinare (care conține gemoterapice de Merișor, Afin și Iarbă-neagră) pot reduce frecvența instală­rii, precum și intensitatea manifestărilor neplăcute în cazul unei infecții de căi urinare. Dacă afecțiunea s-a instalat, puteți urma această cură în paralel cu medicația prescrisă de medic, prelungind-o încă două săptămâni după dispariția simptomelor. Să ținem cont că infecțiile de căi urinare netratate corespunzător și la timp pot genera afecțiuni ale rinichilor și complicații me­dicale.

Suport în prevenția și tratamentul osteoporozei

În cura de întărire a oaselor, ca prevenție sau ca recomandare în osteopenie, dar și în osteoporoză, este nelipsit din schemele gemo­terapice Extractul din mlădițe de Merișor, datorită acțiunii de îm­bunătățire a absorbției calciului la nivel intestinal. Se va administra, în general, în asociere cu Extractul din mlădiţe de Sequoia şi Extractul din muguri de Brad, care au acțiune remineralizantă la nivelul matricei osoase. Os­teoporoza este, din păcate, o afecțiune frecventă după vârsta de 50 de ani, ce se instalează lent, fără simptome „zgomotoase” care să o anunțe, și de aceea este important să ne preocupe întreți­nerea sănătății oaselor.

Remediu împotriva îmbătrânirii premature

Deși am lăsat-o la sfârșitul prezentării, poate că funcția cea mai importantă a Extractului din mlădițe de Merișor este cea de redutabil antiaging, reducând tendinţa de fibrozare (îmbătrânire) a ţesutului conjunctiv și de sclerozare a țesuturilor epiteliale – cele care formează epiderma, iar la interiorul corpului, căptușesc organele de la nivelul tubului digestiv, al căilor respiratorii, inima, vasele de sânge etc.

Pentru femei, Extractul din mlădițe de Merișor are și acțiune de reactivare a funcţiei ovarelor îm­bătrânite, de aceea se recomandă în asociere cu Extractul din mlădițe de Zmeur, în perioada de premenopauză și menopauză.

Putem spune în final cu certitudine că dr. Pol Henry știa de ce considera esențial aportul Extrac­tului din mlădițe de Merișor pentru întreținerea sănătății. Să învățăm să îl folosim ca mijloc de prevenție și tratament natural.

Farm. sp. CARMEN PONORAN

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian