Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

RODICA CULCER despre… „Iarna aceasta va fi hotărâtoare pentru viitorul Europei”

– Țările Baltice și Finlanda, iar mai nou Dane­mar­ca, Polonia și Cehia, au început o ofensivă diplo­ma­tică pentru a determina Uniunea Europeană să blocheze acordarea de vize turistice pentru cetățenii ruși. Care sunt argumentele lor pentru o asemenea mă­sură și de ce Germania, ezitantă și în privința aju­toarelor militare pentru Ucraina, refuză să accepte această propunere?

– Toate țările UE care au o frontieră comună cu Ru­sia se plâng că rușii care primesc vize turistice din partea altor țări din UE ocolesc sancțiunile impuse în urma invadării Ucrainei. Ei intră pe teritoriul acestor state cu mașina, pentru că zborurile din Federația Rusă au fost blocate de Bruxelles, și apoi călătoresc cu avionul oriun­de doresc în zona Schengen. Astfel, sancțiunile devin ridicole, iar țările limitrofe Rusiei sunt afectate de un aflux nedorit de cetățeni ruși. Legislația internă a sta­telor în cauză nu permite blocarea vizelor, iar modifica­rea legilor ar dura prea mult. Totodată, opțiunea închi­derii frontierei i-ar afecta pe acei cetățeni ai Țărilor Bal­tice care călătoresc frecvent în Rusia pentru motive eco­nomice sau familiale. În consecință, statele afectate de tranzitul nedorit al rușilor pe teritoriul lor cer UE să le ajute prin blocarea acordării de vize turistice cetățenilor ruși. Evident, imaginile cu soția purtătorului de cuvânt al Kremlinului spărgând farfurii la o nuntă în Grecia au ridicat acut problema eficienței sancțiunilor. Cum sunt pedepsite elitele regimului putinist, atâta vreme cât se pot distra în UE, după pofta inimii, în timp ce Ucraina este distrusă de armata rusă? În replică, Germania, dar nu numai ea, susține că nu ar fi corect să fie penalizați și rușii care se opun războiului sau cei care fug din Rusia pentru a scăpa de persecuții. Berlinul și Bruxelles-ul vor trebui însă să răspundă și argumentelor valide ale bal­ticilor, scandinavilor, polonezilor și cehilor, mai ales că opozanții regimului Putin, în frunte cu Alexei Navalnâi, cer înăsprirea sancțiunilor la adresa Rusiei, nu menaja­rea turiștilor ruși. Știm însă că există un curent pro-rus în Partidul Social-Democrat al cancelarului german Olaf Scholz și că Germania, care a acceptat mult prea ușor de­pendența de bunul plac al Kremlinului, se teme de în­treruperea livrărilor de gaze rusești, ceea ce, din pers­pectivă istorică, pune problema răului pe care, conștient sau nu, Germania postbelică l-a făcut Europei.   

– Apropierea sezonului rece amenință să spo­rească presiunea pe sistemele energetice ale țărilor din Uniunea Europeană. Cât de disperată este situația în contextul decuplării tot mai accentuate de gazul ru­sesc? Ce alternative s-au găsit și ce se mai poate face până la venirea iernii? Cât de dependentă este Ro­mânia de o încetinire a economiei germane, pe fondul crizei energetice?

– Majoritatea analiștilor occidentali spun că iarna aceasta va fi hotărâtoare pentru viitorul Europei: fie eco­nomia UE va rezista, cu perturbări minore, și atunci Rusia va fi eșuat în politica sa de șantaj, fie guvernele europene vor ceda șantajului rusesc. Elementul-cheie este aici voința politică a liderilor europeni. Până acum, aceasta a existat. Aproape toate țările, cu excepția nota­bilă a Ungariei, devenită stat paria al UE, au luat măsuri de înlocuire a gazului rusesc și de economisire a ener­giei. Majoritatea au răspuns apelului UE de redu­cere cu 15% a consumului de gaze naturale și asigurării unor re­zerve de gaze de 80% din capacitate. Germania și-a redus dependența de gazele rusești la 25%, sporind im­porturile din Olanda, la fel ca Italia, care a încheiat acor­duri cu furnizori de gaze naturale din Algeria, Libia și Angola. Întreaga Europă va beneficia de importurile de gaze lichefiate din SUA și din unele țări arabe, importuri care vor ajunge in toată Europa printr-o rețea de con­duc­te ce va conecta Vestul continentului de Estul său. Pe de altă parte, Germania pare a fi renunțat la închi­de­rea ultimelor trei centrale nucleare, decisă de guvernele Merkel, care arată și faptul că energia nucleară este prac­tic nepoluantă, iar opoziția la adresa ei ar fi de sor­ginte ideologică și politică, la fel cum s-a dovedit a fi și cam­pania orchestrată de Kremlin, inclusiv prin discur­surile lui Vladimir Putin împotriva gazelor de șist.    De­sigur, soluțiile identificate nu vor rezolva toate proble­mele în iarna imediat următoare, iar economiile din UE vor fi nevoite să facă față unor dificultăți, mai ales că toa­te sunt integrate și depind de „locomotiva” econo­mică a UE care este Germania. Germania este și prin­ci­palul partener economic al României, astfel încât pro­ble­mele ei economice vor afecta economia noastră. Dar companiile europene se adaptează din mers la noul con­text economic, renunțând la unele activități și des­chi­zând alte domenii de producție. Același lucru ar trebui să facă și România. Dacă este în stare.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian