Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

7 lucruri de știut despre sânge

– „Fluid vital”, „Elixirul vieții”, „Izvorul inimii” – câte nume de botez i se dau, toate i se potrivesc, deși fiecare avem un sânge „particular”. Ce ți-e scris în viață, în sânge ți-e pus –

1. Muncitor cu ziua

Foto: Shutterstock – 3

Sângele joacă multe roluri în corpul nostru, drept pentru care putem vorbi despre el ca despre un veritabil talent multilateral. El transportă oxigen de la plămâni către celule, nutrienți către organe, ajută la eliminarea substanțelor străine ajunse în corp și a agenților patogeni, reglează căldura orga­nismului și distribuie enzimele și hormonii.

2. Compoziția sângelui

Sângele nostru este compus în proporție de aproximativ 55% din plasmă sanguină, un lichid care conține apă și diverse proteine. Circa 45% din sânge este format din componente solide, așa-numitele elemente celulare. Există trei tipuri de celule: globulele roșii (eritrocite), globulele albe (leucocite) și plachetele sanguine (trombocitele). Globulele roșii formează grupa cea mai mare a celulelor sanguine: într-un mililitru de sânge se găsesc circa 4,6 până la 5,2 miliarde.

3. Diversele grupe sanguine

Fiecare om are „propriul” lui sânge, care poate fi atribuit unei anumite grupe, bazată pe diferite caracteristici. Astăzi sunt cunoscute circa 30 de sisteme diferite de clasificare a grupelor de sânge. Multe dintre ele nu sunt relevante în practica medicală obișnuită, dar devin importante în cazul anumitor afecțiuni sau al transfuziilor. Cele mai cunoscute dintre sistemele de clasificare a grupelor sanguine sunt sistemele ABO și Rhesus (Rh). Circa 85% din populația europeană are Rh pozitiv, iar restul Rh negativ.

4. Ce dezvăluie o hemogramă

În cazul unei așa-numite „hemograme parțiale”, se determină între altele numărul globulelor roșii și albe, pre­cum și al trombocitelor. Compoziția sângelui le poate oferi medicilor in­dicii importante des­pre bolile existente. În cazul „hemogramei com­plete”, diferitele tipuri de globule albe sunt de asemenea exa­mi­nate în detaliu. Analiza per­mite determinarea cauzelor anu­mi­tor boli – cauze între care se numără, de pildă, infec­țiile sau inflamațiile.

5. Cele mai frecvente boli de sânge

Când compoziția sângelui se abate de la valorile medii, acesta reprezintă un indiciu că formarea sângelui este perturbată. Cauza este cel mai adesea inofensivă, dar uneori este vorba și de o boală. Printre cele mai cunoscute se numără anemia (o deficiență calitativă sau cantitativă a hemo­glo­binei), hemofilia (o boală rară care împiedică coagularea normală a sângelui) și leucemia acută și cronică (cancerul de sânge). Medicii fac în multe cazuri distincție între variantele benigne și cele maligne, dar chiar și tulburările de sânge clasificate drept benigne pot fi periculoase, dacă nu sunt tratate.

6. Cum rămâne sângele sănătos

Oligoelementul fier este deosebit de important în formarea sângelui. La acoperirea acestei nevoi speciale a organismului în materie de nutrienți ne ajută o dietă variată și bogată în fier. Doza reco­mandată de experți este de circa 15 mg pe zi, ea putând fi obținută fie din carne, fie din alimente vegetale bogate în fier, cum ar fi leguminoasele, legumele verzi, nucile, sâmburii și semințele. Iar alimentele bogate în vitamina C, precum broccoli sau pătrunjelul, facilitează absorbția fierului.

7. Ce sunt grăsimile din sânge

Grăsimile din sânge, precum colesterolul și trigliceridele, au o importanță vitală pentru orga­nism. Dacă valorile lor sunt crescute pe o durată mai lungă, medicii vorbesc despre o tul­burare a meta­bolismului lipidic, care poate avea un impact negativ asu­pra sănătății noastre. La persoa­nele să­nătoase, coles­terolul total e mai mic de 200 mg/dl (5,2 mmol/L). Un nivel crescut al li­pidelor reprezintă, în schimb, un fac­tor cheie de risc pentru bolile cardiovasculare. O die­tă echi­librată, cu multe legu­me și fructe, reduce riscul.

O picătură de sânge dez­văluie multe – și astfel medicii pot detecta din timp bolile și le pot găsi un tra­tament adecvat.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian