Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Să-i facem inimii pe plac

– Este cel mai important dintre organele noastre vitale. Câteva de­prinderi ce țin de rutina cotidiană ne vor ajuta să fortificăm inima –

Cultivați-vă intens prieteniile

Când ne aflăm în prezența unor prieteni dragi, organismul își reduce secreția de cortizol (care, după cum se știe, este un hormon al stresului), în schimb produce mai multă oxitocină (hormonul atașamentului). Aceste modificări survenite în echilibrul hormonal sunt benefice pentru „motorul” sistemului cardiovascular, deoarece oxitocina oferă protecție inimii și scade tensiunea arterială. Studiile clinice ne dovedesc că oamenii în a căror viață există cel puțin un prieten apropiat au șanse mai bune de recuperare după un infarct.

Beți ceai verde

Foto: Shutterstock – 3

Numeroase studii a­testă faptul că ceaiul verde reduce riscul de infarct, accident vascular ce­rebral și hiperten­siune. Cele mai efi­ciente sub­stan­țe din com­poziția lui chimică sunt cate­hinele, com­puși orga­nici cu puternică acțiune anti­oxidantă, care previn for­marea de depuneri pe pereții interiori ai va­selor de sânge (ateroscleroza) și astfel le mențin elasticitatea. Pentru a profita de efec­tele amintite, ar trebui să beți zilnic una sau două căni de ceai verde. Este însă necesar să respectați anumite reguli de preparare corec­tă a infuziei: întrebuințați apă încălzită la 70 grade C și nu depășiți niciodată durata de infuzare maximă, de trei minute.

Faceți-vă mai des siesta

Șapte până la opt ore de somn odihnitor pe noapte vor avea o influență pozitivă asupra întregului corp și, în mod special, asupra sistemului cardiovascular. Mai multe studii au pus în evidență faptul că oamenii care dorm suficient – și nu oricum, ci având un somn de calitate –    au artere mai sănătoase și valori mai mici ale tensiunii arteriale. Încă un amănunt ce merită reținut: spe­cialiștii au descoperit că și siesta, acel somn scurt de după masa de prânz, produce efectul pomenit mai sus. Însă n-ar trebui să dureze decât maximum 20 de minute, deoarece în caz contrar vă va tulbura odihna nocturnă.

Consumați grăsimi de calitate superioară

Acizii grași Omega-3 pot preveni rigidizarea arterelor, coborând nive­lul colesterolului „rău” LDL și împiedicând ast­fel formarea plăcilor de aterom pe pereții vaselor de sânge. Totodată, ei îmbunătățesc capacitatea de pompare a inimii. Sur­se excelente de gră­simi Omega-3 sunt, de exemplu, uleiurile vege­tale (de rapiță, in, măs­line sau nucă), pre­cum și peștele gras (somon, he­ring sau macrou).

Mențineți greutatea corporală în limite normale

Obezitatea favorizează hipertensiunea arte­rială care, în timp, aduce prejudicii severe siste­mului cardiovascular. Vă putem da însă și o veste bună: o scădere în greutate de numai câte­va kilograme își poate face deja simțite efec­tele favorabile la nivelul inimii. Soluția optimă pen­tru reducerea surplusului de greutate constă într-o combinație echilibrată de exercițiu fizic și ali­mentație sănătoasă, cu multe legume și fructe.

Țineți stresul sub control

Prezența continuă a stresului în viața de zi cu zi, dar și sentimentele negative, ca de pildă mânia, fac să crească tensiunea și obosesc inima. Dacă vă aflați într-o fază de stres acut, vă puteți liniști cu ajutorul unui exer­cițiu simplu de respirație: închideți ochii, inspirați pe durata a patru secunde, iar în următoarele șapte secunde expirați. Frec­vența calmă a respi­ra­ției sugerează corpu­lui că totul este în ordine și că, prin urmare, el se poate des­tinde. Aveți grijă să in­tercalați regulat pauze de odihnă printre activită­țile dvs. zilnice. Exemple: o cană de ceai sorbită în tih­nă, o baie relaxantă, o plimbare.

Menajați-vă, când sunteți răciți

Vreți să faceți sport, cu toate că tușiți, aveți dureri în gât și vă curge nasul? Nu este o idee prea bună. Cine ține morțiș să se antreneze în momen­tele când se confruntă cu diverse probleme de să­nătate nu face decât să-și suprasolicite sis­temul imunitar, slăbindu-l și împiedicându-l să funcțio­neze cu eficiența necesară. Astfel, sportivul zelos își poate agrava infecția. În cazul când virusul care a provocat răceala a atacat între timp și mușchiul cardiac, antrenamentul va crea prejudicii inimii pe termen lung. De aceea, vă recomandăm să respec­tați această regulă generală: în condițiile în care organismul dvs. luptă cu o infecție, evitați oboseala fizică, până când veți observa că simptomele se atenuează. Abia atunci vă puteți relua programul sportiv obișnuit – însă cu prudență, dozând gradual efortul.

Integrați mișcarea în programul dvs. de fiecare zi

Nu vă îngrijorați, nu veți avea nevoie de un antrenament epuizant, pentru a vă fortifica inima. O plimbare de zece minute, în pas alert, în fiecare zi, vă micșorează deja riscul de boli cardiovas­culare cu 20%. Sugestie: coborâți din autobuz cu două stații mai devreme și parcurgeți pe jos restul traseului până la destinație. Foarte eficient este și pedalatul pe bicicletă. Și nici măcar nu trebuie să ieșiți din casă, puteți folosi o bicicletă de fitness, ascultând o melodie care vă place.

Prezentați-vă la controlul medical, periodic

Și în privința bolilor de inimă este valabil principiul pe care îl auzim enun­țat adesea: cu cât se pune mai curând diagnosticul, cu atât tratamentul va da rezul­tate mai bune. De aceea, ar trebui să parcurgeți periodic (la fiecare 3 ani, din momen­tul când ați împlinit vârsta de 35 de ani, apoi la intervale mai scurte) un pachet de in­vestigații medicale, cu carac­ter profilactic.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian