– Dospesc, când vine căldura, și ne chinuie îngrozitor –
Temperaturile ridicate ale verii agravează bolile vasculare care, adesea, se pot transforma în chin. Chiar și persoanele sănătoase e bine să apeleze în mod preventiv la câteva metode simple, menite să păstreze circulația sângelui la parametri normali. Paza bună trece primejdia rea.
Trei flori

Se macină în piuă (sau cu râșnița electrică) următoarele ierburi medicinale: frunze de Pelin, Urzică vie mică și flori de Coada-șoricelului. Se amestecă în părți egale pulberile celor trei plante și se pun într-un borcan care se păstrează închis ermetic. Se ia de 3 ori pe zi câte o linguriță din acest amestec, pe stomacul gol. Amestecul de plante se ține puțin sub limbă, după care se înghite cu apă sau, mai bine, cu iaurt proaspăt. Tratamentul durează minimum 4 săptămâni și are efecte antiinflamatoare și tonice asupra venelor, oprește sângerările, în cazul hemoroizilor, oprește evoluția varicelor. Are un foarte bun efect de reglare a tranzitului intestinal – un element extrem de important în această categorie de afecțiuni, care cel mai adesea apar și se agravează pe fondul constipației.
Apa cu lămâie
Se iau 1-2 lămâi cu tot cu coajă, se spală foarte bine, după care se taie în felii cât mai fine, care se pun într-un litru de apă plată sau de izvor. Se lasă să macereze vreme de 3-4 ore la temperatura camerei, după care lichidul obținut se combină cu un pic de miere și se consumă pe parcursul unei zile. Dacă este foarte cald afară, este bine ca în sticla în care puneți acest preparat să adăugați și câteva cuburi de gheață.
Consumată pe timpul verii, apa cu lămâie este de un imens ajutor în tratarea bolilor venelor, flavonoidele (acele substanțe care dau gustul amar cojii de lămâie) pe care le conține din belșug având efecte tonice vasculare și antiinflamatoare foarte puternice, prevenind formarea sau stopând evoluția varicelor și hemoroizilor. De asemenea, apa cu lămâie ajută la reglarea greutății corporale, demers care este de un real folos în aceste afecțiuni. Foarte eficient în acest sens este și următorul preparat:
Tinctura de fructe de soc
Cunoscută ca remediu de prim ordin în cura de slăbire, această tinctură este un laxativ blând și puternic totodată, folosit cu succes în cure de lungă durată. Este utilă mai ales în cazul persoanelor supraponderale, obeze, la care apar cel mai frecvent dilatările patologice ale venelor ce produc varicele și hemoroizii. Tinctura din fructe de soc este recomandată și ca tonic vascular, antocianii (substanțele care dau culoarea neagră boabelor) pe care îi conține ajutând la menținerea tonusului și elasticității venelor. De regulă, se administrează câte o lingură, dimineața și seara, în cure de minimum patru săptămâni. Tratamentul este foarte eficient dacă se asociază cu un regim alimentar cu foarte multe legume și fructe de sezon, despre care vom vorbi în continuare.
Mișcarea și poziția corpului

O oră și jumătate de mers pe jos în pas alert, în fiecare zi, reduce cu aproape 70% riscul apariției sau agravării hemoroizilor – arată un studiu finlandez. Același studiu arată că peste 80% din persoanele care fac varice au o muncă sedentară, care presupune statul îndelungat în picioare sau pe scaun, la birou. Concluzia se impune de la sine: dacă vreți să vă feriți de aceste probleme ale venelor sau dacă doriți ca ele să nu se agraveze, faceți mișcare în fiecare zi, mai ales acum, când natura este mai frumoasă ca oricând. Fie că mergem la serviciu, la cumpărături sau la plimbare, putem să ne rezervăm o porție consistentă de mers pe jos în fiecare zi. Mersul pe jos, la fel ca și alergările ușoare și ascensiunile montane, activează circulația sanguină pe ansamblu, împiedică apariția stazelor venoase, ajută la păstrarea tonusului vaselor de sânge.
La fel de importantă ca și mișcarea este poziția corpului în momentele de relaxare. În poziția culcat pe spate, cu bazinul și picioarele sprijinite de o pernă sau de perete, așa încât să fie mai ridicate decât trunchiul, sângele venos circulă mult mai bine, evitându-se în acest fel stazele care conduc la formarea varicelor și hemoroizilor. Mai ales în zilele călduroase, când predispoziția spre agravarea acestor boli este cea mai mare, relaxați-vă minimum 20 de minute în acest fel. O metodă și mai eficientă este „Lumânarea”, poziția corpului învățată în școală în timpul orelor de sport, care este un mijloc foarte rapid de punere în mișcare a sângelui stagnant din dilatările venoase.
Jeturile cu apă rece
Părintele medicinii naturiste, Sebastien Kneipp, recomandă persoanelor predispuse la varice sau care deja se confruntă cu această afecțiune să facă de 2-3 ori pe zi dușuri reci, cu o durată de 30-60 de secunde pe fiecare picior în parte. Jetul de apă rece va fi plimbat de la genunchi în jos, înspre glezne, și înapoi, mai întâi pe piciorul stâng și apoi pe piciorul drept. Dacă și zona superioară a picioarelor este afectată de varice, atunci dușul va fi extins înspre coapse și fese. Un tratament hidro-terapeutic de acest gen se face vreme de minimum 30 de zile la rând, fiind recomandat mai ales în timpul sezonului cald.
O procedură de asemenea foarte eficientă contra varicelor este mersul prin apă până la genunchi, care se face vreme de 10-15 minute pe zi în apa mării, a râurilor de munte sau a lacurilor. Apa care intră în contact cu gambele în acest fel va face un masaj blând și deosebit de eficient, care va pune sângele în mișcare, eliminând stazele venoase.
Pentru prevenirea formării hemoroizilor și pentru prevenirea inflamării lor în zilele caniculare sunt foarte utile dușurile scurte, de 60 de secunde maximum, făcute pe zona anală. De regulă, se fac două asemenea dușuri pe zi, dimineața și după-amiaza. Atunci când hemoroizii sunt însă inflamați, se fac dușuri cât mai calde, care să dilate vasele de sânge și să activeze circulația, permițând aplicarea unor supozitoare sau unguente antiinflamatoare.
Cataplasma cu varză
Este o aplicație pe cât de simplă, pe atât de eficientă în combaterea varicelor. Se iau două-trei frunze de varză și se zdrobesc cât mai bine pe o planșetă de lemn cu ajutorul unui sucitor. Frunzele proaspăt zdrobite se pun pe locul afectat, deasupra se pune un nailon și se prinde cu leucoplast pentru fixare (nu se leagă, deoarece bandajul ar opri circulația sanguină). Cataplasma se ține 3-4 ore, după care se lasă pielea să se usuce vreme de 30 de minute. Acest tratament se face zilnic, vreme de minimum trei săptămâni. Varza folosită extern are efecte antiinflamatoare, mărește tonusul vaselor de sânge, determină varicele să-și reducă volumul și chiar să se resoarbă, fiind foarte eficientă și în cazurile de tromboflebită.