– Se poate întâmpla și acasă, dar cel mai des în vacanță, când mâncăm la restaurant –
Deși mâncarea a avut un gust bun și am „lins” farfuria, peste 4-5 ore sau chiar mai devreme, vomităm tot ce-am băgat în stomac. Și nu e tot. Greața e însoțită de diaree, crampe la stomac, dureri de burtă, dureri de cap, stare de leșin și de epuizare. Nici măcar apă sau ceai nu mai primește stomacul. Abia peste o zi se pot bea câteva înghițituri de lichid, și peste alte 2-3 zile, se poate mânca normal. Acestea sunt simptomele tipice ale unei infecții alimentare. Dar cum se ajunge la ea? Și ce să faci?
Majoritatea intoxicațiilor sunt provocate de bacterii. Ele se răspândesc în alimentele ținute scurtă vreme pe foc sau în cele ce nu sunt păstrate la frigider. Condiții ideale de dezvoltare găsesc bacteriile mai ales în alimentele care conțin albumine: pește, scoici, ciuperci. Riscul este la fel de mare și la păsări, ouă și salatele de legume gata preparate, cumpărate în pungi de plastic de la supermarket. De aceea e bine să fiți atenți la termenul de valabilitate al alimentelor, înscris pe ambalaj. Și aruncați alimentele care au un miros dulceag sau de stătut.
Important: resturile alimentare trebuie păstrate numai în frigider, nu mai mult de 1-3 zile.
În caz de intoxicații acute, ajută următoarele măsuri:
1. Nu luați medicamente contra diareei și a vomei. Stomacul și intestinele elimină în felul acesta bacteriile.
2. Înlocuiți lichidul pierdut. Altfel sângele se îngroașă, circulația lui devine mai lentă și organismul duce lipsă de minerale. Peste zi, beți minimum un litru de lichide: ceai negru diluat, ceai de mentă și mușețel. În fiecare cană, puneți 1 linguriță de zahăr și un vârf de cuțit de sare. Liniștește intestinele.
3. Dacă și ceaiul este eliminat, beți Coca-Cola cu înghițituri mici (la temperatura camerei). Bacteriilor nu le plac acizii conținuți în ea.
4. Cei mai amenințați de intoxicații alimentare sunt copiii. Dacă în maximum 12 ore răul nu trece, duceți-i obligatoriu la medic.
5. Cărbunele medicinal (cel românesc, de la Biofarm, numit „Carbocit”, e cel mai rapid absorbant). Absoarbe substanțele toxice din intestin.
6. Dacă manifestările intoxicației alimentare țin mai mult de 24 de ore, adresați-vă unui medic.
7. Dacă aveți dificultăți la înghițit sau vedeți dublu, dacă simțiți tulburări de auz sau înțepături în gură, în mâini și picioare – duceți-vă neîntârziat la spital. Sunt simptomele unei intoxicații cu substanțe periculoase. Ele sunt purtate de bacteriile care provoacă botulismul (prezente în carne, cârnați, conserve) sau de scoicile nefierte.
ALTE REMEDII
Muștar și sare
Există părerea că după voma normală, care însoțește intoxicația alimentară, e bine să mai vomăm încă o dată, pentru a elimina „rădăcina” răului din organism. O linguriță de muștar amestecat cu o soluție concentrată de sare rezolvă problema. O picătură de ulei de ricin va îmblânzi gâtul după efort și va tapeta pereții stomacului.
Fenicul, hrean și vin de mere
Dacă nu rezistați la soluția prea neplăcută cu muștar sau la soluția concentrată de sare, apelați la semințele de fenicul, la frunze de hrean și la vin de mere (sau apă cu o lingură de oțet de mere) pe care le puneți să fiarbă împreună, circa 10 minute. Această groaznică rețetă de vindecare a stomacului se folosește de secole.
Ulei de măsline
Două linguri de supă de untdelemn de măsline sunt un remediu de primă necesitate în intoxicațiile alimentare.
Miere cu oțet
Vindecătorii din Scoția tratau din vechime intoxicațiile ușoare de stomac cu un amestec de miere și oțet de mere.
Muștar uscat și albuș de ou
În Uganda, vracii vindecători folosesc în mod tradițional pentru intoxicațiile alimentare pulbere de muștar amestecată cu albuș de ou și puțină apă, rostind descântecul: „Katui Nui Bomba”.