Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Efort minim, efect maxim – Mișcați-vă în joacă!

– Pentru a fi în formă maximă absolută, specialiștii ne recoman­dă cel puțin 30 de minute de miș­ca­re pe zi. Dar ce te faci, când îți lip­sește timpul și cheful? Răspun­sul e simplu: mișcă-te în joacă! Fă mișcare, în mod distractiv –

1. Mers pe loc în timp ce vă spălați pe dinți

Când ne spălăm pe dinți, în fața oglinzii, stăm nemișcați. Îndemnul este să folosim timpii morți, alergând. A­lergare pe loc, cât să se desprindă talpa de sol. Al­ternativ, ridica­ți-vă în vârful picioarelor, coborâți și apoi reluați.

2. Faceți exerciții dimineața, în pat

Foto: Shutterstock – 4

Așezati-vă pe burtă, întindeți brațele și picioa­rele. Ridicați brațul stâng și piciorul drept câțiva centimetri, în același timp. Mențineți poziția timp de zece secunde, apoi schimbați partea. Țineți capul aliniat cu coloana vertebrală. Trei exerciții pe fiecare parte.

3. Exerciții cu picioarele în fața televizorului

Puneți hârtie de ziar pe podea, în fața ambelor picioare. Încercați să apucați hârtia cu degetele și mototoliți-o, mai întâi cu un picior, apoi cu celălalt. Apoi învârtiți lateral picioarele în cerc, pe ambele direcții, de zece ori. Îndoiți genunchii, ridicându-i ușor în aer, și întindeți picioarele înainte și înapoi.

4. Stați în picioare, în timp ce vorbiți la telefon

Oamenii de știință sunt de acord: a sta pe scaun ore în șir este nesănătos. Ca regulă gene­rală, ar trebui să ne ridicăm la fiecare 30 de minute – de exemplu, atunci când vor­bim la tele­fon. Dacă doriți, vă puteți an­trena și picioarele: în timp ce vorbiți la tele­fon, sprijiniți-vă cu spatele de perete și alu­necați în jos, până când gambele și coapsele formează un unghi drept. Mențineți poziția cât mai mult posibil.

5. Planificați o întâlnire pentru a merge la plimbare

Planificarea unei întâlniri cu un prieten, în scopul mișcării, creează și un simț al răspun­de­rii, care ne aju­tă să ne depășim mai ușor obsta­colele in­te­rioare. Ieșiți cu colegii de birou la o scur­tă plim­bare și în pau­­ze­le de prânz. Doar 10 mi­nute de mers ra­­pid pe zi îmbu­nătățește me­mo­ria și creș­te pu­te­rea de con­cen­tra­re, pre­­vine acci­­den­tele vas­cu­lare cere­brale și are un efect po­zi­tiv asu­pra psihi­cului.

6. Valorificați timpii de așteptare

Fie la medic sau în stația de autobuz, timpii de așteptare înseamnă lungi momente de plicti­seală. Ele pot fi folosite pentru sesiuni scurte de antre­nament. De exemplu: putem sta alternativ, pentru scurt timp, pe un picior și pe altul. Dacă stați pe un scaun, puteți să vă antrenați coapsele: întindeți piciorul stâng drept înainte și țineți-l ridicat timp de două secunde. Cinci repetări, apoi este rândul piciorului drept. Veți observa efectul curând: mușchi mai fermi și iuțeală în mișcare.

7. Dansați, în timp ce faceți treburile casnice

Treburile casnice sunt mult mai plăcute când le ducem la capăt în ritm de dans. Acest lucru are mai multe avantaje: ne asigurăm norma de miș­care pe zi, ne creăm o dispoziție bună și, conform unui studiu, dacă punem și muzică, ea ne ajută să creștem performanța sportivă cu douăzeci de pro­cente.    Consumul de calorii crește și sunt activați mult mai mulți mușchi decât dacă am face tre­burile casnice într-un mod obișnuit.

8. Așezați-vă pe o minge de exerciții

Dacă lucrați la un birou și stați mult timp așe­zați, achiziționarea u­nei mingi de exerciții poate fi o bună idee. Corpul nostru trebuie să controleze mișcă­rile mingii, pentru ca aceasta să nu se ros­to­golească.    Acest lucru relaxează coloa­na ver­tebrală, încordează mușchii fesieri și pre­vine durerile de spate. Cu toate acestea, nu trebuie să stăm pe mingea de exerciții mai mult de 30 de minute pe zi, pentru a nu su­praîncărca mușchii.

9. Folosiți brățara de fitness pentru motivație

Micul dispozitiv fixat pe mână oferă o ima­gine de ansamblu realistă asupra bilan­țului de mișcare și vă poate încu­raja. Dacă afișajul arată 4600 de pași seara, este pro­babil să vă auto­motivați și să completați numărul de pași până la 5000, printr-o tură în jurul blocului.

10. Coborâți o stație mai devreme

Coborâți din tramvai sau metrou cu o stație mai devreme și mergeți pe jos ultima porțiune de drum până la destinație. Desigur, același principiu funcționează și în cazul în care par­cați mașina la câteva străzi distanță de obiectiv. Pașii supli­mentari ne antrenează inima, sti­mu­lează circulația sângelui, iar articulațiile devin mai elastice.

IRINA RADU

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian