– Vara ia foc. Se anunță temperaturi de peste 30 de grade și umiditate cu aburi fierbinți. Cine se știe vulnerabil la vipiile solare poate afla scăpare în sfaturile de mai jos –
Optează pentru hainele potrivite

Vara, cei mai mulți dintre noi alegem intuitiv îmbrăcăminte deschisă la culoare, din materiale ușoare, permeabile la aer, precum mătasea sau bumbacul. Ele combat căldura și umezeala și favorizează aerisirea pielii. O necesitate absolută în zilele caniculare este pălăria. Protejează scalpul sensibil de radiațiile UV și previne insolația.
Evită mâncarea consistentă
Bucătăria mediteraneană este bogată în salate, mâncăruri ușoare cu legume și pește. La pol opus se află mâncarea consistentă, care îngreunează digestia și pune o presiune suplimentară asupra organismului în zilele caniculare. De asemenea, ar trebui să evităm alimentele picante – pentru că declanșează o senzație de căldură și ne fac să transpirăm. Se recomandă fructe și legume cu un conținut ridicat de apă, de exemplu castraveți, roșii sau pepeni.
Alege dușul călduț
Dușul rece ca gheața, făcut seara, înainte de a merge la culcare, face parte din ritualul tău de împrospătare în timpul verii? Uită-l! Apa rece determină corpul să producă mai multă căldură, iar vasele de sânge se îngustează. Ca urmare, organismul nu poate elibera căldura stocată. Varianta corectă: un duș la temperatură medie. Calmează circulația sângelui și asigură un somn odihnitor.
Cum îți poți răcori picioarele
Mulți dintre noi reacționăm cu o problemă specifică temperaturii ridicate – seara, simțim picioarele grele, iar gleznele ni se umflă. Sângele se acumulează în venele picioarelor, lichidul se acumulează în țesut. Următorul remediu poate fi de ajutor: aplicați un strat gros de iaurt pe picioare, apoi înfășurați locul folosind comprese de tifon și, peste ele, un material din bumbac. Lăsați să acționeze până când efectul de răcire dispare. De asemenea, statul cu picioarele mai ridicate ca trunchiul, ajută la eliberarea venelor.
Acordă atenție cremei de protecție solară
Ți-ai cumpărat o cremă nouă de protecție solară, vara acesta? Bine ai făcut! Potrivit unui studiu recent, fiecare european cumpără cremă de protecție solară, în medie, la fiecare doi ani. Greșit! Mulți nu știu că nu e bine să folosească unguentul solar de anul trecut. În timp, își poate pierde efectul protector. Specialiștii recomandă achiziționarea anuală a preparatelor de protecție solară și folosirea lor cu generozitate (cel puțin 30 ml, aproximativ trei linguri cremă solară pe aplicare).
Hidratează-te cu apă cu arome naturale

Cel mai important aspect într-o zi fierbinte este hidratarea! Până la trei litri de lichid se pot pierde pe zi, ba chiar și mai mult, la căldură extremă. Dacă apa normală are un gust prea fad, puteți adăuga fructe, legume sau ierburi. Avantaj: apa aromatizată în felul acesta este plină de nutrienți importanți. Sfat: evitați cuburile de gheață, pentru că organismul reacționează la temperaturile scăzute și produce mai multă căldură.
Nu seta aerul condiționat la o temperatură prea scăzută
Când afară termometrul arată peste 30 de grade, mulți se bucură de răcoarea datorată aerului condiționat din mașină, birou, locuință sau supermarket. Însă diferențele excesive de temperatură pot cauza răceli. Se recomandă maximum șase grade mai puțin decât temperatura exterioară. Dacă nu putem controla temperaturile din încăperile în care muncim, ar trebui să avem o jachetă și o eșarfă subțire la îndemână.
Antrenează-te dimineața, devreme
Mișcarea este permisă chiar și vara, dar cu câteva restricții. Evitați căldura amiezii, și dacă trebuie să ieșiți din casă, circulați dimineața, devreme. Simțiți epuizare după o jumătate de oră de antrenament, deși de obicei vă mișcați chiar și o oră? Ascultați-vă corpul și nu-l suprasolicitați. Pauzele și scurtarea antrenamentelor pot reprezenta soluții de ajutor.
Aerisește bine camera înainte de culcare

Casa în care stai se încălzește rapid vara și acest lucru îți perturbă somnul? Următoarele sfaturi te ajută să asiguri un climat plăcut: lasă ferestrele închise și aerisește camera doar dimineața, devreme, și seara, după ce apune soarele. Pentru ca locuința să nu se încălzească prea mult, cel mai bine este să folosiți jaluzele deschise la culoare, instalate la exteriorul ferestrelor. O alternativă pot fi jaluzelele interioare, cu exterior argintiu sau alb. Acestea reflectă lumina și împiedică încălzirea camerei.
Acordă atenție semnalelor corpului
Dureri de cap, amețeli, dificultăți de concentrare – aceste simptome pot indica o lipsă de lichide sau o acumulare de căldură în organism. Acordă-le atenție imediat și reacționează la primele semne. Odihnește-te într-un loc răcoros și hidratează-te. Sfat suplimentar: programează un control la medic, înainte de a se anunța o perioadă caniculară.
IRINA RADU