Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Articulații fără dureri

– Ca să scapi de artroză, e nevoie de dedicație. Acum sau niciodată, e cazul să acționați. Aplicând recoman­dările noastre, aveți marea șansă să nu plecați în va­canță îndoiți de șale sau cu genunchii umflați –

1. Băi calde contra durerilor

Foto: Shutterstock – 6

Baia nu produce numai un efect de relaxare, ci favorizează în același timp și însănătoșirea, deoare­ce căldura dilată vasele de sânge și astfel ajută celulele să primească o cantitate mai mare de nutrienți. Totodată, se destind mușchii, du­rerile cedează și se îmbu­nă­tățește mobilitatea. Dar atenție: pro­ce­durile calde nu sunt indi­cate acolo unde există infla­ma­ții sau tumefieri.

2. Cataplasme cu frunze de varză, ca remediu antiinflamator

Datorită faptului că frunzele de varză conțin substanțe ce reduc inflamațiile (de exemplu, ulei de muștar), întrebuințarea lor sub forma unor cataplasme calde reprezintă o adevărată binefacere pentru articulațiile dureroase. Potrivit unui studiu clinic, sunt tot atât de eficiente ca unguentele cu acțiune analgezică. Iată cum trebuie să procedați: întindeți pe un planșeu de lemn un șervet încălzit, puneți deasupra lui frunzele de varză albă sau varză creață și striviți-le cu un sucitor pentru aluat, până veți vedea sucul ieșind din ele. Aplicați șervetul cu tot cu frunze pe zona afectată și fixați-l cu o fașă de tifon. Apoi lăsați-l să acționeze timp de aproximativ două ore.

3. Păstrați-vă mobilitatea cu ajutorul kinetoterapiei

Multe persoane care suferă din pricina artrozei au tendința să-și menajeze articulațiile, crezând că în acest mod vor evita durerea. Speranță zadarnică: dimpotrivă, așa se intră într-un cerc vicios. Căci lipsa mișcării va face ca mobilitatea să scadă în continuare, în vreme ce durerile vor crește. În ase­menea situații, puteți apela cu toată în­crederea la kinetoterapie. Sub în­dru­marea atentă a unui kinetote­ra­peut, veți executa mișcări care nu vă forțează articulațiile. Se pot utiliza, de asemenea, și proceduri calde sau reci. Scopul urmărit este acela de a ameliora mobilitatea, a întări musculatura și a calma durerile. Discutați cu medicul dvs. de fa­milie. El vă poate elibera o trimitere către un centru de recuperare, unde vi se vor recomanda ședințele corespun­zătoare de kinetoterapie (efectuate, după cum spu­neam, sub controlul unui specialist).

4. Încercați acupunctura

Potrivit medicinei tradiționale chineze, corpul uman este străbătut de o rețea de canale, prin care circulă energia, distribuită în scopul alimentării diferitelor organe. Există 12 astfel de meri­diane energetice principale și încă opt colaterale, care pornesc de la cele dintâi, ramificân­du-se în toate di­recțiile. Apariția unor blocaje ale fluxului energetic pe traseul acestor canale dă naștere unor probleme de sănătate. Practicanții medicinei tradiționale din Extremul Orient (și discipolii lor din diverse țări) elimină blocajele respective (împreună cu tulburările provocate de ele) prin plasarea unor ace în anumite puncte ale meri­dianelor ener­getice. Acupunctura este o metodă terapeutică recunoscută în lumea întreagă și foarte prețuită pentru eficiența ei. Printre altele, ea reu­șește să atenueze în scurt timp durerile artrozice.

5. Accesoriile salvatoare

Datorită spiritului inventiv și totodată pragmatic al contemporanilor noștri, avem astăzi posibilitatea de a alege dintr-o sume­denie de accesorii și dispozitive care ne per­mit să executăm rapid și fără efort o serie de manevre simple, dar care ne-ar consuma tim­pul sau ne-ar supune articulațiile la solicitări repetate, pe care este de preferat să le evităm. Exemplele sunt nenumărate: deschizătoare de conserve, deschizătoare multifuncționale de capace la borcane și sticle, manșoane de sili­con sau burete pentru îmbrăcarea mânerelor și împiedicarea alunecării lor din mână, scaune auto pentru copii, încălțătoare de șosete și ciorapi, set de role și pârghii pentru ridicarea și deplasarea pieselor grele de mo­bilier, dispozitiv tip clește pentru prinderea obiectelor afla­te la distanță etc. Gândiți-vă ce operațiuni vă creează difi­cultăți în acti­vi­tățile dvs. zil­nice și mergeți să vă sfătuiți cu vân­zătorul din­tr-un magazin de teh­nică me­di­ca­lă. Sau, și mai bine, face­ți-vă singuri o părere, căutând pe internet. Veți fi surprinși de multitudinea o­fer­­telor.

6. Alegerea încălțămintei potrivite

Pantofii cu tocuri mai înalte de trei centimetri sunt o adevărată osândă pentru picioarele noastre. Căci ei îngreunează întinderea lor, în momentul când pășim, și în acest mod, favorizează uzura articulației genunchiului. Se recomandă purtarea unor pantofi cu talpa plată și moale, care să amortizeze șocurile provocate de contactul tălpilor cu solul în timpul mersului, protejând astfel articulațiile. Iar dacă există o conformație deficitară sau o poziție greșită a labei piciorului, se pot introduce în pantofi talonete speciale, care au rolul de a corecta de­fectul.

7. Cataplasme reci, la articulațiile umflate

Pentru o articulație tumefiată, cu inflamația în fază acută, o metodă de răcire poate fi extrem de eficientă, deoarece împiedică deteriorarea țesuturilor. Cataplasma rece provoacă o con­tracție a vaselor de sânge și în acest mod deter­mină reducerea tumefierii. În plus, răcirea are și un puternic efect analgezic. Procedați în felul următor: luați 250 grame de brânză proaspătă de vaci, stropiți-o cu puțin ulei de măsline și fră­mântați-o bine, până la omogenizare, apoi întin­deți-o pe un șervet, într-un strat de grosimea degetului. Pliați șervetul în două și înfășurați cu el articulația bolnavă. Cataplasma trebuie înlo­cuită îndată ce începe să se încălzească. Ca alter­nativă mai comodă la procedura cu brânză de vaci, puteți întrebuința cuburi de gheață (even­tual zdrobite), cu care umpleți o pungă de plastic, împachetată într-un prosop. Se aplică pe articu­lația dureroasă, de 3-4 ori pe zi, câte 15-20 de minute. O variantă și mai rapidă o re­prezintă punga cu gel de răcire. Se ține mini­mum 2 ore în congelator, apoi se așează pe zona    inflamată, însă nu direct, ci învelită într-un prosop (sau într-o husă specială, dacă este do­tată cu așa ceva), ca măsură de siguranță contra degerăturilor (ex. Pungă cu gel la rece, reutili­zabilă – Telic; Com­presă cu gel cald/rece – Kedley; Compresă reutilizabilă cu gel – Nex­care).

8. Dieta optimă a pacienților artrozici

Pentru a combate tendința organismului de a dezvolta inflamații, pacienții cu artroză ar trebui să adopte o alimentație sănătoasă: meniuri cu multe legume și anumite uleiuri de calitate, în care dețin o pondere importantă acizii grași nesaturați Omega-3, așa cum sunt uleiul de in, de rapiță, de cânepă sau de nucă, dar și cel obținut din ficatul de cod. Alte alimente cu ac­țiune antiinflamatoare datorită prezenței acizilor Omega-3 sunt macroul, somonul, heringul, sar­di­nele, stridiile, semințele de in, de chia, nucile și migdalele. Deoarece radicalii liberi provoacă distrugerea cartilajului articular, este important ca în hrana noastră zilnică să se regăsească substanțe cu un puternic efect antioxidant, ca vitaminele C, D și betacaroten. Surse consis­tente de vitamină C sunt citricele, ananasul, papaia, kiwi, zmeura, căpșunile, ardeiul gras (în special cel roșu), legumele crucifere (varza, conopida, broccoli, kale), roșiile. Printre legu­mele și fructele bogate în betacaroten se numă­ră: morcovul, cartofii dulci, dovleacul, caisele, pepenele galben, sfecla elvețiană mangold, pă­trunjelul, varza de Bruxelles, broccoli, varza kale, salata verde, spanacul, sparanghelul. Apor­tul de vitamină D ni-l putem asigura în primul rând din alimentele de origine animală: lactate, ouă, ficat de vită, fructe de mare și pește (so­mon, hering, ton, halibut, păstrăv) – dar există surse suficient de bune și pentru vegetarieni, de pildă ciupercile, tofu, laptele de soia sau de orez. S-ar cuveni să acordăm atenție și alimentelor care conțin bor, deoarece și acest mineral pro­duce efecte antiinflamatorii. El este prezent în cerealele integrale, nuci, morcovi, gulii, spanac, mere, pere și struguri.

În schimb, ar trebui redus consumul de carne. Mai ales în carnea roșie și mezeluri se găsesc substanțe cu acțiune proinflamatoare, ca acidul arahidonic și acizii grași Omega-6. Răs­punsul inflamator al organismului este stimulat, de asemenea, de excesul de zahăr și sare, ca și de grăsimile saturate și făina albă. De aceea, su­ferin­zilor de artroză li se recomandă să renunțe, pe cât posibil, la dulciuri, produse ambalate cu adaos de zahăr și preparate de patiserie. Foarte impor­tant este și controlul greutății corporale, căci fie­care kilogram în plus accentuează uzura articu­lațiilor.

9. Jurnalul durerilor

Sună paradoxal, dar cu cât vă analizați mai amănunțit durerea, cu atât aveți posibilitatea s-o con­trolați mai bine. Sesizând repe­tarea anumitor situații și efecte, veți identifica factorii care con­tribuie la intensificarea senza­ției de durere și veți putea să acționați eficient pentru combaterea lor. De aceea, vă sfătuim să țineți o evidență zilnică, un fel de „jurnal al durerilor”. Notați observațiile dvs. într-o agendă sau întrebuin­țați o aplicație de smartphone.

10. Cum se ridică și se transportă corect greutățile

La ridicarea obiectelor grele, cea mai importantă regulă este următoarea: în loc să încovoiați spatele, îndoiți ușor genunchii. Iar atunci când le transportați, țineți greutățile cât mai aproape de corp, pentru a împiedica apariția efectului de pârghie, care vă va multiplica efortul. Și o sugestie supli­men­tară: nu încercați să duceți totul odată, este de preferat să faceți două drumuri. După ce terminați ce aveați de făcut, îndreptați-vă și efectuați câteva întinderi, pentru a elimina tensiunile mus­cu­lare.

11. Începeți ziua cu un program de gimnastică

În afecțiunile articulațiilor, mișcarea are o însemnătate capitală și ar trebui practicată zi de zi. Dimineața, îndată după ce v-ați dat jos din pat, este bine să executați câteva exerciții simple de gimnastică. De exemplu: un balans al tălpilor vârf-călcâi (vă mutați greutatea corpului, de mai multe ori, de pe vârfurile picioarelor pe călcâie și invers), întinderea genunchilor (stând așezați pe un scaun, întindeți un picior și îl mențineți în această poziție timp de 10 secunde, apoi îl coborâți și îl întindeți pe celălalt – efectuați un nu­măr de repetări, alternând mereu picioarele), un exercițiu simplu de stretching (ca acela din imaginea alăturată). Dacă aveți acasă o bicicletă staționară, urcați-vă pe ea și pedalați în cursul zilei 20-30 de minute, însă nu cu viteză, și re­glând la treapta minimă rezistența bicicletei la pedalare, întrucât scopul dvs. trebuie să fie păs­trarea mobilității articulațiilor, iar nu supunerea lor la efort. Sporturile adecvate pentru pacienții artrozici sunt nordic walking și înotul.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian