– Medicamente pentru plante sau otrăvuri în farfurie? –
– Folosirea substanțelor chimice pentru combaterea bolilor și dăunătorilor a devenit un subiect extrem de controversat, dintr-un motiv foarte simplu: roadele obținute din culturile tratate cu pesticide ajung, în final, în organismul nostru și pun o problemă gravă de sănătate –
Soluții miraculoase, efecte nedorite

Pesticidele de sinteză, obținute pe cale chimică, în fabricile de profil, au fost produse pentru a lupta împotriva bolilor și dăunătorilor care făceau ravagii în culturile agricole. Creșterea fără precedent a populației, pe tot globul, impunea asigurarea unor cantități tot mai mari de hrană. Afectarea puternică a recoltelor (oricum amenințate de alte rele, ca de pildă, seceta) ar fi condus la o criză alimentară, adică la foamete. Chimia a oferit această soluție, moarte sigură, de pildă, pentru gândacii de Colorado care mănâncă frunzele cartofului. În cea de-a doua jumătate a secolului XX, industria produselor pentru protecția plantelor s-a dezvoltat vertiginos, mai întâi în țările din Occident, apoi în țările în curs de dezvoltare. Pesticidele au ajuns, mai întâi, în fermele mari, apoi, pe măsură ce producția a crescut, s-au răspândit tot mai mult, până în gospodăriile țărănești cele mai îndepărtate. Prafurile dizolvate în apă și dispersate pe răzor s-au dovedit cu adevărat miraculoase împotriva insectelor lacome. Rezultatul era atât de uimitor, încât fermierii aproape au uitat un lucru simplu: substanța aplicată era periculoasă și pentru oameni, dacă o foloseau în exces. Cu timpul, entuziasmul folosirii acestor arme de distrugere în masă a insectelor dăunătoare culturilor agricole s-a mai temperat. Studii tot mai temeinice și mai numeroase au relevat efectele negative ale pesticidelor asupra mediului și sănătății umane. Cercetătorii au descoperit că unele dintre aceste substanțe cauzează o serie de afecțiuni: oncologice, dermatologice, gastrointestinale, neurologice, respiratorii, reproductive și endocrine. În 1990, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estima că, anual, apar aproximativ un milion de cazuri de intoxicații involuntare cu pesticide, ducând la aproximativ 20.000 de decese. Între timp, cazurile raportate s-au înmulțit uluitor. O analiză recentă, citată de Comisia Europeană, estimează că aproximativ 385 de milioane de cazuri de intoxicații acute involuntare cu pesticide sunt înregistrate anual în întreaga lume. Pe fondul acestor date nefericite, dar și în urma unor acțiuni cetățenești ample, la nivel european, forurile de la Bruxelles au decis, în ultimii ani, eliminarea din uz a unor pesticide periculoase. Pur și simplu, producătorii nu mai sunt autorizați să le mai fabrice pentru agricultura comunitară! Din 1000 de substanțe active, au mai rămas pe piață vreo 400.
Reguli europene
România ocupă locul șase, la nivel european, din punct de vedere al cantității totale de pesticide utilizate în culturile agricole. Cantitatea de pesticide folosită în țara noastră, în anul 2018, a fost de peste 10.000 t, potrivit Eurostat. Cel mai mare utilizator este Franța, peste 80.000 t, urmată de Spania, peste 70.000 t, și de Italia, peste 50.000 t. Locurile 4 și 5 sunt ocupate de Germania și Polonia. La nivelul Uniunii, cantitatea totală anuală este de aproximativ 360.000 t. Consumul mediu de substanță activă (nediluată) la hectar, în țara noastră, ar fi de circa 640 g, potrivit Asociației Industriei de Protecția Plantelor din România, mai mic decât media europeană. „Toate datele statistice indică o scădere a cantității totale de pesticide folosită anual în România, în comparație cu perioada agriculturii socialiste”. Acesta este un efect clar al aderării la Uniunea Europeană. Autoritățile de la Bruxelles, care au conștientizat pericolul pesticidelor pentru sănătatea umană, dacă sunt folosite cu nesăbuință, ne-au obligat să adoptăm regulamentele riguroase aplicabile în acest domeniu și să gestionăm cu responsabilitate utilizarea pesticidelor. Este greu de crezut, dar statul român, indiferent de culoarea politică a celor care l-au condus, nu catadicsise să înființeze un laborator pentru testarea reziduurilor de pesticide în fructe și legume! Abia după anul 2000, când România a intrat în faza de adoptare a aquis-ului comunitar, pentru a fi pregătită pentru aderare, a fost înființat un laborator de profil, cu expertiza și cu banii oferiți de Uniunea Europeană. Acum, lucrurile sunt pe un făgaș normal. Pentru producția internă, avem un laborator la București și unul la Târgu Mureș, sub tutela Autorității Naționale Fitosanitare. Anual, cele două laboratoare testează peste 1500 de probe de fructe, legume și cereale, provenite din toate județele țării. Rapoartele anuale arată că aproximativ 1,5-2% din probe conțin reziduuri de pesticide peste nivelul maxim admis, ceea ce înseamnă că sunt periculoase pentru sănătate. Până în 50% din probe conțin reziduuri sub nivelul maxim admis, ceea ce înseamnă că sunt sigure pentru consum. Restul probelor se dovedesc lipsite de urme de pesticide, așa cum ne dorim să fie toate fructele și legumele. Lipsa reziduurilor de pesticide nu înseamnă neapărat că fermierul nu a stropit cultura. Înseamnă că fermierul a utilizat responsabil pesticidele, respectând dozele regulamentare (sunt menționate pe eticheta produsului) și perioada de recoltare: nu a cules roșiile la scurt timp după stropire și le-a dus la piață, ci a așteptat un număr de zile, fixat de specialiști. Ar fi minunat dacă în viitor, guvernul României ar investi mai mulți bani pentru mărirea capacității de testare, atât a alimentelor românești, cât și a celor din import (acestea sunt testate în laboratoare ale Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor). Totodată, noi, consumatorii, ar trebui să fim mai exigenți cu cei care ne vând fructele și legumele, cerându-le să ne prezinte un buletin de analize, fiindcă și fermierii pot, la cerere, plătind un anumit tarif, să obțină la un laborator acreditat o testare a produselor lor. Oricum, cei care livrează în hypermarketuri sunt obligați să respecte reguli de aplicare a pesticidelor, deseori mai aspre decât cele fixate de instituțiile publice.
Pactul Verde
Sub presiunea societății civile, dar și datorită curentelor ecologiste care au inspirat activitatea anumitor grupuri politice, forurile europene au adoptat recent așa-numitul Pact Verde, care vizează o reformare amplă a economiei, pentru a evita distrugerea mediului înconjurător. Unul dintre cele mai ambițioase obiective este reducerea, până în 2030, cu 50% a utilizării pesticidelor, la nivelul statelor membre, dar și atingerea unui procent de 25% din agricultura europeană destinat agriculturii ecologice. În locul pesticidelor periculoase vor trebui produse biopesticide prietenoase cu mediul natural. Agricultura de precizie – aceasta presupune folosirea noilor tehnologii (mașini și utilaje ultramoderne, drone, roboți, sisteme bazate pe Inteligența Artificială) care permit aplicarea pesticidelor fix acolo unde este nevoie și în cantitățile necesare – va avea o mai largă răspândire. Combaterea biologică a dăunătorilor, adică aruncarea în luptă a unor insecte care se hrănesc cu insectele-problemă, va fi tot mai des utilizată. Asociațiile fermierilor, dar și producătorii de pesticide, nu au primit cu entuziasm acest mega-proiect politic de la Bruxelles. Ei susțin că producția agricolă va scădea dramatic, iar piața va fi invadată de fructe și legume din țări din afara continentului. Dezbaterea nu s-a încheiat, iar războiul din Ucraina complică situația. De remarcat, totuși, că deși pesticidele sunt permise în continuare, cantitățile sunt mai mici decât în trecut. Responsabilitatea va fi însă mai mare, iar noi, consumatorii, avem un rol important de jucat: să reacționăm, când e cazul.