– Rudele trandafirului sunt leacuri minunate de sănătate –

Când spunem rozacee, spunem trandafir. Este prima floare care ne vine în minte, emblematică pentru această familie botanică. Dar familia Rosaceae conține câteva mii de specii: plante ierboase, arbuști și arbori – în special pomi fructiferi. Dacă trandafirii sunt cei care ne bucură prin miresme subtile ce ne transpun într-o stare de bine, să vedem care sunt câteva dintre efectele profunde, terapeutice ale extractelor gemoterapice din familia Rosaceae, muguri și mlădițe de Măceș, Scoruș, Măr pădureț, Porumbar, Mur, Zmeur, Păducel și Migdal.
Măceșul – rezistență sporită
Măceșul este trandafirul sălbatic de la care se folosesc în gemoterapie tinerele mlădițe ale arbustului, iar Extractul din mlădițe de Măceș este cunoscut și mult recomandat în primul rând pentru acțiunea sa de creștere a rezistenței organismului. La trecerea dintre anotimpuri, în special la intrarea în toamnă și la sosirea primăverii, când suntem mai expuși infecțiilor de căi respiratorii, dar și oricând la nevoie, în cursul anului, o cură cu Extract din mlădițe de Măceș ne va aduce îmbunătățirea răspunsului imunitar, iar acest fapt se datorează acțiunilor sale antioxidante, antiinflamatoare, vitaminizante și mineralizante. Se asociază de multe ori în aceste cure de întreținere cu extractele gemoterapice din Muguri de Mesteacăn și Muguri de Coacăz-negru.
Efectele gemoterapicului de Măceș au făcut obiectul tezei de doctorat a doamnei dr. Mihaela Orodan din Arad, care a documentat acțiunea antioxidantă a acestuia – ca fiind comparabilă cu a propolisului, precum și acțiunea antiinfecțioasă, pe mai multe tulpini bacteriene. De asemenea, la departamentul de cercetare al firmei PlantExtrakt din Cluj, analiza compușilor conținuți în Extractul din mlădițe de Măceș a pus în evidență, pe lângă vitamina C, și un considerabil conținut de magneziu, cu rol în creșterea rezistenței fizice și psihice, precum și compuși polifenolici, cu acțiune antiinflamatoare și antioxidantă, iar unii dintre ei, cu acțiune antialergică.
Acest extract gemoterapic poate reduce cefaleea, durerea de cap intensă cu senzația că vasele de sânge din cap sunt dilatate. La primele semne ale cefaleei, se administrează de câteva ori, la interval de 10 minute, alternativ, câte 1 ml Extract din mlădițe de Măceș și Extract din muguri de Arin-negru. Iar o cură de 1-2 luni de zile cu cele două extracte gemoterapice (două administrări pe zi) va ajuta la reducerea intensității durerii și a frecvenței instalării cefaleei.
Scorușul de munte – antistres
Mai puțin cunoscut și studiat, Extractul din muguri de Scoruș de munte este o altă rozacee cu efect de întărire imunitară, de reducere a stresului și de îmbunătățire a circulației sanguine. Poate fi asociat cu gemoterapicele din Muguri de Măr pădureț și Muguri de Stejar, pentru completarea acțiunii sale de susținere a organismului la nivel fizic, plus efectul tonic la nivel cerebral al celorlalte două gemoterapice.
Mărul pădureț – reechilibrarea stării interioare și alcalinizant

Extractul din muguri de Măr pădureț este recomandat în primul rând în stări de astenie fizică, psihică și intelectuală, cu dificultăți de concentrare și scădere a memoriei. Conține fier și fosfor, fiind util pentru cei care depun un efort intelectual intens sau persoanelor anemice, cu organismul epuizat după boală. Reechilibrează starea interioară, relaxează, calmează frica, diminuează anxietatea, promovează o stare de conștientizare și o viziune mai armonioasă asupra vieții.
Starea de bine instalată la nivel cerebral este susținută și completată prin multiplele acțiuni la nivelul întregului organism. Dintre acestea, acțiunile depurative, detoxifiante și alcalinizante sunt esențiale pentru eliminarea toxinelor fizice, pe lângă cele mentale și emoționale. În curele de detoxifiere, îl puteți asocia cu Extractul din sevă de Mesteacăn, pentru potențarea acțiunii.
Prin conţinutul în polifenoli, este un important antioxidant, împiedicând formarea în exces a radicalilor liberi fiind și un protector al integrității vaselor de sânge (artere, vene și vase capilare).
Porumbarul – refacerea după boală
Extractul din muguri de Porumbar este, în principal, gemoterapicul refacerii după boală recomandat în perioada convalescenței, căreia ar trebui să îi acordăm o mai mare atenție, pentru ca starea de bine să fie completă și boala să nu recidiveze. Este un activator al metabolismelor pentru aducerea lor la parametri normali, va crește rezistența organismului în cazul influenţei negative din partea unor factori ambientali (chimici, farmacologici, bacterieni, virali), scurtând astfel perioada de convalescenţă.
Păducelul – revitalizarea inimii

Gemoterapicul din mlădițe de Păducel, ca și fitoterapicele din florile și fructele Păducelului, are grijă de inima noastră. Pentru a stabiliza activitatea inimii, va creşte forţa de contracţie a acesteia și va reduce frecvența cardiacă. Gemoterapicul are și un efect normo-tensor, astfel încât nu va reduce excesiv valorile tensiunii arteriale, ci le va stabiliza la valorile optime fiziologic. Poate fi folosit și în cazul manifestărilor psiho-somatice de la nivel cardiac, în tulburările de menopauză (cu bufeuri) sau în tulburările circulatorii apărute în obezitate.
Migdalul – sănătatea vaselor de sânge
Extractul din muguri de Migdal protejează vasele de sânge şi îmbunătăţește circulaţia sanguină, prin reducerea nivelului de colesterol şi trigliceride, cu recomandare în dislipidemii, arterioscleroză. Acțiunea de la nivelul sistemului circulator se extinde și la nivel cerebral printr-un efect tonic și de îmbunătățire a memoriei.
Zmeurul – un aliat al femeii
Extractul din mlădițe de Zmeur este rozaceea care poate readuce starea de bine a persoanelor de sex feminin, de la pubertate până la menopauză. Ușurează, în cazul stărilor neplăcute de dinaintea și din timpul ciclului menstrual, reduce bufeurile la menopauză și echilibrează la nivel psihic femeia la orice vârstă.
Murul – antisenescentul prin excelență
Rozaceele au și un reprezentant care să încetinească procesul fiziologic al îmbătrânirii, prin acțiunea antiscleroasă, de reducere a fibrozării țesuturilor. Acesta este Extractul din mlădițe de Mur. El creşte și capacitatea respiratorie, are ușor efect antihipertensiv, de reducere a valorilor glicemiei și de îmbunătățire a absorbției calciului la nivelul oaselor, de ameliorare a durerilor articulare (în caz de artroză la vârstnici, acompaniată de osteoporoză, în sindrom de decalcifiere dureros, dureri osoase şi articulare).
Rozaceele – forță și adaptabilitate

Aceste minunate plante ale familiei Rosaceae ne împrumută din forța lor și ne ajută să ne adaptăm și să trecem cu bine prin diverse situații: la granița dintre anotimpuri, să ne refacem după boală, să învingem cefaleea, astenia fizică și psihică, stările neplăcute ale persoanelor de sex feminin, generate de dezechilibre hormonale apărute de la pubertate până la menopauză, și să îmbătrânim puternici și sănătoși.
O analiză a acţiunii rozaceelor în gemoterapie, realizată de doamna dr. Sorina Soescu, gemoterapeut din Constanța, a concluzionat că efectele acestor plante se concentrează asupra a două direcţii importante în organism: sângele și aerul. Iar locul de reunire al acestora, la nivel celular, este mitocondria, respiraţia celulară. Cu alte cuvinte, rozaceele acţionează asupra proceselor de producere a energiei la nivel mitocondrial.
Să folosim această sursă de naturală de îmbunătățire a energiei noastre, la multiple niveluri în organism, pe care ne-o aduc în dar rozaceele!
Farm sp. CARMEN PONORAN