Dacă e să ne gândim în care domeniu de afaceri găsim cei mai mulți români care au reușit, cu siguranță acesta ar fi domeniul turismului. Românii sunt „lucrători în turism”, înnăscuți. De când ne știm, am fost bucuroși de oaspeți, iar cei ce vin din lumea largă, odată ce ne descoperă, rar să nu revină pe meleagurile noastre. De ce o fac? Pentru frumusețea nemaivăzută a peisajelor, pentru omenia ce-i uimește, pentru dragul cu care-i întâmpinăm, pentru că le așezăm pe masă bucate simple, dar gustoase și sănătoase. E drept că, de când a devenit o afacere aparent la îndemâna oricui, în turismul românesc au apărut și destui neaveniți. Dar nu despre aceștia vreau să vă vorbesc. Ci despre un loc aparte, care-ți oferă exact ce-ți trebuie spre a uita, pentru o vreme, de toate relele lumii: Inima Bucovinei, o pensiune din localitatea Frasin, județul Suceava. Doru Cîrligeanu, cel care o administrează, e de profesie inginer textilist, dar care a reușit cu brio în domeniul turismului.
Slănină, ceapă și fân cosit
La marginea localității Frasin, urcă un drumeag pietruit, printre pâlcuri de copaci și case frumos gospodărite. Dincolo de un gard trainic, din lemn, o poiană uriașă ți se deschide înainte și, la capătul ei, în dunga pădurii, e pensiunea Inima Bucovinei. Până la ea, pe partea stângă a drumului, flori de câmp, cât vezi cu ochii, așteptând vremea coasei. Pe dreapta, vremea asta a trecut deja și-n aer se simte o adiere inegalabilă, de fân proaspăt cosit. Gazdele te-ntâmpină cu un pahar de țuică și un platou cu slănină și ceapă. Cu zâmbete și mușcate roșii pe la ferestre.
Imediat după terminarea facultății, la doar 23 de ani, Doru Cîrligeanu și-a deschis, împreună cu alți doi prieteni, o firmă proprie, cu 30-40 de angajați permanent. Au trecut 30 de ani de atunci, firma încă există, dar nu cu activitatea inițială. A cumpărat un teren generos, pe care se află acum pensiunea. Nimeni nu punea, pe-atunci, preț pe terenuri, ba câte unii l-au mai și luat în râs. Dar el tocmai descoperise Austria și așa și-a dat seama ce potențial turistic imens are colțul de Românie în care trăiește. „Suntem o zonă cu potențial turistic, ecumenic, în primul rând, care atrage foarte mulți turiști din Europa. Avem, de asemenea, și turism sportiv, balneoclimateric, iar terenul l-am ales în Frasin, pentru că e oarecum central, aproape de toate acestea”, spune Doru Cîrligeanu.
Pe partea financiară, a investit, inițial, bani personali. Apoi a găsit posibilitatea de finanțare prin programul SAPARD, pentru care a pregătit stufoasa documentație împreună cu un prieten, căci încă nu erau mulți care să se priceapă la asta. „Contractul nostru a fost unul dintre primele din țară finanțate prin SAPARD. A fost greu, dar important e să vrei, și atunci când dai de greu, să nu clachezi, să mergi mai departe”.
Descriere de paradis
– Cum s-a întâmplat ca un inginer textilist să pună pe roate o pensiune turistică, și încă una de patru stele?
– Aș spune, cum spune românul, că „Așa a fost să fie!”. Totuși, ca să ajung și să înțeleg această activitate, am făcut cursuri de management în turism, mi-am scos brevet în turism, apoi am făcut cursuri de auditor extern, în domeniul calității, organizate de o firmă din Germania. Abia așa ajungi să înțelegi ce trebuie să faci ca să greșești mai puțin. Aceeași firmă din Germania ne-a făcut recent o monitorizare a satisfacției turiștilor noștri și aceste rezultate, chiar dacă nu le facem publice, sunt un fel de audit intern, care ne ajută să ne cunoaștem și punctele bune, și pe cele slabe.
Încă de la început, Doru Cârligeanu a știut că își dorește să aibă ca oaspeți și familii cu copii, de aceea a păstrat liber un teren de două hectare, în fața pensiunii. Sunt amenajate locuri de joacă, cu groapă de nisip, balansoare, tobogane, iar pajiștea e cu totul la dispoziția celor mici, pot alerga și se pot juca în voie, fără nici o grijă și fără să necesite supravegherea minut cu minut a părinților.
– Cum le recomandați pensiunea, celor care ar dori să-și petreacă vacanța aici?
– În general, turistul care pleacă în vacanță își dorește un loc mai retras, liniștit, să aibă un spațiu sigur de joacă pentru copii, să aibă unde să alerge, să poată vizita ușor obiectivele zonei. Avem un grup de clienți fideli din Iași, care vin iarna pentru schi: suntem cam la jumătatea distanței între două pârtii de schi, cea de la Câmpulung Moldovenesc și cea de la Gura Humorului. Din Frasin, e ușor de ajuns la mai toate mânăstirile din Bucovina, la fel, la mocănița Huțulca, de la Moldovița, unde e și celebrul muzeu al ouălor încondeiate. Sunt multe, foarte multe de văzut în zonă. În plus, am dorit să le punem la dispoziție oaspeților noștri, în caz că e vreme urâtă, și un spațiu neconvențional în care să-și poată petrece timpul. Așa am gândit stâna tradițională bucovineană, o clădire din lemn rotund, acoperită cu draniță, din care nu lipsește zona de comarnic, unde se stoarce brânza, dar nici o sobă de mari dimensiuni, pe care se fierbe laptele pentru caș, care are, de asemenea, și un cuptor pe măsură. Pe două mese lungi, și ele din lemn masiv, stau frumos aliniate străchini și blide de lut, iar băncuțele ce le mărginesc sunt acoperite cu covoare de lână, țesute în război. Aperitivele, românești și de-ale locului, sunt servite pe doguri de lemn, țuica și vinul se beau din ulcele de lut, vesel colorate, iar pe sobă sunt patru ceaune mari, cu feluri de mâncare aburinde, din care oaspeții sunt invitați să-și aleagă, după poftă: balmoș, varză cu cârnați, de influență imperială, tocană de vițel sau cartofi copți pe plită, ca-n copilăria multora dintre noi. La desert, niște brânzoaice proaspăt scoase din cuptor.
Echipa pensiunii Inima Bucovinei numără șapte persoane. Măiestria bucătarului o apreciezi în bucatele puse dinainte, iar cele două ospătărițe au o prezență discretă. Aproape nu vezi când îți aduc mâncarea sau cafeaua și nici când eliberează masa, la final. Par a ști dinainte cine și de ce anume mai are nevoie, în afara celor aflate deja pe masa întinsă fără cusur. La fel, ca și cei care se ocupă de treburile administrative și care, la nevoie, îi duc, cu mașina, pe clienți, la gară sau în oricare colț îndepărtat își doresc să ajungă. Nimeni nu se enervează, orice problemă e rezolvată cu calm, chiar și atunci când se întâmplă să fie câte un turist mai temperamental. „Secretul unei astfel de echipe longevive e să-i selectezi bine de la început, apoi să-i respecți. Cred că ăsta e cel mai simplu mod de a manageria o echipă: să-ți respecți întâi tu, ca șef, angajații, pentru a te putea bucura, la rândul tău, de respectul lor”, spune Doru Cîrligeanu.
Ca într-un tablou ireal, imediat în spatele pensiunii se întinde, cât nici măcar nu poți cuprinde cu ochii, o pădure de brazi. Înalți, drepți, își privesc de sus confrații mai tineri, de pe crengile cărora încă poți culege cu ușurință muguri de brad, căci e vremea siropului aromat, numai bun de băut mai la iarnă. Prin păturile de mușchi, floricele galbene și, ici, colo, frăguțe ce abia dau în pârg. Pe o băncuță, cei de la pensiune pun zilnic câte-un pumn de nuci, pentru veverițele jucăușe. Păsări cântă, vântul adie ușor și razele soarelui abia reușesc să se strecoare, ici, colo, printre crengile de brazi. Inima Bucovinei nu e doar o pensiune curată și elegantă, ci un sentiment de liniște și bine, cu care te încarci, gratis, la Frasin, în județul Suceava.