Farm. primar Ion Bobaru – Farmacia „Faltis”, Brăila, În slujba brăilenilor și nu numai din 1897, Tel. 0239/61.59.31, 0749/04.26.61, e-mail: [email protected]

Hipersecreția glandelor salivare, care se numește în termeni medicali sialoree, poate fi provocată de diverse boli: ulcerații, stomatite, micoze, lucrări dentare, alergii, boli endocrine, afecțiuni metabolice sau tulburări neurologice. Pentru a inhiba secreția glandelor salivare, ca terapii complementare la tratamentul medical instituit, vă recomand preparate farmaceutice obținute din următoarele plante medicinale: Salvie, Coada-șoricelului, Gălbenele, Echinacea, Trei-frați-pătați, Crețișoara, Nuc, Stejar. Ele se folosesc atât intern, sub formă de ceai (infuzie sau decoct), tinctură sau vin terapeutic, cât și extern, sub formă de spălături și gargare. De asemenea, se pot folosi singure sau în amestec, când rezultatele sunt mult mai bune.
Tratamente interne
* Salvie – se folosesc frunzele.
Infuzie: se administrează câte 3 căni de ceai pe zi, îndulcite după gust cu zahăr sau miere.
Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de Trei-frați-pătați.
Vin: se administrează 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Gălbenele – se folosesc florile.
Infuzie: se administrează câte 3 căni de ceai pe zi, îndulcite după gust, cu zahăr sau miere.
Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de Trei-frați-pătați.
Vin: se administrează 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Echinacea – se folosesc florile.
Infuzie: se beau câte 3 căni de ceai pe zi, îndulcite cu zahăr sau miere.
Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de Trei-frați-pătați.
Vin: se administrează 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Trei-frați-pătați – se folosește planta întreagă.
Infuzie: se beau câte 2 căni de ceai pe zi.
Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 2 ori pe zi, în ceai de Salvie.
Vin: se administrează o lingură de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Crețișoara – se folosesc părțile aeriene.
Infuzie: se beau câte 3 căni de ceai pe zi, îndulcit cu zahăr sau miere.
Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de Trei-frați-pătați.
Vin: se administrează 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
Tratamente externe
* Coada-șoricelului – se folosesc părțile aeriene, cu inflorescențe.
Dimineața și seara, se clătește gura cu ceai de Coada-șoricelului.
* Nuc – se folosesc frunzele.
Se face gargară, după fiecare masă, cu un ceai obținut din frunze de Nuc.
* Salvie – se folosesc frunzele.
După fiecare masă, se face gargară cu o infuzie din frunze de Salvie.
* Stejar – se folosește coaja.
Se folosește decoctul din coajă de Stejar, sub formă de gargară.
Spuneți că aveți și „niște mâncărimi în zona inghinală”.
Mâncărimea este un simptom al unor alergii sau al unor boli de piele de natură micotică. Apariția micozelor în zona inghinală poate fi favorizată de o hipersecreție a glandelor sudoripare, fenomen numit hiperhidroză sau, popular, transpirație excesivă. Tulburarea de hipersecreție sudoripară poate să fie însoțită și de hipersecreția glandelor salivare, care vă provoacă disconfortul menționat de dvs. în întrebarea adresată „Formulei AS”. Dacă este așa, atunci această disfuncție secretorie (salivară și sudoripară) poate fi de natură neurologică.
Nota farmacistului: Trei-frați-pătați și Salvia, care sunt indicate în hipersecreția salivară, pot să reducă și hipersecreția sudoripară (transpirația). Astfel, alergia poate fi tratată cu produse din Trei-frați-pătați.
Infuzie: se beau câte 2 căni de ceai pe zi.
Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 2 ori pe zi, adăugate în puțină apă.
Vin: se administrează câte o lingură de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
(Farmacia Faltis prepară Picături antialergice, ce conțin, pe lângă tinctură de Trei-frați-pătați, și tinctură din boboci florali de Salcâm japonez, de Păpădie și de Rozmarin.)
Dacă aveți o transpirație excesivă, ce favorizează apariția micozelor, ea poate fi diminuată cu preparate farmaceutice obținute din Salvie.
Infuzie: se beau câte 2 căni de ceai pe zi.
Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 2 ori pe zi, în ceai de Trei-frați-pătați.
Vin: se administrează câte o lingură de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
Rezultate bune pentru tratamentul micozelor inghinale se pot obține și folosind alături de tratamentul naturist prezentat mai sus, îmbinat cu loțiuni și creme antimicotice, preparate de farmacia Faltis. Dacă sunteți interesată de ele, vi le putem trimite prin Poșta Română sau Fan Courier cu plata ramburs, la primirea coletului. Avem nevoie de adresa completă și numărul de telefon.
Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]
„Fiul meu are o stomatită de ani de zile” (Răspuns pentru SANDA – Craiova, F. AS nr. 1517)

Doamnă Sanda, asemenea afecţiuni buco-gingivale au o cauză 90 % alimentară! Duşmanii cei mai cumpliţi şi mai perverşi ai omului contemporan sunt grăsimile şi proteinele de origine animală, băuturile carbogazoase îndulcite, alcoolul, nicotina şi dulciurile de cofetărie. Aceşti „vrăjmaşi tăcuţi” sunt cumpliţi prin efectele devastatoare pe care le au asupra sănătăţii şi, până la urmă, asupra fericirii noastre, căci nu putem fi fericiţi nefiind sănătoşi. Şi sunt „vrăjmaşi perverşi” deoarece sunt foarte, foarte plăcuţi la gust, ceea ce duce la o reală plăcere când mâncăm sau bem aceste produse alimentare care, prin efectele lor deosebit de nocive asupra sănătăţii, ne bagă, practic, în nefericire, în spital şi în mormânt, cu mult înainte de vreme. Fiul dvs. trebuie să se ferească „ca de dracul” de aceste „gunoaie gustoase” precum: alcoolul, nicotina, carnea de porc şi derivatele sale, Coca Cola, Pepsi Cola şi altele asemănătoare, unt, smântână, prăjituri de cofetărie şi/sau patiserie. De la fructe şi legume proaspete, de la lobodă, ştevie şi spanac, şi de la apă plată şi ceai de plante, n-a făcut şi nu va face nimeni, niciodată, stomatită ulceroasă sau aftoasă! Începeți tratamentul cu această parte importantă, iar la final, vă voi trimite un tratament conceput şi preparat de mine.
„Caut un leac pentru răguşeală” (Răspuns pentru ANA-MARIA – Sibiu, F. AS nr. 1520)
Pentru acest diagnostic sunt interzise total tutunul, alcoolul, alimentele sau băuturile reci (mai ales pe căldura verii). Alimentele sau lichidele să fie la temperatura ambientală sau puţin încălzite, inclusiv apa plată. Nu suprasolicitaţi corzile vocale, vorbind sau cântând cu voce tare. Folosiți 1/2 linguriţă de tinctură de Propolis ce se amestecă cu 1/2 lingură de miere, și se omogenizează, amestecându-se cu o linguriță de lemn sau cu o scobitoare. Se suge amestecul ca pe o bomboană, de 2-3 ori pe zi, la o oră după masa de dimineaţă şi prânz, plus o doză înainte de culcare, după periajul dinţilor. Dacă metoda nu dă rezultatele dorite, contactaţi-mă.
„Am vasculită periferică” (Răspuns pentru D.G. – Câmpulung Muscel, F. AS nr. 1517)
Vă sugerez să instituiţi un regim de viaţă şi alimentar care să vă protejeze ficatul! Adică: total interzise alcoolul, nicotina, băuturile de tip cola, carnea de porc şi derivatele, untul şi smântâna. Apoi somn 7-8 ore pe zi, mers în pas vioi 1-2 ore pe zi (dacă se poate jogging, şi mai bine) şi nu în ultimul rând postul de la mâncare: se alternează postul bisericesc (abstinenţă 100% de la tot ce înseamnă hrană cu produse de origină animală timp de 2-3 zile), după care urmează o zi de post de 24 de ore, adică: se mănâncă consistent de exemplu mâine dimineaţă, iar următoarea masă este poimâine dimineaţă! Între cele 2 mese trec 24 de ore, interval de timp în care nu se mănâncă nimic, se bea doar apă sau ceai neîndulcit, după voie. Pentru un tratament mai specific, contactaţi-mă.