– Prima lună a verii poate fi recunoscută cu ochii închiși. Când văzduhul se umple cu miresme de Liliac și Salcâm, e sigur că a venit Iunie! Colorate diafan și așezate în ciorchine, florile mărunte și parfumate au putere vrăjitorească și asupra obrazului –
Rețete cu Liliac

Esenţă preferată pentru producătorii de parfumuri din toate timpurile, Liliacul conţine şi o gamă complexă de substanţe, care îl fac ingredient important în elixire de frumuseţe.
Loțiune tonică cu Liliac
Ingrediente: 2 linguri flori proaspete de Liliac, o cană de apă.
Se opăresc florile de Liliac cu apa dată în clocot. Se acoperă vasul 20 de minute, apoi se strecoară infuzia. Curăţă și revigorează pielea.
Se aplică pe față cu un tampon, fără a se mai clăti. Se ține la rece nu mai mult de 4 zile.
Ulei de Liliac

Ingrediente: flori proaspete de Liliac, ulei de măsline sau migdale.
Umpleţi un vas de sticlă cu flori proaspete de Liliac mărunţite şi turnaţi peste ele ulei, cât să le acopere. Închideţi ermetic şi expuneţi-l la soare, timp de două săptămâni. Filtraţi. Uleiul rezultat se păstrează la rece, în recipient de sticlă.
Se aplică după duş, cu masaj uşor, până intră în piele. Surplusul se şterge cu şerveţele.
Se recomandă în special pentru pielea matură sau îmbătrânită.
Scrub cu Liliac
Ingrediente: două linguri de flori și frunze de Liliac uscate, transformate în pulbere, două linguri de iaurt simplu, o linguriţă de miere.
Amestecaţi ingredientele într-un bol şi masaţi-vă fața, umezită înainte, cu pasta obţinută, cu mişcări circulare, timp de câteva minute. Clătiţi-vă apoi cu apă călâie.
Se foloseşte imediat după preparare, nu se păstrează.
Elimină celulele moarte, măreşte irigarea cu sânge a pielii, lăsând-o luminoasă şi suplă.
Rețete cu Salcâm
Cu un conţinut bogat de uleiuri eterice, taninuri și mucilagii, florile de Salcâm au efect emolient, calmant și regenerant asupra pielii.
Mască cu flori de Salcâm

Ingrediente: pulbere de flori de Salcâm uscate, apă.
Amestecaţi pulberea de flori de Salcâm cu apă, până ce obţineţi o textură cremoasă. Întindeţi-o pe faţă şi, după 20 de minute, clătiţi-vă cu apă.
Are efect antiinflamator, regenerator şi împotriva îmbătrânirii.
Mască cu miere și flori de Salcâm
Ingrediente: 4 linguri de miere, 4 linguri de flori de Salcâm proaspete sau trei linguri de flori de Salcâm uscate și mărunţite.
Se amestecă bine mierea cu florile de Salcâm şi se pune la macerat vreme de 3-4 zile.
Preparatul obţinut se întinde pe faţă şi pe gât, cu masaj uşor. Se lasă să acţioneze o jumătate de oră, apoi se spală cu apă rece.
Conferă elasticitate şi supleţe oricărui tip de ten, estompează ridurile.
Apă de Salcâm
Ingrediente: 4 linguri flori de Salcâm, apă.
Se pun la macerat, de seara, două linguri cu flori de Salcâm, în jumătate de ceaşcă de apă. A doua zi se filtrează. Peste macerat se toarnă o jumătate de ceaşcă de apă clocotită. Se acoperă, se lasă la infuzat 20 de minute, apoi se strecoară. Se amestecă infuzia cu maceratul şi se păstrează la frigider până la 4 zile.
Se loţionează fața, gâtul şi decolteul proaspăt spălate, în fiecare seară, sau se aplică comprese calde pe faţă şi pe gât, timp de 15 minute.
Calmează, tonifică şi catifelează tenul.