Să nu le uităm nici vara!
– Controlul periodic anual al valorilor colesterolului și trigliceridelor se încadrează, în zilele noastre, în lista de „obligații” pentru întreținerea și menținerea sănătății. Scăpate de sub control, ele pot duce, în timp, la boli grave, cardiovasculare și cerebrovasculare, fără să se manifeste inițial prin simptome gălăgioase –
Rolul colesterolului în organism

Deși e bine să fim atenți să nu fie depășite valorile optime ale colesterolului sanguin, trebuie să conștientizăm și multiplele lui beneficii în buna funcționare a organismului în ansamblul său.
De exemplu, colesterolul se găsește în membrana (pereții) tuturor celulelor din corp, iar creierul conține colesterol liber, cu rol important în transmiterea informațiilor între neuroni. Colesterolul este important pentru sinteza hormonilor sexuali, a vitaminei D, sprijină procesul digestiei, contribuind la producerea secreției biliare, întărește sistemul imunitar, existând studii care arată și că un nivel scăzut al colesterolului predispune la infecții și alergii.
Produs de ficat în cantitatea necesară bunei funcționări a organismului, este necesar doar un aport redus de colesterol prin alimentație, prin grăsimi de proveniență animală: carne, ouă, lactate. Fructele și legumele nu conțin colesterol.
Rolul trigliceridelor în organism
Trigliceridele şi colesterolul sunt tipuri diferite de lipide care circulă în sânge. Aproximativ 95% din grăsimile alimentare sunt trigliceride. În timp ce mâncăm, caloriile pe care le consumăm, dar de care organismul nu are nevoie, sunt transformate în trigliceride, grăsimi care trec în sânge și pot fi stocate în celulele grase din țesuturi, fiind o sursă importantă de energie pentru organismul nostru. Pe de altă parte, dacă în dietă nu există suficiente grăsimi, organismul va transforma carbohidraţii în trigliceride, pentru stocare pe termen lung.
Hipercolesterolemia și hipertrigliceridemia
Valori crescute ale colesterolului (în principal a LDL – „colesterolul rău”) predispun la ateroscleroză, afecțiuni cardiace (angină pectorală, hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, boală arterială periferică), accidente vasculare.
În ce privește trigliceridele, ele cresc în principal din cauza obezității, hipotiroidismului și afecțiunilor renale. Trigliceridele crescute pot duce, de asemenea, la afecțiuni cardiace sau pancreatită (inflamație la nivelul pancreasului).
Recomandarea de bază în aceste situații este schimbarea stilului de viață, o alimentație sănătoasă, săracă în grăsimi și carbohidrați, și bogată în legume și fructe, precum și efort fizic zilnic, adaptat vârstei și stării de sănătate.
Gemoterapia – un ajutor prețios în normalizarea valorilor colesterolului și trigliceridelor
Alături de recomandările de dietă și exerciții fizice, gemoterapia este o terapie naturală blândă și eficientă la care se poate apela pentru întreținerea stării de sănătate. Există multe extracte gemoterapice care au și acțiune de normalizare a valorilor colesterolului și trigliceridelor, iar alegerea noastră trebuie să țină cont de cauza și contextul în care apelăm la ele. Pot fi: cure periodice de detoxifiere, cure de slăbire sau intervenții – în cazul existenței unor dezechilibre la diferite niveluri în organism, care se manifestă și cu creșteri ale valorilor colesterolului și/ sau ale trigliceridelor. Întotdeauna trebuie avută în vedere și asocierea cu extracte gemoterapice cu acțiune antiinflamatoare, esențiale pentru un efect optim, de reducere a riscului instalării afecțiunilor.
Prevenția aterosclerozei
Ateroscleroza constă în acumularea de colesterol pe pereții arterelor, cu formarea plăcilor de aterom, care reduc sau chiar blochează fluxul sanguin, prin îngustarea vaselor de sânge, putând duce totodată și la rupturi ale plăcilor de aterom, cu formarea de cheaguri, ce pot provoca accidente vasculare.
Extractul din mlădițe de Măslin este un important protector al sistemului vascular arterial, prin acțiunea hipocolesterolemiantă, prin dilatarea și creșterea elasticității vaselor sanguine, având și efect de normalizare a valorilor tensiunii arteriale moderat crescute. Se va asocia cu Extractul din muguri de Arin negru, cu efect antiinflamator, în cure de 2-3 luni de zile, cu verificarea ulterioară a valorilor colesterolului.
Prevenția litiazei biliare
Colesterolul fiind produs în ficat, valori crescute ale lui pot fi responsabile și de afectări ale ficatului și vezicii biliare, cu apariția noroiului biliar și ulterior a litiazei biliare. Calculii biliari se formează prin unirea cristalelor de colesterol cu săruri biliare și săruri de calciu. Se recomandă, de aceea, persoanelor predispuse la dezechilibre de acest tip cure periodice de 1-2 luni cu extracte gemoterapice care au și acțiune hipocolesterolemiantă: Extractul din muguri de Arțar, Extractul din mlădițe de Rozmarin și Extractul din muguri de Frasin. Arțarul este un important protector al vezicii biliare, prin acțiunea hipocolesterolemiantă și antiinflamatoare la nivelul colecistului, modificând astfel compoziţia secreției biliare. Rozmarinul – prin efectul coleretic – colagog – iar Frasinul – cu rol detoxifiant la nivel biliar – vor completa și susține acțiunea Arțarului.
Hipotiroidismul
O altă cauză a creșterii valorilor colesterolului seric poate fi și scăderea nivelului hormonilor tiroidieni (hipotiroidism), când corpul nu descompune și nu elimină eficient colesterolul. De aceea, curele periodice cu Extract din amenți de Mesteacăn (cu efect de stimulare a funcțiilor tiroidiene) asociat cu Extract din sevă de Mesteacăn (cu efect depurativ și hipocolesterolemiant) vor acționa reglator asupra activității tiroidei.
Obezitatea
Dincolo de clarificarea cauzelor obezității, extractele gemoterapice pot ajuta pentru reducerea valorilor colesterolului și trigliceridelor. Gemoterapice precum Extractul din mlădițe de Măslin, Extractul din muguri de Migdal, Extractul din mlădițe de Rozmarin au acțiune dublă, de reducere a colesterolului și trigliceridelor, putând completa tratamentul obezității.
Cure de detoxifiere
Anual, ar fi benefică o cură de detoxifiere a organismului, pe care vă propunem să o realizați cu extracte gemoterapice care au și acțiune hipocolesterolemiantă, cum sunt Extractul din sevă de Mesteacăn (detoxifiant general), Extractul din mlădițe de Ienupăr (detoxifiant hepatic) și Extractul din muguri de Frasin (detoxifiant renal, biliar și al articulațiilor). La acestea, puteți aduce în completarea curei și Extractul din mlădițe de Măslin, pentru întreținerea sănătății sistemului circulator arterial, care are acțiune dublă, de menținere în valori normale atât a colesterolului, cât și a trigliceridelor.
Acționând la multiple niveluri în organism, extractele gemoterapice vor susține echilibrul (homeostazia) organismului nostru și ne vor putea feri de multiple afecțiuni care ar genera sau ar putea fi generate de creșterea valorilor colesterolului și/sau trigliceridelor. Să avem înțelepciunea să ne folosim de acest dar al Naturii.
Farm. sp. CARMEN PONORAN