Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

„În fiecare iarnă, fiului meu i se învinețesc picioarele” (Răspuns pentru CRINA T., F. AS nr. 1517)

Foto: Shutterstock

Iată răspunsul la „Sufăr de o boală greu de suportat: sindromul Raynaud”, publicat în F. AS nr. 912 (2010), de d-l dr. Mircea Peia, un specialist de excepție, care precizează: „Când mâinile sau pi­cioarele sunt expuse la temperaturi reduse, arterele suferă vasospasm, se limitează aportul de sânge. Pielea devine palidă și întunecată. Odată ce spas­mul arterial încetează, sângele se reîntoarce și tegumentul devine roșu sau albăstrui, înainte de a reveni la culoarea normală și sunt însoțite de durere, furnicături, înțepături”. Cauzele sunt dife­rite (anemii, focare infecțioase etc.), dar este po­sibilă apariția unor complicații sau chiar necrozarea țesuturilor afectate (cangrenă). Profilactic: exerciții fizice, calciu, Ginkgo Biloba, cataplasme cu făină de muștar negru, 30-40 minute; unguentul Cold Relief Balm, 1-2 aplicații zilnic; unguent Pain Balm, 1-2 aplicații zilnice; băi cu ape termale sulfuroase 35-40º.

* Enciclopedia medicală „1000 de boli…”, Ch. Pruhhomme, J.F. D’ivernois, Edit. Orizonturi, 2009, precizează că sindromul Raynaud evoluează în trei faze. Faza „albă”, cu degete albe, amorțite de frig, faza „albastră”, cu degete cianotizate și dure­roase, faza „roșie”, cu roșeață, căldură și rea­pariția sensibilității. Sunt posibile răni, ulcerații, care se cicatrizează cu dificultate. Ca formă secun­dară, poate exista poliartrita reumatoidă. La adulți s-a folosit Nifedipina.

Alte articole precizează capilaroscopia, obser­varea vaselor din piele cu ajutorul unui microscop, pentru a confirma sau nu sindromul Raynaud.

* Earl Mindell, în „Biblia vitaminelor”, menționează pentru mâini și picioare reci, vit. B3, vit. E și multiminerale care să conțină iod, fier și alte multi­vitamine. Carența de fier împie­dică asimilarea vitaminelor, iar ane­mia este o posibilă cauză a bo­lii.

* Multiminerale cu multivita­mine, Vita Max (23 vitamine și minerale).

* B complex (vit. B1-B12) care conține B3; B3 acționează cu B1, B2, B6, B12.

* Feroptim (fier + acid folic + vit. C, B6, B12).

* Ca+Mg+Vit.E. Fierul are rol important + acidul folic+B6+B12 în formarea hemoglobinei.

* Ginseng, Omega 3. Dozajul, durata tratamentului se face con­form sfatului medicului, fiind vor­ba despre un copil.

* Dieta are rol foarte important, la baza bolii, probabil, este anemia, 50-60% din alimente să fie „vii”, proaspete: salate de legume crude, legume de orice fel, foarte puțin fierte, sucuri proaspete făcute în casă din sfeclă (B1, B2, C, fier), 1-2 pahare pe zi, imediat după preparare; sfe­clă + morcovi + mere + banane; morcovi + mere + portocale + banane + kiwi, fructe de sezon dife­rite, spanac mult (fier), nuci, alune, fistic, migdale (vit. F), semințe de floarea-soarelui și semințe de dovleac (vit. F). Se exclud mezelurile de orice fel, băuturile carbogazoase, dulci, sucurile din comerț, tot ce conține coloranți, E-uri.

Pentru a combate frigul:

* Procurați mănuși și ciorapi de lână.

* Băi la mâini și la picioare: metoda Kneipp – 2 minute se țin mâinile și picioarele în apă călduță, 2 minute în apă rece, se repetă de 3-6 ori. Se pun mănuși/ciorapi din lână.

* 1 l apă călduță, 2 linguri hrean ras – la infuzat 15 minute, se răcește la temperatură potrivită, băi la mâini și picioare, cât de des.

* 10 l apă călduță, 4 picături de ulei de rozmarin, 2 picături de ulei de chirparos, 2 picături de ulei de camfor, un sfert de pahar cu smântână. Se fac băi la mâini și picioare 10-15 minute. Se pun mănuși/ciorapi de lână, se stă sub o pătură 20 de minute, cu o pisică pe picioare, are rolul ei.

* Ghete cu un număr mai mare, să intre șosete de lână, să-și poată mișca periodic degetele de la picioare.

* Zilnic exerciții: rotirea tălpii; de pe un scaun/masă, mișcarea picioarelor în față/spate; umblatul pe vârfuri/ călcâi.

* În prezența fiului dvs. nu se fumează, gudronul din țigări îngustează venele.

