Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Urgențele toamnei – Plantele depurative și amare

– O treaptă obligatorie pentru întărirea sistemului imunitar –

Foto: Shutterstock – 6

În medicina naturistă se știe că starea de sănătate a trupului și a sufletului se bazează într-o foarte mare măsură pe echilibrul între două procese fun­da­mentale ale ființei noastre: asi­milarea și eliminarea. Cel mai adesea, boala și su­ferința apar atunci când, într-o formă sau alta, asi­milăm mai multe toxine decât putem elimina. Dacă, de pildă, trăim într-o aglomerație urbană și inspirăm zilnic noxele a sute și mii de țevi de eșapa­ment, bem o apă de calitate îndoielnică și ne hrănim cu ali­mente „presărate” cu tot felul de aditivi chimici, la un moment dat organismul nostru va fi împovărat de sub­stanțe nocive. Această împovărare va duce la o scă­dere a capacității naturale de apărare, iar de aici până la boală nu mai este decât un singur pas. În plan psi­holo­gic, lu­crurile stau exact la fel: neliniștile, con­flic­tele, supă­rările și alte emoții negative mai mici sau mai mari se adună, iar sufletul, nemaiputând să le pri­me­neas­că, intră în cri­ză. Forma de mani­festare poate fi o iri­tabilitate pa­sa­ge­ră, o insomnie sau, mai rău, o de­presie, însă feno­me­nul este același: o încăr­care a fiin­ței cu toxine (de data aceas­ta psihice), care duce la îm­bolnă­vire. Ce este de fă­cut? Este limpede că nu putem pleca de la îndatoririle noas­tre pentru a ne izola pe un vârf de munte, unde apa și aerul sunt limpezi și cura­te, unde stresul vieții de zi cu zi nu ne mai atinge. So­luția cea mai eficace este să ne des­povărăm cât mai re­pe­de de toate impuritățile și za­țurile adunate, ființa noas­tră regăsindu-și apoi în mod spon­tan echili­brul. Atât pen­tru eliminarea toxinelor fizi­ce, cât și a celor psi­hice, me­dicina na­tu­ristă ne pune la îndemână mij­loa­ce de pu­ri­ficare cât se poate de eficiente. Aplica­rea lor este ex­trem de importantă. După cum am spus, întă­rirea imu­nității (o fază ulterioară purifi­cării) nu se poate face decât pe un organism spălat de zgure și de toxine. Ca să poată lupta, celulele de apărare – o ade­vă­rată armată pusă la dispoziția noastră – au nevoie de drum curat.

În paginile de față ne vom referi la detoxifierea cu ajutorul plantelor depurative și amare.

PLANTELE DEPURATIVE

Rolul lor este să facă o „curățenie generală” a or­ga­­­nis­­mului, determinând intensi­ficarea eliminării reziduuri­lor pe toa­­te căile principale: transpirație, urină și fecale. Purificarea deter­mi­nată de ele este atât de intensă, încât la persoanele foarte intoxicate pot apărea într-o primă fază fenomene deru­tan­te și nu întotdeauna foarte plăcute, cum ar fi: trans­pi­rația abundentă și cu un miros mai neplăcut ca de obi­cei (după care se reduce cantitativ și devine inodoră), uri­na­rea frecventă, mici erupții tegumentare (care se vin­decă extrem de rapid, fiind vorba de o reacție de vin­de­care). În flora noastră sunt mai bine de 30 de plante depurative, unele mai intense ca acțiune, altele mai blânde. Dintre acestea, am selectat câteva cu efecte puternice, dar în același timp neagresive și pe care le puteți găsi cu ușurință în magazine:

Iarba de Trei-frați-pătați (Viola tricolor) – am pus-o pe primul loc fiindcă are cele mai com­plete efecte. Rezultate deosebite se obțin în cazul persoanelor foarte sen­­si­bile la bolile sezonului rece (în special la guturai și bron­șită), precum și în cazul celor care deja suferă de afec­țiuni cronicizate cum ar fi bron­șita, astmul, reu­ma­tis­mul etc. Recoman­dăm ad­mi­nistrarea acestei plante sub for­­mă de ceai preparat astfel: se pun într-un vas de porțelan sau sticlă 2-3 linguri de iarbă de Trei-frați-pătați mă­run­țită, într-o jumătate de litru de apă de izvor sau plată. Planta se lasă să macereze la tem­pe­ratura camerei, de sea­ra până dimineața, când se fil­trează. Mace­ratul se pune deoparte, iar planta rămasă se va opări vreme de jumătate de oră cu o jumă­tate de litru de apă clocotită, după care se lasă să se răcească și se filtrează. În final, se combină maceratul cu extractul obținut prin opărire, iar preparatul va fi băut pe parcur­sul unei întregi zile.

Boabele de Ienupăr (Juniperus communis) – sunt un remediu foarte eficient mai ales pentru per­soa­nele care au tendința de a acumula foar­te multă apă în țesuturi, care au probleme cu rinichii și căile urinare. Se ia sub formă de tinc­­tură: o linguriță de tinc­tură de Ienu­păr se bea di­luată în jumătate de pa­har de apă, de trei ori pe zi. Tinctura se prepară prin punerea într-un bor­can cu apă a 15 lingu­rițe de boabe de Ienupăr măci­nate cu râșnița electrică de cafea, după care se adau­gă un pahar de alcool alimentar de 70°; se închide er­metic borca­nul și se lasă la macerat vreme de 10 zile, după care se filtrează prin tifon, prepa­ra­tul obținut păs­trându-se în sticluțe închise la culoare. (Preparatul se găsește și în farmacii.)

Fructele de Soc (Sambucus nigra) – le-am lăsat în mod intenționat ultimele, pentru că sunt pro­babil cele mai puternice și mai complexe depu­rative din flora noas­tră medicinală. Se folosește tinctura obținută din fruc­te proaspete, tinctură pe care în prezent o găsiți în mai toate ma­gazinele na­turiste de la noi. Care sunt efec­tele acestei tinc­turi? În pri­mul rând, ea deblo­chează tran­­zi­­tul intestinal, fiind de un imens ajutor pe ter­men lung per­soanelor con­sti­pate sau cu o elimi­nare leneșă. Apoi, tinc­tura de fruc­te de Soc mobilizează toxinele din or­ganism și intensifică eliminarea lichi­de­lor din corp prin diure­ză și prin trans­pirație. Cel mai specta­culos efect al acestui remediu este regla­rea rapidă a greu­tății cor­­porale, du­când în mod re­flex la mult dorita pierdere a ki­logramelor în plus. Mai ales la debutul sezonu­lui rece, perioa­dă în care kilo­gra­mele se de­pun cu ușurință, este extrem de benefică această ușurare a or­ganismului de surplusurile de greu­tate. Aceasta pentru că este știut că persoanele supra­pon­derale, la fel ca și cele extrem de sla­be, au problemele de imunitate cele mai mari și sunt cele mai vulnerabile la bolile sezonului rece. Se admi­nis­trea­ză 1-2 lin­­guri de tinctură de fructe de Soc pe zi, dimineața, pe ne­mâncate. Pentru persoanele cu probleme ceva mai seri­oase de greu­tate se recoman­dă o schemă de trata­ment mai com­plexă: în prima zi se ia o lingu­riță, la ora 18; a doua zi se iau două lingurițe la aceeași oră ș.a.m.d., până în ziua a șap­tea, când se ajunge la 7 lin­gurițe luate o dată. Se men­ține această doză vreme de 30 de zile. Do­zele progresive se iau pentru a nu crea un șoc tranzitului intes­tinal, care va fi foarte mult accelerat, la fel ca și diu­reza și pro­cesele de eliminare per ansamblu.

Cât timp durează o cură

Durata tratamentului de dezintoxicare cu aceste plan­te este determinată în primul rând de gravitatea pro­­blemelor cu care ne confruntăm. Pentru o per­soa­nă să­nă­toasă, cu un regim de viață moderat și fără vicii ma­jore, două săptămâni de tratament cu una din plantele de mai sus sunt suficiente pentru asigurarea unei bune imu­nități pe perioada sezonu­lui rece. Persoanele foarte sen­si­bile la răceli, care au eventual afecțiuni respiratorii, nu numai cronici­zate, ar fi bine să facă minimum o lună de tra­tament cu una din aceste plante depurative, cura pu­tând fi prelungită atât cât simt nevoia.

Care sunt efectele curei

În primul rând, această cură ne face să ne simțim mai ușori, ne conferă în timp un anumit gen de pros­pețime, reflectată printr-un somn mai odihnitor, o piele mai curată și mai strălucitoare, o rezistență fizică și psihică mai bună. Apoi, remediile de stimu­lare imunitară „prind” mult mai ra­pid după ce am urmat acest tratament.În func­ție de plan­ta aleasă pen­tru cură, vom sesiza și niște efecte speci­fice, după cum urmează: – cura cu Trei-frați-pătați aju­tă în special la eliminarea boli­lor respiratorii cronice (mai ales bronșita și astmul), pre­cum și a bolilor alergice de tot felul; – cura cu tinctură de Ie­nu­păr mărește foarte mult imunitatea la nivelul rini­chi­lor și a vezicii, ceea ce duce la eliminarea promp­­tă a cis­ti­telor, nefritelor, a anumitor forme de ure­trită; – cura cu tinc­tură de fructe de Soc elimină constipația și ajută la o scădere rapidă în greutate (mai ales în varianta ceva mai complexă și înde­lungată, pre­zentată mai sus).

PLANTELE AMARE

Ocupă un loc aparte, fiind considerate ade­vărați catalizatori ai organismului. Mai sunt denu­mite și tonice amare, pentru că majoritatea pro­ceselor din corp sunt stimulate ca sub efectul unui tonic. De obicei, se su­prapune cura cu plan­te depu­rative cu cea cu plante ama­re (vom ve­dea la mo­dul de admi­nistrare în ce fel), așa încât efectele de dezin­toxicare să fie cât mai puternice, într-un timp cât mai scurt. Apoi, remediile ama­re pot fi luate și în afara regi­murilor de dezin­toxi­care, mai ales atunci când exis­tă probleme cu ficatul, cu bila sau cu con­sti­­pația, pen­­tru a stabiliza efectele curelor de puri­ficare. Iată câteva plante amare cu efect extrem de puternic:

Pelinul (Artemisia ab­sinthum) – este un stimu­lent general extraordinar, indicat în curele de purifi­care mai ales per­soanelor cu un trai se­den­tar, care pre­zintă o anu­mită len­toare a proceselor de diges­tie ori se confruntă frec­vent cu stări de astenie. Pen­tru că este des­tul de greu de suportat altfel (din cau­za gus­tului extrem de amar), se reco­mandă să fie administrat sub formă de tinc­tu­ră, care se prepară întocmai ca cea de Ie­nupăr, des­crisă mai sus. Se iau 3 lingurițe de tinctură pe zi, diluate în puțină apă, de re­gulă câte una înainte de masă. O cură cu tinc­tură de Pelin durează maximum două săptă­mâni, ur­mată de o pauză de 10 zile, după care trata­mentul se poa­te relua. Dacă nu se respectă timpul de pauză, Peli­nul poate da un gen de dependență nedo­rită.

Rostopasca (Chelidonium ma­jus) – este o plantă des­tul de toxică, dar cu efecte asu­pra ficatu­lui și bilei extra­or­dinar de puternice, fiind un drenor și regene­ra­tor neîn­tre­cut. Se ia sub for­mă de pul­bere, obținută prin mă­cinare cu râșnița elec­tri­că de cafea – un vârf de cuțit (aproxi­mativ 0,25 gra­me) de trei ori pe zi, pe sto­macul gol.

Bitterul suedez – este un re­mediu pe care îl găsiți în orice magazin na­tu­rist și care are la bază plan­te amare. De altfel, una din de­numirile sale este aceea de tonic amar suedez. Se ad­mi­­nis­trează câte o ju­mă­­tate de lingură – o lingură, înain­te de fiecare masă, puse în apă sau ceai.

Cum și cât timp se administrează

De regulă, depurativele se iau primele, cu mini­mum jumătate de oră înainte de a mânca, în timp ce plantele amare se iau cu 10-15 minute înainte de masă. Pentru ca efectul plantelor amare să fie com­plet, ele se iau încă o săptămână după ce tratamen­tul cu depurative s-a în­che­iat. Mai mult, în cazul în care există anumite per­tur­bări hepatice sau digesti­ve, tratamentul cu tonice ama­re va fi continuat pe perioade lungi de timp (de ordi­nul lunilor), în caz contrar, acumulările de toxine rea­pă­rând într-un timp foarte scurt și anulând practic efor­tu­rile făcute în cadrul tratamentului de dezintoxicare.

Care sunt efectele

Fiind o completare adusă tratamentului cu depu­ra­tive, plantele amare contribuie la obținerea efecte­lor de stimulare și reglare imunitară. În plus, ele sunt un ajutor foarte prețios pen­­tru câteva categorii de per­soane. Pelinul este un reme­diu forte pentru com­pensarea efectelor sedentarismului și pentru combaterea atoniei diges­tive. Rostopasca este în mod special recomandată persoanelor care suferă de dis­chi­nezie biliară (fiere leneșă), pentru cele care au avut sau au hepatită (in­clusiv formele virale gra­ve), care au su­ferit intoxi­cații majore, cu reper­cu­siuni negative asu­pra fica­tului. În fine, bitterul sue­dez are un spectru mult mai larg de aplicații, dar ne vom opri acum doar asu­pra acțiunii sale de sti­mu­lare a digestiei, motiv pentru care este recoman­dat în special celor cu gastrită hipoacidă sau celor care se confruntă cu in­digestii frecvente.

Contraindicații

Plantele amare nu vor fi folosite de persoa­nele extrem de slăbite, care se confruntă cu surme­najul fizic sau psihic. În mod special, Pelinul nu va fi folosit de femeile aflate în perioada de graviditate și de către persoa­nele care suferă de gas­trită hiper­acidă în fază acută.

Câteva repere de alimentație în timpul curei de purificare

În mod firesc, pe lângă administrarea unor plante me­nite să ajute la eliminarea rapidă a sub­stanțelor no­ci­ve din organism, este necesar ca regimul alimentar să spri­jine și să stabilizeze acest proces benefic. În acest con­text, ar fi extrem de potrivit ca măcar pe perioada cu­rei de dezinto­xicare să urmați un regim vegetarian sau mă­car lacto-vegetarian pentru a susține dezinto­xi­carea. De asemenea, ar fi util să consumați câteva din ali­men­tele-medicament recomandate în continuare:

Sucul proaspăt de mere și su­cul de mor­covi – sunt foarte hrăni­toare, compensează o parte din deficitul de vita­mine și minerale care poa­te apărea pe mo­ment în cursul curelor de dezinto­xicare. Sucul de morcov este recoman­dat în mod special persoanelor cu predis­poziție spre gastrită, inflamații ale colo­nului, în timp ce cel de mere este reco­mandat per­soanelor în vârstă sau mai slă­bite, pentru plusul de energie pe care îl aduce.

Fulgii de cereale (grâu, orz, ovăz) – prin conținutul lor de fibre vegetale sunt un ajutor foarte bun pentru cură­țarea tubului digestiv. Mai mult, anumite mi­nerale din com­poziția lor vin să com­pen­seze pierderea ma­sivă de mi­nerale și oligo­ele­mente care apare pe mo­ment atunci când sunt fo­losite plantele depurative pu­ter­nice.

Pâinea integrală – este folosită din aceleași rațiuni ca și fulgii de cereale, adică în special pen­tru conținutul de fibre alimentare care absorb și ul­terior elimină mate­riile reziduale din tubul digestiv.

Uleiul de măsline presat la rece – are un efect ușor laxa­tiv, curăță vasele de sânge și re­glează nivelul coleste­rolului.

Varza crudă – se consumă sub formă de salată. Enzimele din compoziția sa catalizează anu­mite procese de dezin­toxi­care. Este cunoscută și ca un bun puri­fi­cator al sângelui și un protector al sto­ma­cului.

Miezul de nucă, semințele de do­vleac și floarea-soarelui – sunt niște surse de energie formidabile, de care avem din plin nevoie atunci când corpul trebuie să facă față ri­gori­lor unui pro­ces de detoxifiere.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian