– Auzim, deseori, spunându-ni-se despre o legumă sau un fruct că este „eco”, „bio”, numai fiindcă a fost recoltat dintr-o grădină, undeva, la țară. Fals! În ultima vreme, sătenii stropesc la greu cu pesticide industriale. Produsele agricole garantate a fi bio sunt numai cele din fermele convertite la agricultura ecologică, o activitate cu principii și reguli clare, aflată sub controlul direct al firmelor de specialitate și al statului –
Întoarcerea la natură
Odinioară, fructele și legumele din grădinile noastre chiar erau bio, roade curate, neatinse de chimicale. Dar în sec. XX, pentru a salva culturile agricole de boli și dăunători, statele dezvoltate economic au inventat și fabricat pe scară largă pesticidele, niște veritabile otrăvuri. Cu timpul, aceste produse destinate protecției plantelor s-au dovedit nocive pentru om, și multe state din lume au început să reglementeze tot mai drastic utilizarea lor. În paralel, a apărut dorința de a reveni la agricultura sănătoasă de altădată, fără pesticide de sinteză. Mai mult, au fost testate și folosite substanțe de extracție naturală, prietenoase cu mediul înconjurător și eficiente pentru tratarea plantelor, și au fost aplicate metode care să ajute culturile agricole, fără să mai fie nevoie de pesticide. Pe aceste principii și reguli se bazează agricultura ecologică. Unele practici sunt străvechi, readuse în actualitate de specialiști, altele sunt inovații moderne. Toate susțin un vis și un efort adesea dramatic, al unor agricultori, pentru a produce hrană sănătoasă. Este o mișcare inversă, dar nu retrogradă, ci în spirală, prin care agricultura evoluează, recuperând practici arhaice. De pildă, rotația culturilor. Pe tarlaua unde a fost anul trecut fasole sau lucernă, plante care fixează azotul în sol, este semănat anul acesta porumb. În solarul cu legume, unde atacă diverse insecte dăunătoare, sunt introduse insecte carnivore, care distrug populația de dăunători. În felul acesta, pesticidele nu mai sunt necesare. Dacă, totuși, aceste metode nu au succes, fermierului îi este permis să utilizeze produse de protecția plantelor, dar de origine naturală. De exemplu, unele preparate din ciuperci, cum este clorhidratul de chitosan, obținut din Aspergillus. Sau ulei de lămâiță, de cuișoare sau de mentă. Extractul de usturoi este, de asemenea, folosit în agricultura ecologică. Toate produsele certificate eco sunt marcate cu un logo: steluțe albe, dispuse în formă de frunză, pe fond verde deschis.
Unde se situează România?
În sistemul agroalimentar din Uniunea Europeană, agricultura ecologică ocupă un loc tot mai important. Instituțiile europene au adoptat de curând așa-numitul Pact Verde, care numără printre obiective cultivarea în sistem ecologic a 25% din terenul fiecărui stat membru. Unele țări europene sunt fruntașe în acest domeniu. Austria este pe primul loc, cu deja 25% din suprafața agricolă totală, urmată de Estonia (22%) și de Suedia (20%). România se află spre coada clasamentului, cu numai 3,2% din suprafața totală. În cifre absolute, însă, suprafața cultivată eco în România înseamnă 468.887 ha, la nivelul anului 2020, prin urmare, o creștere a suprafeței agricole totale cultivată în sistem ecologic în ultimii ani. Cele mai mari suprafețe sunt cu cereale sau cu pășuni. Din păcate, legumele proaspete, inclusiv pepenii și căpșunile, adică produse pe care le consumăm direct, au înregistrat un recul în ultimii ani față de vârful obținut în 2014, când erau certificate în agricultura ecologică 1.928,36 ha. În 2020, erau cultivate cu legume, în sistem eco, 847,79 ha. Concluzia? Unii dintre grădinarii noștri au abandonat regulile agriculturii ecologice și au revenit la agricultura convențională, care permite utilizarea pesticidelor. Aici merită să fac o remarcă: legile europene sunt tot mai aspre în ce privește folosirea pesticidelor: urmăresc reducerea acestora cu 50% până în 2030 și eliminarea din uz a celor mai periculoase pentru sănătatea omului și pentru mediul înconjurător. Deci, cu voie sau fără voie, agricultura convențională nu va mai fi practicată ca până acum și se va apropia destul de mult de agricultura ecologică.
O piață în dezvoltare
Dezvoltarea sectorului ecologic în Uniunea Europeană, cu precădere în țările din Vest, a dus la formarea unei piețe care a atins 40 de miliarde de euro pe an! Acest fapt arată că europenii (germanii, suedezii, danezii etc.) sunt mai interesați să cumpere și să consume produse ecologice, chiar dacă sunt mai scumpe decât cele convenționale. La baza alegerii lor stau atât preocupări privind sănătatea, cât și principii etice, privind protecția mediului: o fermă unde sunt obținute legume sau fructe eco înseamnă că este prietenoasă cu mediul înconjurător și nu poluează apa și solul cu substanțe chimice de sinteză, care dispar apoi foarte greu. În Vest, relația fermier-consumator a evoluat, în sensul că alegerea consumatorului determină activitatea fermierului. La noi, acest lucru nu pare să fie încă resimțit: publicul consideră că un fruct este eco numai fiindcă a fost cultivat într-o grădină, undeva, la țară, și nu cere să i se arate certificatul eco și logo-ul oficial. Clientul este foarte încrezător în vorbe, chiar dacă acestea nu sunt demonstrate practic. Numai atunci când se îmbolnăvește și are nevoie de fructe și legume fără reziduuri de pesticide devine exigent. Sigur, există și fraude în sistemul ecologic. Unii încearcă să păcălească regulile, aplicând pesticide interzise, iar alții vând produse convenționale etichetate ca ecologice. Uniunea Europeană a plănuit să înăsprească controalele și să crească încrederea publicului în agricultura ecologică.
Europa, tot mai verde
„Pactul Verde” are, însă, și adversari. Cei care nu au văzut de la început cu ochi buni măsurile preconizate de el (asociații ale fermierilor, politicieni, funcționari etc.) au ripostat, susținând ca Pactul Verde să fie amânat. În felul acesta, spun ei, fermierii europeni ar produce mai multă hrană atât pentru piața internă, cât și pentru piața internațională, în contextul crizei alimentare care se anunță. Argumentul lor este că în agricultura ecologică, recoltele sunt mai reduse. Dar binele e pe drumul cel bun: reducerea pesticidelor și extinderea suprafeței eco rămân, pe mai departe, în grafic. Omenirea, în ansamblu, caută soluții pentru a proteja mediul natural, iar agricultura ecologică este una dintre căi. Desigur, practicarea acesteia nu este obligatorie, așa cum a fost înscrierea în colectiv a țăranilor români. Dimpotrivă, cei care fac agricultură ecologică primesc subvenții mai mari decât ceilalți fermieri. Este adevărat, ei și plătesc, apoi, sume frumușele, pentru certificare și inspecție. În România, piața este, deocamdată, în formare. Marile magazine au rezervat în ultimii ani spații distincte produselor bio. Acestea sunt, în mare parte, din import, întrucât noi nu avem fabrici de alimente certificate bio, cu excepția unor producători de sucuri naturale și de lactate. În schimb, noi suntem producători de materie primă agricolă certificată bio, cu precădere cereale. Potențialul este uriaș în pomicultură și legumicultură. O schimbare în bine ar putea fi provocată și de noi, consumatorii: dacă ni se spune că un fruct sau o legumă este eco, să cerem certificatul pentru agricultura ecologică. Nu mai merge numai cu vorbe!