Ce și cum mâncăm vara?
Calitate, înainte de toate
– Iunie, prima lună a verii, a sosit. Piețele sunt pline de legume și fructe proaspete, un moment ideal ca să aplicăm principiul hranei naturale și sănătoase, un veritabil slogan al stilului de viață modern. În mod concret, de unde ar trebui să începem? Ce și cum să mâncăm, pentru a profita de oferta generoasă a verii?

– Primul deziderat este calitatea. O hrană de calitate înseamnă alimente proaspete, nealterate, adecvate la capacitatea de digestie (nici prea mult, nici prea puțin), pe cât posibil din zona geografică în care trăim. Mai înseamnă și evitarea hranei intens chimizate, cum ar fi legumele și fructele de sezon, care sunt tratate contra dăunătorilor sau stimulate cu diverse substanțe chimice, pentru a li se accelera coacerea, dar și a semipreparatelor din magazine. O alimentație potrivită înseamnă și un echilibru între gusturi – evitarea exceselor de dulce, sărat, acru sau iute și a alimentelor nesănătoase, gen fast-food. În această perioadă de vară trebuie să ne hidratăm foarte bine, incluzând în alimentație preparate lichide (supe, ciorbe, compoturi, sucuri), care însă nu trebuie consumate foarte reci, chiar dacă afară este cald. Un lucru extrem de important este să nu mâncăm altceva dacă încă nu am digerat hrana de la masa anterioară! Este de preferat să consumăm alimente puține, dar corect combinate, să mâncăm în liniște, fără grabă, și să mestecăm bine, decât să mâncăm alimente preparate din multe ingrediente, care pot fi greu de digerat. Referitor la orarul meselor, este bine să avem o ritmicitate pe care să încercăm s-o păstrăm. Masa cea mai importantă din zi este prânzul. Micul dejun ar trebui să fie consistent, pentru persoanele mai slabe, și redus la minimum de cei corpolenți, care au nevoie să scadă în greutate. La cei din urmă, inclusiv cina trebuie să fie în cantități minime și consumată nu mai târziu de ora 19!
– Ne putem ajuta intestinele? Există un comportament adecvat?
– Sănătatea intestinală înseamnă, în primul rând, un peristaltism bun – adică mișcările ritmice ale peretelui intestinal să nu fie nici prea rapide, nici prea lente, altfel apare diareea sau constipația. Câteodată, din cauza alimentației nepotrivite, apare așa-numitul „intestin permeabil” – ceea ce înseamnă că prin mucoasa intestinală pot trece în sânge substanțe toxice și chiar alimente insuficient digerate, care produc fel de fel de inflamații în corp și predispun la apariția bolilor autoimune. Uneori, pot să apară și alergii alimentare sau alte boli de natură alergică! În fine, chiar dacă este totul în regulă în privința hranei și a stării intestinale, putem să fim într-o dispoziție proastă (fie deprimați, fie anxioși sau furioși), iar astfel, digestia poate fi perturbată și descoperim că nu mai putem digera alimentele la fel ca înainte. În acest caz, poate să apară chiar un cerc vicios: emoțiile negative și perturbarea digestiei se amplifică una pe cealaltă!
Trebuie, de asemenea, să ținem cont și de variațiile sezoniere și geografice ale capacității digestive. Populațiile din zone geografice diferite au o alimentație diferită, deoarece și necesitățile lor variază. În zonele reci se consumă alimente bogate în calorii (grăsimi, lactate, pește etc.), în timp ce în zonele calde trebuie consumate suficiente lichide și condimente. Și noi mâncăm iarna mai consistent, iar vara mai ușor – asta ne ajută să ne adaptăm la anotimp.
Atenție la crudități!
– Ce suferințe intestinale apar mai des vara și cum le putem evita?

– În perioada de vară, suntem mai predispuși la probleme intestinale de tip diaree, indigestie, balonare și toxiinfecții alimentare. Bogăția de alimente pe care le avem la dispoziție în această perioadă ne tentează la diverse combinații, care însă pot fi greu de digerat. Suntem în plin sezon de crudități, însă multe persoane nu le tolerează, astfel că în urma alimentației cu legume și verdețuri de sezon pot să apară diverse tulburări digestive, în special crampe abdominale. Este bine ca cei cu sensibilitate intestinală să consume alimente preparate termic (coapte sau fierte, nu prăjite) și să utilizeze condimente blânde, care ajută la buna digestie.
În cazul apariției diareei, trebuie să vedem dacă nu cumva este o infecție intestinală mai serioasă, caz în care trebuie luate antibiotice ce acționează asupra tubului digestiv. Dacă este o diaree simplă, e suficient să ne hidratăm cu ceaiuri și să consumăm alimente antidiareice, precum orezul fiert, brânza tare și morcovii fierți. Diareea este mai periculoasă la copiii mici, unde produce rapid o pierdere de lichide importantă, în raport cu masa corporală, care trebuie suplinită, pentru a nu apărea alte perturbări. În asemenea cazuri, este necesar consultul de urgență al unui medic pediatru!
O altă categorie de tulburări frecvent întâlnite vara sunt balonările. Prima măsură (și cea mai simplă) care se poate lua în acest caz este consumul unor feluri de mâncare simple, cu puține ingrediente, și folosirea unui amestec de condimente adecvat. Dacă apar simptome ca febra, starea generală alterată, mirosul neplăcut al scaunului, sângerări ale tubului digestiv ori scaunul cu mucus, trebuie să consultăm medicul de familie sau medicul gastroenterolog, pentru investigații și tratament.
Știința mirodeniilor
– Ce soluții terapeutice ne oferă medicina naturii pentru problemele de intestine apărute în sezonul cald?

– Condimentele ne pot regla tulburările digestive, ne pot înviora și relaxa, ne pot influența dispoziția, ne pot influența hormonal, ne pot încălzi sau ne pot răcori. Fiecare popor are propriile mirodenii, specifice zonei geografice, dar în prezent avem la dispoziție și condimente exotice valoroase la care putem apela când e necesar. Există o adevărată „știință” a folosirii condimentelor, pentru că fiecare mirodenie poate fi potrivită pentru cineva și nepotrivită pentru altcineva.
Un condiment pe care îl putem utiliza cu succes este ghimbirul uscat. Se poate folosi atât în mâncăruri, cât și la prepararea dulciurilor. Pe lângă efectele stimulente digestive, este un bun remediu contra stărilor de greață, dar ne ajută și la scăderea colesterolului și a greutății în exces.
Un condiment valoros este turmericul (Curcuma longa), care are și efecte terapeutice. Studiile atestă că este un bun antioxidant și antiinflamator – inclusiv în cazul intestinelor inflamate și al bolii Crohn! Este potrivit mai ales la garnituri (cartofi, orez), dar se poate adăuga și în salate, sub formă de curry (în amestec cu alte condimente).
Un condiment tradițional folosit în bucătăria românească este piperul negru. Unele persoane nu îl suportă, deoarece este prea… iute! În acest caz, se pot folosi alte specii de piper, mai puțin iuți (piper verde, roz sau piper lung), ori un amestec din mai multe tipuri de piper.
Coriandrul este cunoscut și la noi, dar se folosește ca aromatizant și mai puțin în scop terapeutic. Pe lângă acțiunea de eliminare a gazelor intestinale și de stimulare digestivă, protejează ficatul și combate infecțiile cu Candida (inclusiv cele intestinale).
Nucșoara este un condiment util în caz de balonare și de diaree. Un studiu din 2005, realizat de cercetătorii brazilieni, a evidențiat că miristicina extrasă din nucșoară este eficientă în cazul diareei produse de rotavirus.
O mirodenie renumită în bucătăria mediteraneană, dar mai puțin utilizată la noi, este anasonul. Elimină balonările, este un remediu relaxant și antispastic digestiv.
Un condiment foarte plăcut, utilizat mai ales în bucătăria indiană și arabă, este cardamomul. Pe lângă efectele sale de îndepărtare a gazelor intestinale, este antidiareic și antiinfecțios intestinal. Un studiu publicat în 2021 atestă că uleiul esențial de cardamom și-a dovedit eficiența împotriva unor tulpini de E.coli și Pseudomonas aeruginosa.
O formulă de detoxifiere intestinală este Polygemma 15 (PlantExtrakt), din care se iau câte 2 ml, de două ori pe zi, în puțină apă. Remediul are efect de reglare a mișcărilor intestinale, protejează flora intestinală (elimină și infecțiile intestinale) și scade inflamația de la nivelul intestinului subțire și gros. Fiind totodată un bun tonic general, combate oboseala, îmbunătățește capacitatea de asimilare și elimină substanțele toxice din organism.
Alte remedii recomandate împotriva perturbărilor funcționale intestinale sunt prebioticele și probioticele. Ele restabilesc echilibrul florei intestinale. Prebioticele sunt surse naturale de fibre (rădăcina de cicoare, ovăzul, sparanghelul, legumele din familia cepei), care hrănesc microbiomul intestinal, în timp ce probioticele sunt bacteriile active (lactobacili, bifidobacterii etc.) care se înmulțesc după administrare, pe măsură ce consumă prebiotice. Dispunem de surse naturale de probiotice, pe care le putem consuma inclusiv vara – respectiv alimentele fermentate (murături, varză murată, chefir, soia fermentată etc.). Atenție, probioticele pot preveni apariția diareei infecțioase la copiii mici! Un studiu clinic a arătat că la sugarii care au primit probiotice cu bifidobacterii a scăzut rata apariția diareei acute și vindecarea a fost mai rapidă.
În concluzie, în perioada verii, dacă vreți să nu vă confruntați cu neplăceri intestinale, împrieteniți-vă cu condimentele, cu alimentele bogate în fibre și aveți grijă de unde vă aprovizionați cu alimente proaspete!
D-na dr. CRISTINA PAVEL poate fi contactată la cabinetul din Str. C. A. Rosetti nr. 31, Sector 2, București, tel. 0758/92.19.87, e-mail: [email protected]