– O serie de studii recente arată că după multe luni de la vindecarea infecției cu Coronavirus, sunt încă posibile declanșarea unui infarct sau apariția altor afecțiuni cardiovasculare grave. Reușesc vaccinurile să reducă acest risc? –
CAZURI

Primul pacient avea doar 38 de ani, în 2020, la sfârșitul lunii septembrie, când a fost transportat la spitalul „Tan Tock Seng” din Singapore cu un infarct miocardic masiv, de perete anterior. O arteră care îi alimenta cu sânge mușchiul cardiac se blocase, iar inima a încetat să mai bată. Bărbatului i-a putut fi salvată viața numai datorită unei intervenții de urgență, prin care medicii i-au implantat un stent și i-au introdus un balon în aortă, pentru a-i susține funcționarea inimii.
Cel de-al doilea pacient, internat în același spital, două luni mai târziu, avea 50 de ani. Acuza dureri în piept și a intrat în stop cardiac, în timp ce aștepta să i se facă electrocardiograma. Omul a supraviețuit, fiindcă i s-au aplicat pe loc manevre de resuscitare. Al treilea pacient, sosit la spital chiar în ziua următoare, suferise un infarct la vârsta de 36 de ani…
Toate cele trei victime ale atacului de cord erau relativ tinere și nu prezentau factorii clasici de risc ai infarctului miocardic – nu obișnuiau să fumeze, nu sufereau de hipertensiune arterială și nici de diabet. Însă mai aveau ceva în comun: era evident că în primul val al pandemiei, care lovise Singapore în primăvara anului 2020, bărbații trecuseră printr-o formă asimptomatică a infecției cu virusul Sars-CoV-2. Anticorpii respectivi le-au fost descoperiți cu prilejul unui program național de screening, desfășurat în cursul verii. Dar toamna, în momentul când ei suferiseră infarctul, rezultatele testelor PCR erau de multă vreme negative.
Risc major de infarct
Medicii care îi trataseră pe pacienți în spital și-au publicat concluziile în revista de specialitate „Annals”, editată de Academia de Medicină din Singapore. „Această serie de cazuri evidențiază faptul că, în urma unei infecții Covid-19 asimptomatice, există posibilitatea declanșării imprevizibile a unui infarct miocardic, capabil să pună în pericol viața unor pacienți fără comorbidități”, avertizează autorii articolului. Într-adevăr, mai multe studii clinice au semnalat între timp o creștere semnificativă a riscului de infarct și angină pectorală, dar și de aritmii, insuficiență cardiacă, apariție de leziuni în țesutul miocardului, stop cardiac și alte afecțiuni cardiovasculare severe, într-o perioadă de un an ulterioară infecției Covid-19.
Studiile confirmă pericolul

Un studiu dat publicității în paginile revistei „Nature Medicine”, la începutul lunii Februarie, informează că, în decurs de un an după infecția cu virusul Sars-CoV-2, își fac apariția, în medie, 45 de cazuri suplimentare de boli cardiovasculare la 1000 de persoane infectate, din care aproximativ jumătate sunt complicații grave, cum ar fi infarctul. Cercetătorii au ajuns la aceste cifre pe baza monitorizării pe termen lung a 153.760 de veterani ai armatei americane, însănătoșiți după infecția Covid-19. Evoluția lor a fost comparată constant cu situația altor două grupuri, compuse de asemenea din veterani, care evitaseră însă contaminarea cu virusul. La rezultate similare a ajuns un studiu realizat de specialiști din Ohio și Oregon, care ținuseră sub observație 1355 de pacienți. „Avem de-a face cu un nou factor de risc al afecțiunilor cardiovasculare. Este vorba despre infectarea cu virusul Sars-CoV-2”, a afirmat în final conducătoarea colectivului de cercetare de la „Cleveland Clinic” din Ohio. Deosebit de îngrijorătoare este constatarea că gravitatea infecției nu are nicio însemnătate, nivelul de risc fiind același pentru toate persoanele contaminate cu acest virus. Și principalul semnatar al comunicării științifice apărute în revista „Nature Medicine”, Ziyad Al-Aly, șeful Departamentului de cercetare din cadrul Sistemului de asistență medicală pentru veterani din Saint Louis, a declarat: „În opinia noastră, infectarea cu virusul Sars-CoV-2 reprezintă, cu certitudine, un factor major de risc cardiovascular”.
Faptul că infecțiile virale pot conduce la îmbolnăvirea inimii nu constituie o noutate. Și după o gripă, riscul de infarct crește pentru un scurt interval de timp. Însă în contextul actual, pericolul de declanșare a infarctului se menține la un nivel ridicat, vreme de cel puțin un an, iar acesta este un fenomen cu care medicii nu s-au mai întâlnit. Sars-CoV-2 diferă mult de virusul gripal, deoarece atacă numeroase sisteme de organe. Deocamdată nu se cunosc exact mecanismele prin care el afectează inima și vasele de sânge. Aceasta este în prezent o temă de cercetare, aflată în atenția specialiștilor. Este posibil ca virusul rămas în corp sau unele fragmente virale să provoace o inflamație cronică, ce poate duce la deteriorarea pereților interiori ai vaselor. Însă ar putea să aibă un anumit rol și necrozarea celulelor mușchiului cardiac sub acțiunea virusului Sars-CoV-2, precum și tulburările de coagulare a sângelui sau procesele autoimune.
Vaccinul nu exclude riscul

Studiile realizate până acum pe tema riscului de afecțiuni cardiace după infecția cu Coronavirus s-au axat, aproape în exclusivitate, pe monitorizarea unor grupuri de oameni nevaccinați. Ar putea oare vaccinurile să micșoreze riscul de infarct și în ce măsură? Oamenii de știință nu dețin suficiente date în această privință, totuși ei pornesc de la ideea că vaccinarea scade probabilitatea de apariție a unor complicații cardiovasculare. Există studii care încă n-au fost date publicității. Ele indică faptul că vaccinurile reduc, într-adevăr, riscul, însă nu-l exclud.
Și mai incerte sunt eventualele modificări ale riscului de afecțiuni cardiovasculare după o infecție cu tulpina Omicron. Deși ea generează forme mai ușoare ale bolii Covid-19, ulterior riscul de infarct crește totuși, iar contagiozitatea mult mai mare decât la celelalte variante ale virusului poate determina o creștere dramatică a cazurilor de îmbolnăvire a inimii. „Încă nu ne este foarte clar ce efecte produce Omicron”, afirmă specialiștii americani. „Un lucru este însă cert: nivelul de risc nu depinde de amploarea infecției virale. Evoluția ei mai blândă nu oferă protecție împotriva complicațiilor cardiovasculare”.
În ceea ce privește prevenția, în lipsa unor remedii eficiente, cercetătorii recomandă, deocamdată, vaccinarea unui număr cât mai mare de oameni. În plus, în elaborarea viitoarelor strategii de combatere a infecției cu Coronavirus, ar fi neapărat necesar să se ia mai serios în considerare consecințele pe termen lung ale bolii virale: „Riscul de a dezvolta o afecțiune cardiacă nu este câtuși de puțin neglijabil, căci vorbim despre o patologie cronică. Ea îi va deveni pacientului un însoțitor permanent, înfluențându-i negativ atât calitatea vieții, cât și speranța de viață”.
În așteptarea unor soluții „oficiale”, măsurile care se impun ne sunt la îndemână:
* Un consult cardiologic rapid, în clipa când inima celor care au trecut prin infecția cu Covid dă semne de boală.
* Recursul la un stil de viață prietenos inimii și la remedii tradiționale care și-au dovedit eficiența în timp. În pagina alăturată, vă oferim câteva sfaturi extrem de simple, dar cu efect major.