Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Farmacia din balcon

– Numeroase plante medicinale, de primă ur­gență ca leacuri de sănătate, se pot cultiva pe balcon. O îndeletnicire plăcută, care vă oferă ajutor rapid, când vă confruntați cu sufe­rințe ușoare –

Pătrunjelul crește imunitatea

Foto: Shutterstock – 5

Pătrunjelul conține substanțe valoroase care ajută sistemul imu­nitar. Dacă planta este consumată crudă, are chiar mai multă vitamina C decât o lă­mâie. Pătrunjelul (aprox. 10 g zilnic) op­timizează și absorbția sub­stanțelor vitale și ajută organismul să elimine germenii nedoriți. Deoarece planta conține, de asemenea, mult calciu și fosfor, aju­tă la men­ținerea oaselor puternice și sănătoase. Și încă un sfat: mestecați pătrunjel proaspăt, pentru combate­rea respirației urât mirositoare.

Călțunașul întărește părul

Călțunașul hrănește rădăcinile părului deteriorat. Tocați grosier doi pumni de frunze proaspete, puneți-le într-o oală și adăugați 1 litru de apă. Se fierb timp de 15 minute și se lasă să stea pes­te noapte. Se stre­coară dimineața. După spălare, pă­rul se clătește cu lichidul preparat și se masează u­șor.

Roinița – bună dispoziție

Dacă frecați frunze de Roiniță între degete, ele emană imediat un miros ușor de lămâie. A­cest lucru se datorează uleiu­rilor esențiale pre­zente în plantă, care au un efect po­zitiv asupra stării noastre de spirit și poate atenua stările ner­voase sau anxi­oase. Pen­tru o cană de ceai, tur­nați 150 ml apă clo­cotită peste 3 lingurițe de frun­ze proaspăt tăiate. Lă­sați-le zece minute la infu­zat. Savurați o ceașcă de ceai de trei ori pe zi.

Arpagicul întărește oasele

Odată cu vârsta, oasele pot de­veni poroase, iar în unele cazuri se poate ajunge la osteoporoză. Există însă și căi de prevenție, ne putem întări oa­sele, de exemplu, cu ajutorul arpa­gicului. Acesta este bogat în calciu, cel mai important element con­structiv pentru oase. Există 130 mg de mine­rale în doar 100 g de arpagic. Se potrivește perfect cu iaurtul, cu plante aro­matice, cu cartofi proaspeți, cu omletă sau cu ouă jumări.

Menta calmează durerile de cap

Putem alunga durerile de cap prin­tr-un truc ingenios: culegeți câteva frun­ze proas­pete de Mentă, zdrobiți-le cu de­getele și frecați-le ușor peste tâm­ple. Mentolul pe care îl conțin are un efect de răcorire, întru­cât evapora­rea ră­cește pielea. Toc­mai acest efect este cel care ne „pă­că­lește” cre­ierul și per­mi­te dis­pariția simp­to­melor.

Rozmarinul înviorează simțurile

Mai presus de toate, aroma Rozmarinului ne întă­rește percepția. Un sfat pentru fazele stresante ale vie­ții: puneți o crenguță de Roz­ma­rin într-o ca­rafă cu apă rece și lăsați-o la in­fu­zat timp de 10 minute. Acest lichid aromat ajută la o mai bună putere de con­centrare și favorizează circulația co­rectă a sângelui. Un mic sfat pen­tru întărirea memoriei: con­form studiilor, dacă vă petre­ceți timpul într-o încăpere în care se simte aromă de Rozmarin, puteți memora lucrurile mai rapid și pentru o perioadă mai lungă de timp.

Cimbrul curăță pielea și calmează iritațiile

Uleiurile esențiale de Cimbru pot dezinfecta pielea și preveni impuritățile. Pentru un tratament cu aburi, veți avea nevoie de 2 linguri de Cimbru proas­păt zdrobit și 1 litru de apă clocotită. Turnați apoi peste Cim­bru, într-un castron, și aplecați-vă fața peste vas, timp de 10 minute. O baie completă poate preveni și iri­tațiile pielii. Pen­tru aceasta, op­riți 100 g de Cimbru uscat, cu 1 litru de apă fierbinte. Lăsați totul să stea acoperit, timp de 15 mi­nute. Apoi strecurați și adău­gați infuzia în apa de baie.

Salvia ameliorează răgușeala și durerile în gât

De obicei, simptome prevestitoare ale unei infecții gripale sunt o ușoară durere în gât și răgușeala. Este bine dacă aveți la îndemână câte­va frunze de Salvie proaspete, deoarece ule­iul esențial al acestei plante medite­ra­ne­ene poate reduce inflamația, dar poate și inhiba virușii și bacteriile. Aplicare: se fierb 2 lingurițe de frunze uscate, cu 150 ml apă, se lasă acoperit 10 minute și se stre­coară. Se face gargară de câteva ori pe zi, timp de cel puțin 3 minute.

Leurda – efect detoxifiant

Uleiurile esențiale și compușii de sulf din Leurdă asigură un efect de curățare și deto­xifiere a organis­mului. Mai exact, ingre­dientele reduc proporția coles­terolului dău­nător LDL. În plus, ele asigură circulația co­rectă a sângelui și oferă energie. Leurda oferă un gust deosebit sosului pesto: pasați 1/5 buchet de Leurdă, o lingură de nuci de Pin, 25 ml ulei de măs­line și 15 g parmezan.

Busuiocul scade glicemia

Plantă mediteraneană, Busuiocul îmbu­nătățește circulația sângelui și, potrivit experților, poate echilibra tensiunea arterială. Busuiocul stabilizează și nivelul zahărului din sânge. Efect secundar pozitiv: frunzele aromate previn și pofta de mâncare, deoarece tani­nurile din plantă stimulează metabolismul și arderea grăsimilor. Busuiocul poate fi savurat proaspăt cules – de exemplu cu roșii și mozzarella.

Informații: îngrijire și recoltare corespunzătoare

* Cutiile pentru flori sunt la fel de po­tri­vite pentru plante precum ghivecele de lut. Asigurați-vă că păs­trați o distanță su­fi­cientă între plante și că primesc destulă lumină.

* Plantele cu frunze moi (de exemplu, Roinița) au nevoie de multă apă, în timp ce plantele medite­raneene consumă mai pu­țină. Important: apa trebuie să se poată scur­ge din vas. Udatul în exces nu este po­­tri­vit pentru Rozmarin, Busuioc și alte plante aro­mate.

* Recoltarea se face cel mai bine dimi­neața, deoarece atunci conținutul de uleiuri esențiale este cel mai ridicat.   

IRINA RADU

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian