– Ginsengul, Rhodiola și Ashwagandha –
– Privite cu suspiciune la început, au intrat în topul remediilor de maximă eficiență anti-stres. Și cum stresul a devenit inamicul numărul unu al sănătății în lumea de azi, e important să știm cum să le folosim –

(Foto: Shutterstock – 6)
Când, din diferite motive, ne ia „cu frig”, imediat ni se face pielea găină sau începem să tremurăm din tot corpul și astfel rezistăm, izbutind să depășim momentul. Această capacitate de adaptare la condiții variate de mediu ne recomandă pe noi, oamenii, ca locuitori deosebit de flexibili ai globului terestru. Și despre animale știm că, în lupta lor pentru supraviețuire, găsesc de multe ori căi ingenioase de a se proteja și nu se lasă doborâte nici de cele mai vitrege fenomene climatice. În schimb, până de curând, nu s-au cunoscut prea multe lucruri despre felul cum suportă plantele diferite adversități, ca de pildă seceta prelungită, radiațiile solare neobișnuit de intense ori înghețul. Misterul a fost elucidat, în clipa când specialiștii au descoperit în structura organismelor vegetale prezența așa-numitelor substanțe adaptogene. În esență, acestea nu reprezintă altceva decât niște mijloace de autoapărare, cu care unele plante și ciuperci medicinale se înarmează pentru a putea combate orice tip de stres provenit din mediul înconjurător. Având rolul extrem de important de a compensa devierile de la normalitate și de a restabili echilibrul, compușii respectivi conferă organismelor în interiorul cărora acționează o rezistență sporită împotriva noxelor din aer, ca și a atacurilor microbiene, virale sau fungice. Într-un cuvânt, ei întăresc imunitatea.
Remedii minunate pentru echilibru și performanță
Vestea bună este următoarea: oamenii de știință dispun de suficiente dovezi ce atestă faptul că principiile active cu efect adaptogen își desfășoară influența benefică și în organismul uman. Pe lângă contribuția lor constantă la anihilarea consecințelor fizice, chimice și biologice ale agresiunilor din partea factorilor externi, acești compuși vegetali au marele avantaj al netoxicității, ceea ce înseamnă că ei nu prezintă riscul de a prejudicia funcțiile diferitelor organe. „În domeniul medicinei, noi definim ca adaptogeni în special acele substanțe care au capacitatea de a acționa în sensul recuperării și al normalizării, împotriva urmărilor distructive ale presiunilor exercitate din exterior, consolidând rezistența organismului, menținând și favorizând performanțele lui pe toate planurile”, explică specialiștii.
Cum funcționează adaptogenii în corpul nostru?

Oricine a avut la un moment dat senzația că i se cere mai mult decât poate – fie din pricina unui volum de muncă exagerat de mare, a atmosferei tensionate din familie, a suferințelor epuizante, provocate de o boală sau, pur și simplu, fiiindcă trăiește sau lucrează permanent într-un mediu poluat fonic. Viața de zi cu zi ne aduce, deseori, în situații pe care, în multe privințe, n-am reuși să le gestionăm, dacă n-am dispune de o anumită capacitate de adaptare. Însă cine trăiește în condiții de stres vreme îndelungată ajunge, adesea, să dezvolte simptomele unor patologii. Presiunea psihică favorizează inflamațiile, accentuează vulnerabilitatea în fața infecțiilor și solicită intens sistemul cardiovascular. Iar acțiunea adaptogenilor vizează tocmai atenuarea stresului și estomparea efectelor lui pe termen lung, precum și o mai bună adaptare a noastră, atât mentală, cât și fizică, la situația dată. Aceste modificări devin posibile datorită activității în organismul nostru a unor substanțe, care sunt conținute în plante, în concentrații notabile, ce pot fi evidențiate și determinate cu precizie. Ele nu combat un singur simptom, ci au un spectru larg de efecte, care ating inclusiv o serie de manifestări colaterale, asociate cu stresul.
În cele din urmă, oamenii de știință au ajuns la concluzia că adaptogenii realizează o stimulare a mecanismelor implicate în răspunsul nostru la stres, iar rezultatul este că, pe viitor, în momentele când va fi pus în stare de alarmă, organismul nu va mai reacționa vehement, ci doar cu intensitate moderată. „Cercetările de dată mai recentă arată că adaptogenii se adresează direct către două din principalele sisteme de reglare a funcțiilor organismului. Primul este reprezentat de axa compusă din hipotalamus, hipofiză și cortexul glandei suprarenale, care controlează sistemul nervos, pe cel imunitar și secrețiile hormonale. Al doilea este mecanismul simpatoadrenal, bazat pe conlucrarea dintre sistemul nervos simpatic și medulosuprarenală (porțiunea centrală a glandei suprarenale), responsabil pentru reglarea sistemului cardiovascular și a metabolismului energetic”, spun adepții tratamentelor alternative. Ei explică în continuare: „Corpul nu este suprastimulat, ci reacționează la gradul de intensitate optim pentru sine, încât nu se va confrunta cu niciun fel de disconfort. Astfel, adaptogenii pot să echilibreze funcțiile organismului, să susțină activitatea rinichilor și să anihileze efectele negative ale stresului în general. Iar cele mai multe din substanțele conținute în plantele respective asigură, totodată, și o protecție eficientă a celulei nervoase”.
Care este cel mai bun adaptogen?
Toate plantele și ciupercile medicinale incluse în această categorie oferă un ajutor eficient organismului în condiții de stres, însă există și particularități care le diferențiază. De exemplu, Ginsengul consolidează psihicul și determină o creștere a productivității mentale, din care cauză este de preferat ca administrarea lui să se facă preventiv. Putem conta pe sprijinul său atunci când avem nevoie de susținere în situații care ne solicită emoțional în mod deosebit, cum ar fi un examen sau un conflict mocnit, în care ne așteptăm să fim șicanați în orice moment. Rhodiola induce calmul și scade sensibil secreția de cortizol (cunoscut ca hormon al stresului) timp de patru până la șase ore după administrare. În același timp, s-a observat că are un ușor efect anxiolitic și antidepresiv. Ashwagandha favorizează, mai ales, echilibrul. Cordyceps întărește inima, și de aceea se obișnuiește frecvent în China ca el să fie prescris sportivilor, în vederea unei recuperări mai rapide. Reishi (Ganoderma), supranumită „ciuperca nemuririi”, stimulează activitatea inimii, plămânilor și ficatului, scade nivelul colesterolului și îmbunătățește memoria. În funcție de adaptogenul pe care îl alegem, avem posibilitatea să ne energizăm, să ne ameliorăm abilitățile cognitive, să ne suplimentăm optimismul ori să ne întărim sistemul imunitar.
O listă depășită
Numeroase studii clinice au dovedit în decursul anilor că utilizarea adaptogenilor în scopuri terapeutice nu pornește dintr-o speranță deșartă, ci se întemeiază pe un adevăr pe deplin confirmat de practica medicală. Și Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) a acordat atenție acestei tematici, elaborând chiar o listă de criterii cărora li se conformează produsele ce conțin extracte din astfel de plante sau ciuperci. Și anume:
* Să mărească rezistența și capacitatea de adaptare la influențele negative ale poluării chimice, fizice și biologice, precum și la stres.
* Să fie în măsură de a reduce reacțiile corpului la stres, indiferent de cauzele care l-au provocat.
* Efectele adaptogene să fie cu atât mai ample, cu cât sunt mai pronunțate modificările produse în organism de reacțiile la stres.
* Preparatele trebuie să fie sigure și bine tolerate de către pacienți.
În anul 2008, EMA a emis o poziționare cu caracter științific, în care a recunoscut eficiența a patru plante adaptogene: Panax ginseng (Ginsengul asiatic), Eleutherococcus senticosus (Ginsengul siberian), Schisandra chinensis (Schizandra) și Rhodiola rosea (Rădăcina arctică). Din păcate, de atunci și până astăzi, Agenția n-a mai dat publicității nicio opinie pe subiectul respectiv, ceea ce experților li se pare de-a dreptul inacceptabil: „Lista din 2008 este de mult depășită. În special Ashwagandha ar trebui adăugată urgent pe acea listă a EMA, deoarece avem suficiente studii care îi confirmă rezultatele pozitive, obținute în combaterea stresului, a epuizării, ca și a tulburărilor de somn. De asemenea, o sursă importantă de substanțe adaptogene sunt și ciupercile medicinale. Atât Reishi, cât și Cordyceps au constituit obiectul unor cercetări aprofundate”.
Ajutor în vremuri de boală și război
Și totuși: în ciuda dezbaterilor publice, aceste descoperiri nu sunt nici pe departe atât de noi cum s-ar părea. Adaptogenii și-au găsit întrebuințare, cu milenii în urmă, în medicina tradițională chineză, ca și în cea ayurvedică, practicată în India. Iar denumirea lor generică a fost consacrată pe la mijlocul secolului trecut și se datorează medicului rus Nicolai Lazarev. Revenirea lor actuală în atenția cercetătorilor n-ar trebui să ne mire, căci ea are o explicație foarte simplă, de care oamenii de știință sunt perfect conștienți: „Acest reviriment se leagă, cu siguranță, de faptul că traversăm acum o perioadă care ne supune la presiuni psihice uriașe. Pandemia declanșată de Coronavirus și războiul izbucnit brusc pe continentul nostru ne obligă să facem față unor provocări extreme. Managementul stresului și reziliența au devenit mai importante ca oricând și dorim să ne protejăm folosind remedii netoxice”. Specialiștii subliniază influența benefică a adaptogenilor asupra sănătății psihice: „Când randamentul mental și capacitatea de concentrare încep să lase de dorit, adaptogenii pot oferi un sprijin auxiliar prețios”. Pe de altă parte, ar fi complet nerealist să ne imaginăm că o asemenea terapie ar reuși să elimine, singură, cauzele stresului. Substanțele adaptogene nu trebuie privite, în niciun caz, ca un substitut al psihoterapiei sau al tratamentului medicamentos. De aceea, în cazul când cineva prezintă simptome fizice sau psihice persistente, va fi întotdeauna necesară consultarea medicului de familie și eventual a unui psihiatru.
Aliați de nădejde în lupta cu stresul
Schizandra
(Schisandra chinensis)

Boabele roșii de Schizandra, care cresc în ciorchini, ca strugurii, sunt apreciate în special pentru efectul lor detoxifiant și de îmbunătățire a calității somnului. Totodată, ele conțin lignani, compuși vegetali secundari cu o acțiune similară (deși mai slabă) cu a estrogenului. Datorită acestui fapt, planta poate interveni în reglarea echilibrului hormonal la femeile aflate în menopauză, care suferă de tulburări ale somnului și nervozitate.
(Suplimente: Schisandra – Zenyth, Schisandra Fruit – Nature’s Way/ Secom, Schizandra Berries – Swanson.)
Ginsengul siberian
(Eleutherococcus senticosus)

Cunoscătorii îl numesc „regele adaptogenilor”, considerându-l superior ginsengului asiatic. Extractul de ginseng siberian are proprietăți revigorante și chiar puterea de a întineri organismul. Fortifică sistemul nervos, ajutându-l să-și mențină echilibrul în fața unor evenimente traumatizante și a unor schimbări majore, care pot modifica brusc cursul vieții, cerând din partea persoanelor implicate o deosebită flexibilitate și capacitate de adaptare. Mărește rezistența la stres și grăbește procesele de regenerare după perioade îndelungate de efort fizic și psihic. Tocmai de aceea, a fost frecvent întrebuințat în Rusia, cu ani în urmă, în programele de pregătire și antrenament ale sportivilor de performanță și cosmonauților. (Ex. Ginseng siberian – Alevia, Premium Ginseng siberian – Cosmopharm, Ginseng siberian – Rotta natura.)
Rhodiola rosea

I se spune „rădăcina arctică”, deoarece crește la mari altitudini, în zonele friguroase din Nordul îndepărtat al planetei, în Scandinavia și Siberia – dar și „rădăcina de aur”, ca recunoaștere a marilor sale merite terapeutice. Diverse studii au evidențiat faptul că, în condițiile expunerii la un nivel ridicat de stres, Rhodiola reduce secreția de cortizol, eliminând senzația de oboseală și irascibilitatea, în schimb crește producția de serotonină și dopamină, stimulează activitatea creierului, atenția și memoria. S-a constatat că planta combate cu succes anumite afecțiuni ale sistemului cardiovascular, ca hipertensiunea și tulburările de ritm cardiac, atunci când acestea sunt de origine nervoasă. (Ex. Rhodiola Antistres – DVRPharm, Rhodiola Extract – Life Extension, Rhodiola Zen Forte – Herbagetica).
Ginsengul asiatic
(Panax ginseng)

Supranumit „rădăcina miraculoasă”, și-a confirmat calitățile în decursul unei tradiții milenare, fiind unul dintre adaptogenii cel mai des folosiți. Este un excelent tonic general, care acționează asupra tuturor sistemelor de organe, generând un puternic efect de echilibrare. Influențează pozitiv dispoziția psihică, amplifică vitalitatea, mărește capacitatea de efort și sporește randamentul, înlătură stările de hiperexcitabilitate, întărește sistemul imunitar, activează metabolismul, dar și irigarea sangvină a țesuturilor, permițând astfel tuturor celulelor să profite de o oxigenare mai bună și un aport mai consistent de nutrienți. (Ex. Panax ginseng – Now Foods, Korean Ginseng – Bronson, Ginsemar – Marnys).
Ashwagandha
(Withania somnifera)

În medicina tradițională a Indiei, Ashwagandha este prețuită ca un remediu de viață lungă, ce favorizează armonia dintre trup, minte și suflet. Substanțele bioactive pe care le conține reprimă procesele inflamatorii, ameliorând astfel anumite afecțiuni cronice, ca hipertensiunea arterială sau astmul. Întărește sistemul imunitar, în momentele când dă semne de slăbiciune, dar îi și temperează reacțiile, atunci când sunt disproporționate (de pildă, în alergii). Induce calmul, combate tulburările de memorie și de somn, anxietatea, depresia și agitația nervoasă, ca și unele simptome provocate de stres, cum sunt mâinile reci sau spasmele musculare. (Ex. Ashwagandha – Herba Ayurvedica, Ashwagandha – Jarrow Formulas, Ashwagandha – GNC Herbal Plus.)
Cordyceps
(Cordyceps sinensis)
Revitalizant pentru corp, dar în egală măsură și pentru psihic, Cordyceps este un puternic protector al organelor vitale: al inimii, plămânilor, ficatului și mai ales al rinichilor, pe care medicina tradițională chineză îi consideră sursa esențială a vieții. Restrânge efectele provocate în organism de factorii agresivi din mediu și modulează activitatea sistemului imunitar, făcând din el o pavăză redutabilă împotriva infecțiilor, fie ele microbiene sau virale. Atenuează disconfortul femeilor în perioada de premenopauză, căci împiedică apariția unor modificări ale mucoasei vaginului, intervenite sub influența dezechilibrelor hormonale. Energizează, alungă oboseala și proasta dispoziție, fiind un minunat antidepresiv natural. (Ex. Cordyceps CSM 2000 – Provita, Cordyceps – Solaray/Secom, Cordyceps Vital – Doctor’s Formula.)