Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru GABI – București, F. AS nr. 1512 – „Am hernie de disc, cu dureri insuportabile”

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE – medic primar dermatolog, specialist acupunctură și homeopatie – București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: [email protected], www.drnwabudike.ro

Simptomele pe care le acuzați se numesc du­reri lombare și ar putea să nu fie le­gate de hernia de disc, de care spu­neți că suferiți. Nu ați specificat re­zultatul RMN, pentru a fi putut co­menta mai amănunțit diagnosticul.

Coloana vertebrală este o struc­tură osoasă ce cuprinde 24 de ver­tebre, care au structuri moi între ele, nu­mite discuri intervertebrale. Ele ac­țio­nează ca niște amortizoare, permițând flexi­bilitatea coloanei vertebrale. În mijlocul verte­brelor este un canal, prin care trece măduva spinării, ce transmite semnalele nervoase dinspre și înspre creier. Prin­tre vertebre ies 31 de perechi de rădăcini ner­voase – pe partea stângă și dreaptă –, care duc semnalele mai de­parte. Atașate coloanei verte­brale, sunt mușchi și structuri fibroase, numite tendoane și ligamente, care contribuie la reziliența totală și mobilitatea spatelui.

Durerile lombare pot fi de două tipuri:

* Acute (majoritatea lor cad în această categorie), du­rează de la câteva zile la câteva săptămâni și tind să se rezolve spontan.

* Cronice – cu durată de cel puțin 12 săptămâni și simptome ce persistă până la un an. Cam 20% din durerile acute devin cronice, deși nu există o cauză specifică pentru durere (ceea ce ar putea fi și cazul dumnea­voas­tră). Circa 80% dintre oameni suferă de durere de spate, problemele principale fiind legate de dis­curile intervertebrale.

Factorii de risc pentru dureri lombare:

* Vârsta – în majoritatea cazurilor, primul episod începe între 30-50 ani, din cauza dimi­nuării forței musculare.

* Greutatea corporală – supraponderalii sau persoanele care se îngrașă brusc au un risc mai mare de îmbolnăvire, fiindcă presiunea asupra coloanei vertebrale este semnificativ crescută.

* Exces sau lipsă de mișcare – persoanele care nu fac mișcare în mod regulat tind să aibă o musculatură slabă care sprijină coloana, astfel că au risc sporit de dureri lombare. De asemenea, cei care fac mișcare intens, dar doar ocazional, au și ei un risc de a avea probleme la coloană.

* Boli – cancerul și artrozele pot contribui la dureri lombare.

* Fumatul – poate să provoace dureri, prin diminuarea fluxului sangvin către discurile intervertebrale.

* Munca fizică solicitantă – care implică spa­tele, precum și muncile care presupun statul pe scaun timp îndelungat, pot duce la dureri lom­bare.

* Starea psihologică – depresia, anxietatea și stresul pot fi asociate cu dureri lombare.

* Greutăți purtate pe spate – ghiozdanele copiilor, când sunt grele, pot duce la dureri lom­bare.

* Încălțămintea – tocurile prea înalte pot pro­voca dureri lombare.

* Vremea – inclusiv simptomele dureroase la nivel lombar, pot fi asociate vremii.

Cauzele principale ale durerilor lombare:

* Tulburări congenitale, curbarea excesivă a coloanei (scolioză, cifoză) sau spina bifida (dez­voltarea anormală a măduvei spinării și a verte­brelor).

* Boli degenerative – degradarea discurilor intervertebrale, din cauza vârstei sau a unor boli inflamatorii: artrită reumatoidă sau psoriazică, spondilită.

* Traumatisme – spasme musculare, întindere de mușchi sau articulații, ruperi musculare sau ale discurilor intervertebrale.

* Infecțiile vertebrelor (osteomielită), ale discurilor intervertebrale sau ale tendoanelor pot provoca dureri.

* Osteoporoza – nu este în sine dureroasă, dar fracturile provocate de ea pot fi dureroase.

* Dizlocare a discurilor intervertebrale (prin ruptură) sau a vertebrelor.

* Afectarea măduvei spinării, prin trauma­tisme, compresie.

* Tumorile pot duce la dureri.

* Sarcina – din cauză greutății uterului; de regulă durerea se rezolvă după naștere.

Alte cauze:

* Suprasolicitare fizică și nervoasă – duce la epuizarea rinichiului energetic, care dă dureri în zonă lombară.

* Stres psihic – poate bloca fluxul energetic.

* Exces de activitate se­xuală – poate epuiza rinichiul energetic, un organ care se află în zona lombară.

* Expunere la frig/ume­zeală – poate duce la blocaje energetice ale zonei afectate.

Remedii naturale:

* Mișcare ușoară – nu se recomandă sistarea completă a activităților zilnice, ci doar reducerea celor solicitante,    pentru a nu agrava durerea.