* În orice cremă se amestecă tinctură de rozmarin.

* În cremele cu camfor (vietnameze) se pune glicerină. Se masează mâinile și picioarele.

Multă sănătate!

M.M. – Cluj Napoca

„Am halenă și îmi sângerează gingiile” (Răspuns pentru L.F., F. AS nr. 1510)

Mirosul urât al gurii are foarte multe cauze: digestia proastă, lipsă de vitamine, dantura (infla­mații ale gingiilor), limba încărcată, boli ale căilor respiratorii (laringită, faringită), boli de stomac sau de intestine. Dacă gingiile, limba și dinții adăpos­tesc bacterii care miroase urât se cere o igienă riguroasă, care să le inhibe dezvoltarea. O gură us­cată este locul ideal pentru bacteriile care cauzează halena.

* Folosiți apă de gură specială, spălați și curățați dinții regulat.

* Mestecați zilnic frunze de mentă, mărar, pătrunjel, boabe de cafea, cuișoare, baton de scorțișoară.

* Pătrunjelul este bogat în clorofilă și are proprietăți antibacteriene.

* Mâncați un fruct: pere, mere, portocale, orice aveți la îndemână. Acestea încura­jează secreția sali­vară și ajută la înlăturarea mate­rialului care pro­duce mirosul de pe suprafața lim­bii. Seara, la culcare, clătiți-vă gura cu ceai de cimbrișor sau cimbru de grădină, suc de lămâie, frunze de nuc.

* Folosiți pastă de dinți care conține ulei de arbore de ceai, dezinfectant natural. Se găsește în farmacii sau la plafar.

* Purtați la dumneavoastră o periuță de dinți și spălați-vă după fiecare masă.

* O pastilă de gumă de mes­tecat după masă stimulează se­creția de salivă și elimină resturile ali­men­tare.

* Nu săriți peste mese, că astfel gura se usucă și devine un loc ex­celent pentru dezvoltarea bacte­riilor. Chiar și unele medicamente pot fi cauza halenei, ele vă usucă gura, lăsându-vă fără salivă: pastile histaminice, decon­ges­tionante, cele pentru slăbit sau pentru depresie, poliartrită reu­matoidă, tensiune arterială.

* Pentru gingiile care sângerează, spălați-vă pe dinți timp de 7-8 zile cu sare de bucătărie, folosind o periuță moale. Gingiile nu vor mai sângera și, în același timp, dinții se albesc.

Sănătate!

E. ZAMFIR – Drăgășani, Vâlcea

„Simt că-mi iau foc tălpile” (Răspuns pentru IANCU R. – Craiova F. AS nr. 1518)

Faceți analize medicale pentru diabet. Creșterea glicemiei provoacă circulație periferică deficitară. Țineți un regim alimentar sever, fără mezeluri, carne grasă, zahăr, tutun, alcool, cu legume multe, evitați E-urile, coloranții din produsele alimentare.

* Magneziu din alimente: fasole boabe, nuci, fistic, migdale și Ca+Mg+Zinc+Seleniu, Dopple Herz, 1 tabletă pe zi.

* Hri Vitalion, 2 tablete pe zi, 3 luni (circulație periferică).

* Urimil Forte Max, 1 tabletă pe zi (circulație ăeriferică).

* Omega 3, 1 tabletă, de 3 ori pe zi (circulație periferică).

* Ca+Mg+Vit. E, conform prospectului.

* Gingo Biloba, conform prospectului.

Ceaiuri: Răchitan, Schinduf, Cimbrișor de câmp, Sulfină, Coada-Calului, Urzică, infuzie, 2-3 căni pe zi.

Extern

* 50 g ardei iute roșu + 250 ml alcool sanitar se lasă 10-15 zile la soare. Se strecoară. Se ung picioarele/ tălpile, la nevoie protecție cu cremă de gălbenele.

* Capsaicină, unguent eficient cu ardei iute.

Băi alternative

* Două minute se țin picioarele în apă caldă, 2 minute în apă rece, se repetă de 3-6 ori, ultima apă să fie rece.

* Apă caldă + 2 căni sare + plantele indicate pentru ceai, separat sau în amestec, 30 de minute, ceai concentrat din 2-3 linguri de plante.

* Nu stați mult în picioare. Nu stați mult pe scaun, după 30 de minute vă ridicați. Nu purtați haine strâmte cu curea strânsă, nu purtați ciorapi cu elastic, care lasă urme pe picior. Nu stați picior peste picior. Nu fumați, nu beți alcool. Dormiți cu picioarele mai ridicate pe o pernă etc.

* Cereți sfatul medicului, farmacistului, pri­vind durata tratamentului 1-3 luni.

Multă sănătate!

M.M. – Cluj Napoca

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian