– Infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral –
Infarctul miocardic și accidentul cerebral sunt afecțiunile cu cele mai crescute incidențe la nivel mondial. Anual sunt înregistrate peste 5 milioane de decese în întreaga lume. În România există peste 1 milion de pacienți cu boli coronariene ischemice, din care 40 de pacienți mor zilnic de infarct miocardic. Dar prima cauză a mortalității din România o reprezintă accidentul vascular cerebral. Un deces cauzat de acesta are loc la fiecare 3-4 minute.
Factori favorizanți
Potrivit unui studiu publicat în revista „Diabetes Care”, persoanele obeze, scunde și bolnave de diabet prezintă un risc mult crescut de a face infarct. Femeile obeze și bolnave de diabet întâmpină un risc de aproape 80% de a face infarct, iar bărbații chiar 90%.
Bărbații scunzi au un risc sporit de atac cerebral, cu 54% mai mare, comparativ cu bărbații înalți, mai ales cei bolnavi de hipertensiune arterială, diabet, obezitate, ritm cardiac neregulat și cu certuri frecvente în familie, suprapuse peste lipsuri economice acute.
Crizele cardiace care pot duce la infarct cardiac sunt mai periculoase dacă se produc dimineața, înainte de trezirea din somn. Aceasta este în legătură cu ceasul biologic în desfășurarea procesului de vascularizare și de reglare a hipertensiunii arteriale și a ritmului cardiac.
Dacă în trecut infarctul miocardic apărea la persoane cu vârste de peste 45 de ani, în prezent, este posibil să pună viața în pericol chiar persoanelor foarte tinere, sub 30 de ani.
Cauzele infarctului
Ca principali factori de risc care măresc frecvența atacurilor cardiace sunt luați în considerare:
* Existența unor boli cronice (ateroscleroză, hipertensiune arterială, nivel ridicat de colesterol în sânge, diabet, alcoolism, fumat, cu diferențieri în funcție de sex, etnie și istoricul bolilor coronariene în familie).
* Obezitatea influențează prin creșterea greutății corporale, care necesită noi vase de sânge pentru a conduce oxigenul spre țesuturile grase; cu cât vor fi mai multe vase și capilare, cu atât inima va fi expusă la sarcini suplimentare în pomparea sângelui.
* Tulburări circulatorii cu tendințe de spasme vasculare.
* Programul de lucru prelungit cu mult peste 8 ore zilnic (la 11 ore pe zi, riscul de criză cardiacă crește cu 67%).
* Expunerea la condiții permanente de stres în familie sau în societate, cu viață nefericită în familie sau la locul de muncă, cu stări de mânie și depresie repetate – constituie factori cu efect în creșterea nivelului de cortizol din sânge și îngustarea arterelor, ceea ce predispune la dublarea riscului de atac de cord sau cerebral (bărbații celibatari au un risc de atac cerebral cu 64% mai mare decât bărbații cu căsătorii fericite).
* Inhalarea aerului poluat din zonele urbane suprapopulate și din apropierea autostrăzilor, cu acțiune în mărirea presiunii diastolice și a riscului apariției infarctului.
* Existența zgomotelor permanente din trafic și din apropierea aeroporturilor, care măresc cu 27% riscul de atac cardiac, mai ales la persoanele vârstnice.
* Urmărirea programelor de televiziune mai mult de 4 ore pe zi, cu efect de mărire a riscului de infarct sau alte maladii cardiace, mai ales la persoanele care vizionează filme de groază sau competiții sportive cu miză mare; în acest caz, rata mortalității depășește cu 50% față de normal (sub 2 ore pe zi).
* Scăderea nivelului de potasiu din organism, care provoacă o dereglare a ritmului cardiac și riscul de accident vascular cerebral.
* Carența vitaminelor D și E din vasele sanguine, cu acțiune de provocare a accidentelor cerebrale.
* Consumul de medicamente antidepresive, care provoacă îngroșarea și îmbătrânirea arterelor, mărind riscul accidentelor cardiovasculare.
* În zilele toride de vară, se agravează oscilațiile tensiunii arteriale asupra arterelor, având efecte dezastruoase, care pot duce la infarct miocardic și accident vascular cerebral, reacții destul de frecvente la persoanele care fac eforturi fizice în plin soare (munci grele, mers în forță).
În cazul când una dintre arterele coronare se blochează complet, întreaga secțiune a mușchiului cardiac moare, din lipsă de oxigen, ceea ce duce rapid la infarct miocardic acut (IMA) sau atac de cord.
Simptomele bolii
Infarctul miocardic evoluează în 3 etape: de debut, de stare acută și de convalescență.
* Perioada de debut corespunde cu nevroza miocardică și se manifestă prin durere atroce, de tip coronarian, însoțită de tulburări de ritm cardiac și insuficiență ventriculară; pulsul poate arăta tahicardie sau bradicardie. Durerea are durată prelungită și nu cedează la tratamentul cu nitroglicerină.
* În perioada de stare acută scade tensiunea arterială, apare o stare de astenie, cu prăbușire fizică și dureri acute, sufocare (dispnee), hipotensiune, pierderea cunoștinței, palpitații și moarte subită.
La domiciliu și în timpul transportului cu ambulanța, măsurile terapeutice se concentrează pe calmarea durerilor, iar în caz de stop cardiac, pe sistemul de resuscitare cardiacă.
* În perioada de convalescență, care poate să dureze 2-3 luni, dispar durerile, iar forța fizică se reface progresiv.
* După accidentul vascular cerebral, bolnavul poate să rămână cu tulburări motorii grave, manifestate prin pareză (parțială sau totală), scăderea forței musculare, spasme sau contracții ale unor fibre musculare. Sunt posibile tulburări de percepție, cu dificultatea de a recunoaște persoanele din jur și cu dificultăți de comunicare și gândire, tulburări de vorbire, limbaj, scris sau de memorie. Destul de frecvente sunt tulburările emoționale, bolnavul rămânând cu stări de anxietate, depresie sau frică.
În toate etapele, electrocardiografia este absolut necesară, întrucât poate localiza infarctul miocardic sau accidentul cerebral, precum și stadiul evolutiv al bolii.
Tratamente naturiste
La atacurile acute de cord sunt eficiente unele combinații de plante medicinale, cu acțiune atât preventivă, cât și curativă. Ele se aplică în paralel cu tratamentul medical.
Prevenirea infarctului miocardic și a accidentelor cerebrale se poate realiza printr-o dietă zilnică cu 3-4 cești cu ceai verde (Camellia sinensis), bogat în polifenoli, cu proprietăți antioxidante.
În faza de stare acută, cu dureri atroce provocate de infarctul miocardic, se recomandă: decoct din amestec de rădăcină de valeriană (30 g) + coada-șoricelului (30 g) + conuri de hamei (20 g) + frunze de roiniță (20 g) + flori de trifoi roșu (20 g). Se pune o lingură de amestec la 250 ml apă, se lasă la macerat timp de 12 ore, după care se fierbe 2-3 minute, se infuzează acoperit timp de 10 minute și se beau 2 căni pe zi.
În faza de convalescență este necesară tonifierea organismului, fiind indicat vinul tonic – 40 g frunze uscate de rozmarin se macerează într-un litru de vin, timp de 6 zile, la temperatura camerei. Se strecoară și se consumă câte un pahar pe zi.
Persoanele care se știu cu tulburări cardiace grave este indicat să consume preventiv ceaiuri de cicoare și mentă:
* Decoctul din rădăcini de cicoare (Cichorium intybus) – 30 g la un litru de apă – se bea treptat, înainte de mese, având efect deosebit în eliminarea excesului de apă din țesuturi (edeme) și în întreținerea unei stări generale bune a organismului.
* Infuzie de mentă (Mentha piperita) – o linguriță frunze uscate și mărunțite, la 200 ml apă clocotită, se infuzează acoperit 20 de minute și se beau 1-2 căni pe zi, între mese, având proprietatea de a elimina apa din edeme și de a ajuta la dezintoxicarea organismului prin diureză și transpirație.
* Tinctură de arnică (Arnica montana), luată de 3 ori pe zi, câte 20 de picături în primele 7-10 zile după infarct și apoi câte 10 picături de 3 ori pe zi.
Tratamente externe
Pentru bolnavii cu afecțiuni cardiace grave se recomandă:
* Fricționarea corpului cu soluție alcoolică de ulei de mentă și lavandă.
* Baia alternativă de picioare, de 2-3 ori pe zi, în prima săptămână după infarct și apoi o singură dată pe zi.
* Baie fierbinte la picioare, cu pungă cu gheață pe frunte și pe ceafă.
* Baie de aburi pe jumătatea inferioară a corpului (de 3 ori pe săptămână), concomitent cu aplicarea unei pungi cu gheață la cap.
* Dușul scoțian alternativ (cald-rece) de 2 ori pe zi, începând din a treia săptămână după infarct.
* Dușul rece general, de 3 ori pe săptămână, începând din a patra săptămână după infarct.
* Cataplasmă caldă la picioare cu semințe de muștar negru măcinate, ținute timp de 20-30 de minute, de 3-4 ori pe zi.
Prof. univ. dr. CONSTANTIN I. MILICĂ
(Texte de arhivă, publicate cu acceptul familiei mult regretatului savant ieșean.)