* Mișcare regulată – ajută la întărirea musculaturii spa­te­lui, ceea ce duce la diminuarea durerilor.

* Fizioterapie – există exerciții adecvate pen­tru a ameliora durerea, precum și pentru a pre­veni recidivele.

* Evitarea sedentarismului – slăbește și în­țe­penește musculatura spatelui. Sunt obligatorii 30 de minute pe zi de mișcare, cel puțin 5 zile pe săp­tămână.

* Postura – alinierea proastă a coloanei, pro­vocată adesea de curbura scaunelor,    poate afecta coloana vertebrală. Este important și să nu se mențină o poziție statică prea mult timp. Trebuie să vă ridicați și să vă mișcați câteva minute, pen­tru a evita înțepenirea musculară.

* Masaj – poate fi util pentru a relaxa muscu­latura.

* Căldură – aplicarea de căldură pe zonele dureroase are efect pozitiv.

* Metode chiropractice – ajută la alinierea coloanei vertebrale.

Atenție! Trebuie căutat un chiropractician ca­lificat, pentru a evita lezarea coloanei verte­brale!

* Exerciții speciale – cum ar fi yoga, Tai Qi sau Qi Chong, pot ajuta la relaxarea muscu­lară și întărirea unor gru­pe mus­culare, care să sus­țină coloana.

* Dieta – să se eli­mine alimentele foarte procesate, care stimu­lea­ză inflamația, pre­cum și alimentele grase, care contribuie la supra­pon­deralitate – ambele pot conduce la dureri ale coloanei.

* Plante medicinale – Turmeric, Curcuma, Boswellia, Ghimbir, Ceai verde – sunt utile ca antiinflamatoare.

* Acupunctura – este excelentă, căci de­blochează și echilibrează energiile.

* Stimularea transcutanată – prin folosirea de aparate care transmit un curent electric în zona afectată, ceea ce duce la ameliorarea durerii.

* Homeopatia – este și ea o metodă excelentă! Medicamente utile pentru simptomatologia acută includ Bryonia, Hypericum, Ignatia, Rhus toxico­dendron, Viscum album, dar ideal este un trata­ment constituțional realizat de un medic specialist.

Deoarece durerile lombare pot fi simptomul unor tulburări grave, este de dorit să vă con­sultați medicul îndată ce vă bănuiți de această afecțiune!

Vă urez succes!

ILIE TUDOR – redactor „Formula AS”, specializat în terapii naturiste

„La 31 de ani, am insuficiență renală cronică” (Răspuns pentru ALEX. T, F. AS nr. 1530)

Bună ziua, din cele scrise de dvs. nu reiese cau­za insuficienței renale (boală auto-imună, deficiențe morfologice, rinichi poli­chistici etc.). Totuși, atunci când se ajunge la dializă de două ori pe săptă­mână, șansele de refacere a func­ției renale sunt – din experiența de până acum – nule. Opțiunea trans­plantului este bună, cu precizarea că ar fi bine să vă înscrieți la centrele din Bucu­rești și Cluj simultan, pentru a vă crește șansele. Cu cât faceți mai repede transplantul, cu atât mai bine. Atât dializa, cât și operația de transplant și medi­ca­ția de imunosupresie ulterioară, sunt foarte soli­citante. Din acest motiv, trebuie să vă pregătiți cor­pul: să faceți efort fizic zilnic, măcar 60 de minute, să vă reglați greutatea corporală, să faceți mici exerciții de respirație. Ca    remedii naturiste, vă recomand lăptișorul de matcă în miere 30%, spirulina, uleiul de krill, pulberea și extractul de turmeric. Mult succes!

Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]

„Îmi apar foarte multe aluniţe” (Răspuns pentru LAURA – Constanţa, F. AS nr. 1520)

Aluniţele au o natură virotică. Sunt o varietate de viruşi (saprofiţi) care se dezvoltă în mod normal pe suprafaţa pielii, dar la un moment dat, din cauza schim­bării PH-lui cutanat sau a scăderii imunităţii organis­mului, aceste „vie­tăţi” se înmulţesc mai mult decât „nor­malul acceptat fiziologic” şi apar aceste mici ex­crescenţe cutanate, ce au tendinţa să se mărească cu timpul. Ca să scăpaţi de ele, trebuie să vă ştergeţi pielea cu vată sau com­prese sterile înmuiate în oţet de mere şi mie­re, o dată pe zi, în sezonul friguros, şi o dată la 2 zile, în sezonul cald, şi apoi să faceţi aplicații cu lut (pământ galben) sau cu nămol de Te­chirghiol, pe zonele afec­tate, de 1-2 ori pe săptămână, mai ales acum, în sezonul cald. Imunitatea poate fi crescută prin adminis­trarea cu 1/2 oră înainte de micul dejun, dar şi seara, la culcare, a 1/2 lin­guriţă de tinctură de Pro­polis sau de Propolis gli­colic.

Să­nătate!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian