– Tocmai s-au copt, au fost secerate și vârâte în saci. Înainte să le duceți la moară, încercați-le puterea de vindecare. Fac cât o mie de farmacii! –
Orzul

În medicina tibetană, orzul este considerat o cereală „vindecătoare”, pentru că stimulează intestinul. În Coreea și Japonia se bea ceai de orz, pentru prevenirea ulcerelor gastrice provocate de stres. Tot sub formă „lichidă” este apreciat și în unele țări europene, orzul fiind una din componentele mult-apreciatei beri. Dar se folosește și la producerea cafelei de malț.
Mai puțin cunoscut este faptul că orzul conține o cantitate însemnată de beta-glucan, o fibră ce poate reduce nivelul glicemiei. În schimb, este tot mai apreciat orzul încolțit (iarba de orz), care ajută, pare-se, la structura celulară și la eliminarea substanțelor cancerigene.
Hrișca

Plăcinte, supe, clătite – pentru est-europeni, hrișca a însemnat întotdeauna o delicatesă. Nu și pentru locuitorii din țările vestice, unde boabele de hrișcă s-au găsit vreme îndelungată doar în prăvăliile cu produse bio sau cu plante medicinale. În prezent, se poate cumpăra și de la supermarket-uri, datorită trendului ascendent al regimurilor alimentare sănătoase.
Hrișca este, de fapt, o pseudo-cereală, plantă cu inflorescențe de culoare deschisă, făcând parte din familia poligonaceelor, la fel ca măcrișul. Semințele au un gust ușor amărui, dar ajută la prevenirea unor afecțiuni precum hipotensiunea, diabetul sau varicele.
În Europa, ea se cultivă mai ales în Polonia și Slovacia, dar hrișca este cunoscută și apreciată în mai toate țările, mai ales cea încolțită, fiind folosită în salate, musli și dulciuri.
Ovăzul

Ovăzul este un migrant. Patria lui pare să fie Asia de sud-vest, în zona noastră el fiind considerat vreme îndelungată o simplă buruiană. Cam pe la 2000 î.Hr., dacii și celții au început să-l cultive în forma în care îl cunoaștem astăzi. În prezent, această cereală cu conținut redus de gluten și bogată în substanțe nutritive se situează pe primul loc printre cereale: ovăzul conține mai multe grăsimi, proteine, substanțe minerale și vitamine decât alte cereale și calmează, prin mucilagiile lui vindecătoare, afecțiunile gastro-intestinale.
De altfel, în practica medicală, se recomandă, de mai bine de 100 de ani, așa-numitele „zile de ovăz”, pentru tratarea diabetului. Studiile arată că o dietă de 3 zile cu ovăz duce la ameliorarea și stabilizarea valorilor glicemiei.
Semințele de in
Semințele noastre de in sunt mai bune decât chia. Planta oleaginoasă, cu un gust ușor de nucă, este cea mai bună sursă vegetală de acizi grași Omega-3, atât de importanți pentru organism. Studiile arată că fitoestrogenii din semințe pot combate anumite tipuri de cancer (hormonodependente), precum cel de sân sau cel de prostată. Și că uleiul de in poate vindeca depresiile.
Dar mai cunoscute sunt aceste semințe pentru conținutul lor de fibre, care „se umflă” în intestin și stimulează digestia. Din cauza grăsimilor pe care le conțin, semințele de in râncezesc repede, deci trebuie cumpărate în cantități mici sau măcinate imediat.
Meiul

Bobițele aurii, sărace în calorii, din familia gramineelor, au fost uitate mai bine de un veac, culturile de mei fiind înlocuite cu cele de cartofi și de porumb. Astăzi, ele trezesc din nou interesul, mai ales pe cel al persoanelor alergice sau cu incompatibilități la anumite alimente.
Spre deosebire de grâu sau de arpacaș, meiul nu conține gluten, este ușor de digerat și are un efect întăritor asupra sistemului imunitar. Nutriționiștii laudă meiul ca fiind o sursă bună pentru substanțe minerale, microelemente importante (în special siliciu, care întărește oasele, țesutul celular și conjunctiv și este vital pentru metabolism).
Important de știut: meiul nu trebuie consumat crud, ci fiert sau prăjit.
SFATURI PRACTICE

* Fulgii de hrișcă dau chiftelelor un gust mai picant. Se folosesc pentru „legarea” cărnii tocate, în loc de pâine.
* Lapte bătut cu făină de hrişcă. Dintr-o lingură mare de hrişcă se face pulbere într-o râşniţă de cafea şi se toarnă într-un pahar de chefir sau lapte bătut, seara, înainte de culcare. Dimineaţa, pe nemâncate, se bea amestecul cu o jumătate de oră înainte de micul dejun. Această reţetă este foarte utilă în diabet, dar şi pentru întărirea generală a organismului şi reglarea tensiunii.
* Orzul verde se poate cultiva acasă. Se înmoaie semințele în apă multă și se lasă să stea așa peste noapte. După 12 ore, când se văd primii colți, se scurge apa și se clătesc germenii. Se umple un bol de sticlă (înalt) cu 4 cm de pământ, se umezește și se presară peste el semințele încolțite. Se stropesc cu apă călduță, se acoperă cu un strat de pământ de 1 cm și se lasă să încolțească la întuneric, menținând pământul umed. Când au atins o înălțime de 5 cm, se mută vasul într-un loc însorit și se stropesc plantele din 2 în 2 zile. La o înălțime de 15 cm, orzul este bun de tăiat și de folosit la salate, sau sub formă de suc combinat cu legume sau fructe.
* Risotto de mei – îl poate înlocui cu succes pe cel de orez. Se prepară cu ciuperci și ierburi aromate proaspete. Boabele trebuie înmuiate în apă cu 2 ore înainte de a le pune la fiert.
* Salată de cartofi, cu ulei de in și brânză de vaci – este o veche rețetă românească „de casă”, extrem de gustoasă, redescoperită acum. Uleiul de in pur sau amestecat cu un ulei vegetal se pune în sosurile pentru salate. Poate fi folosit și pentru pesto. Dar nu trebuie încins niciodată.
* Din ovăzul proaspăt măcinat (nu prea mărunt) se pot prepara supe zemoase și cremoase. Fierte întregi, boabele de ovăz „îmbogățesc” mâncărurile de legume (la tigaie). Pentru un gust de nucă mai pronunțat, ovăzul trebuie înainte ușor rumenit (fără ulei).