
Oamenii respiră foarte diferit. „Spune-mi cum respiri, ca să-ți spun cât ești de sănătos” este un adevăr pe care știința indiană despre viață l-a descoperit de mult. Unii oameni respiră umflându-și și resorbindu-și cavitatea toracică asemenea burdufului unui acordeon. Alții respiră atât de discret, încât ai spune că nu au plămâni. Modul în care respirăm depinde de foarte mulți factori: sex, greutate, natura activității noastre, calitatea aerului pe care îl inhalăm, prezența stresului etc.
Respirația Ayurveda este o respirație controlată mental. Cei care o practică nu mai respiră la întâmplare, ci fac un efort de maximă concentrare asupra modului în care inhalează și apoi dau afară aerul din plămâni. În multe privințe, respirația Ayurveda seamănă cu respirația yoga. Nu e nici o mirare, având în vedere că amândouă au răsărit pe pământul Indiei.
Cele trei faze ale respirației ayurvedice
1. Respirația abdominală
Așezați-vă într-o poziție extrem de comodă, astfel ca trupul să vă fie complet relaxat (pe un scaun, ținând șira spinării dreaptă, șezând turcește sau culcat pe spate pe un covor). Căutați un loc liniștit și bine aerisit, unde să nu vă deranjeze nimeni, cu o temperatură a aerului normală. Păstrați în minte un singur gând: supravegherea exercițiului.
Execuție: fără nici o sforțare, goliți plămânii complet de aer, apoi inspirați încet, simțind cum partea de jos a plămânilor se umflă, umflând odată cu ei și stomacul. Repetați de 3-4 ori.
2. Respirația costală
Respectând recomandările de poziție, orientare și ambianță, executați aceeași expirație completă, după care umpleți cu aer atât partea inferioară a plămânilor, cât și cea mijlocie, simțind cum vi se umflă coastele. Expirând, coastele revin la loc.
3. Respirația claviculară
Concentrați-vă asupra plămânilor care, după ce expirați aerul, se umplu din nou, ridicând mai întâi stomacul, apoi coșul pieptului și, la sfârșit, umerii. Expirând lent, totul revine la loc.
Respirația completă
Respirația completă Ayurveda nu este decât efectuarea legată a celor trei etape descrise mai sus.
Important: exercițiile de respirație sunt un mijloc simplu și foarte eficient de luptă cu stresul cotidian. Ele relaxează și induc o stare de calm, modificând starea mentală și starea de sănătate. Respirația Ayurveda este o metodă de acțiune remarcabilă asupra proceselor inconștiente ale organismului, pentru că dintre toate funcțiile comandate de către sistemul nervos autonom, ea este cel mai ușor de stăpânit prin voință. Anumiți practicanți Ayurveda sunt capabili să-și încetinească deliberat ritmul cardiac și să-și scadă tensiunea arterială, dar puțini sunt oamenii conștienți de faptul că au o putere așa de mare asupra trupului lor. Recent, specialiștii stresului au demonstrat că cea mai simplă metodă de relaxare în viața cotidiană constă în a-ți urmări și regulariza respirația.
Durata: respirația Ayurveda trebuie executată zilnic câte cinci minute. Ea trebuie practicată regulat. Întreruperile fac mai mult rău decât bine.
Ritmul: expirațiile și inspirațiile trebuie să se producă în timpi egali. De aceea Ayurveda recomandă o numărătoare imaginară de 2-4-6 sau 8 timpi. Deci expirați numărând până la 2-4-6-8. Inspirați în același mod.
Semnificația respirației Ayurveda
Respirația Ayurveda îl ajută pe om să-și cunoască modul de pulsație a propriei sale vieți, energia organică care se descarcă și se încarcă prin respirație. Dirijarea atenției, prin respirație, asupra vieții organismului nostru ne ajută să intrăm calm și lucid în chiar esența vieții. (Oprirea respirației înseamnă moartea. Prezența ei – viață.) Capacitatea de concentrare asupra acestei funcții vitale, care este respirația, are ca efect încă din primele zile de practică o minunată senzație de armonie și plenitudine, o egalizare a funcțiilor fiziologice, un sentiment benefic de calm conștient al propriei valori.
Dinamica suflului
– Câteva reguli de respectat –

În dinamica respirației Ayurveda intervin controlul minții și concentrarea asupra actului respirator, care desăvârșesc respirația. Iată de ce este cât se poate de important ca în exercițiile de respirație să țineți seama de următoarele reguli:
* Căutați un loc ferit, unde să vă simțiți nestingheriți. Să aveți aer curat, liniște și temperatură normală.
* Purtați îmbrăcăminte lejeră.
* Dacă exercițiile sunt practicate în picioare, stați cu fața spre nord.
* Dacă exercițiile sunt practicate în poziția culcat, stați cu capul spre nord.
* Coloana vertebrală trebuie să fie dreaptă.
* Țineți picioarele îndepărtate la 50 de cm.
* Nu vă umpleți plămânii cu aer peste măsură. Adoptați un ritm lent. Respirația să curgă normal, fără nici o jenă.
* Unii maeștri recomandă ca respirația să se facă pe gură și cât mai încet. Respirația pe gură nu se practică seara, deoarece produce insomnie.
* respirațiile Ayurveda se practică pe nemâncate sau la distanță mare de mese.
* Una din condițiile care garantează reușita respirațiilor este continuitatea.
Avantajele respirației ayurvedice
* Plămânii, sângele, creierul sunt întinerite și umplute cu sănătate.
* Starea psihică se îmbunătățește, omul își recapătă voioșia și optimismul.
* Glandele cu secreție internă și toate organele sunt tonifiate și readuse la o funcționare normală.
* Tulburările cardiace și hipertensiunea arterială sunt ameliorate după câteva săptămâni și vindecate după câteva luni de practică conștientă, asociată cu regim alimentar.