
„Anul acesta este cel mai slab sezon în Mamaia, din ultimii 30 de ani”. Informația, verificabilă cu ochiul liber, de către cei care au trecut prin stațiune, și comentată deja și în presă, a fost confirmată și de reprezentații industriei HoReCa. De fapt, adevărata știre nu e că plajele, terasele și hotelurile din Mamaia sunt goale, ci că pedeapsa vine după 30 de ani de bătaie de joc la adresa turiștilor. Din păcate, sunt destule exemple prin țară de lucruri făcute de mântuială. Dar, parcă, de la Revoluție încoace (de când și turismul a fost pus intenționat pe butuci), principiul – „Las’ că merge și așa!” – a fost cel mai bine ilustrat de Mamaia.
Veritabil muzeu în aer liber, la Mamaia găsești „în mic”, mostrele cele mai spectaculoase ale „statului eșuat”. Vrei să găsești un exemplu de devalizare a avutului public? Cel mai la îndemână sunt hotelurile trecute pe linie moartă, ca să poată fi vândute, pe sub mână, noilor „antreprenori”. Vrei să găsești un exemplu de privatizare oneroasă, să vezi rezultatul șpăgilor grase din domeniul imobiliar? Mamaia îți stă la dispoziție, trebuie să dai doar o tură, ca să vezi cum o stațiune cu mare potențial a fost transformată în cartier-dormitor, de interesele unor constructori protejați de autorități. Vrei să găsești cazări mizere la preț de Ibiza sau de Insulele Canare? Fă-ți o rezervare la Mamaia! Vrei ca în loc să te relaxezi în vacanță, să-ți urle muzicile proaste în cap? Plimbă-te seara în Mamaia. Vrei să plătești pe-un cearceaf de plajă două sute de lei? Tot Mamaia e răspunsul…
Exemplele sunt nenumărate, iar pomelnicul e îmbogățit, an după an, de experiențele nefaste ale mușteriilor care s-au încăpățânat, nejustificat de mult timp, să înfrunte evidența: oriunde cauți un termen de comparație, în Grecia, în Italia, în Spania, chiar și în Bulgaria, care ne-a luat-o cu mult înainte la capitolul turism civilizat, nu ai cum să nu găsești un exemplu mai bun decât la Mamaia. Semnele declinului sunt vechi, dar câtă vreme s-au găsit oameni care să plătească pentru bătaia de joc oferită, totul a fost în regulă pentru reprezentanții HoReCa, unii dintre marii beneficiari ai stării de fapt de pe Litoral. Nu i-ai auzit protestând pentru că se contruiește haotic la Mamaia; nu i-ai auzit să spună că Primăria n-are habar cum să gestioneze relația cu turiștii; nu i-ai auzit încercând să justifice prețurile aberante pe care le practicau. Acum, când plajele sunt goale, prind glas. Posibil să fie prea târziu! Pentru Mamaia, s-ar putea să fie mai ieftin să razi totul, cu buldozerul, decât să mai cosmetizezi hidoșeniile din stațiune. Să sperăm, totuși, că semnalul tras anul acesta prin absența turiștilor a fost înțeles de cine trebuie. Un semnal care nu vizează doar Mamaia. Dacă nu vor să-și plângă de milă în orizontul apropiat, destui primari și agenți de turism din țară ar trebui să se gândească la cum mai pot îndrepta lucrurile…