Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Hai noroc cu BERE!

– Când ne urăm sănătate, închinând cu un pahar de bere, nu greșim. Studii recente au dovedit că, băută cu măsură, berea nu e doar un răsfăț răcoritor, ci ne stimulează starea de sănătate –

Pentru mulți dintre noi, o bere rece e parte a serilor în care facem grătar, ieșim, la o terasă, în aer liber, sau urmărim transmisii sportive la televizor. Dar plăcerea e dublată de să­nă­tate. După ce a fost hulită mult timp pe motiv că îngrașă și face rău la ficat, studiile arată că ingre­dientele sale – malțul, hameiul, drojdia și apa – au un efect pozitiv asupra sănătății. Asta este, de­sigur, valabil numai dacă nu exagerăm cu consu­mul. Iată cele mai interesante date reliefate de studii pe această temă:

Întărește oasele

Mai ales în sezonul cald, pierdem multe mine­rale din cauza transpirației, mai abundente vara. Atunci berea este ideală. Ea conține așa-numitul acid ortosilicic – o formă solubilă a siliciului mineral. Acesta contribuie la formarea oaselor. Cer­cetătorii ame­ricani au desco­perit că berea blondă conține mai mult sili­ciu decât variantele brune. Oamenii de știință germani, care au testat diferite sortimente de bere, au desco­perit, de asemenea, că în cele cu ha­mei și malț din orz, proporția de siliciu este mai mare decât în cele făcute cu grâu.

Ne face fericiți

Potrivit unui studiu german, hordenina, o sub­stanță conținută în bere, ne poate oferi momente de fericire. Cercetătorii susțin că ea activează centrul de recompensare al creierului, având astfel calități asemănătoare cu cele ale hormonului ferici­rii, nu­mit dopamină. O veste bună pentru toți fanii varian­tei fără alcool a acestei băuturi: întrucât substanța este conținută în malțul de orz, ea există și în toate sortimenele de bere, cu „zero la sută”    alcool.   

Conține nutrienți

În Cehia, berea e preparată în conformitate cu rețeta purității berii, fiind făcută exclusiv din urmă­toarele ingrediente: hamei, malț, drojdie și apă. Iar această combinație conține o întreagă gamă de nutrienți, precum magneziu, iod și vita­minele B6 și B12, de mare folos pentru organism. Berea fără alcool îi furnizează corpului nostru, după ce facem sport, și alt nutrient important: potasiul.

Protejează inima

Watercolor illustration.

Un pahar de bere pentru scăderea colestero­lu­lui? Da! Sucul de orz conține fibre care rețin coles­te­rolul în stomac, înainte de a ajunge în sânge. Asta protejează vasele de sânge de depuneri și reduce nivelul colesterolului. Însă atenție: cine suferă de insuficiență car­diacă sau de o altă afecțiune a siste­mului cardiovascular ar trebui să se consulte cu regularitate pe tema al­coolului, cu medicul de familie.

Combate pietrele la rinichi

Circa cinci la sută dintre oameni su­feră de pietre la rinichi. Ca mijloc pro­fi­lactic, este important să apelăm la o dietă echi­li­brată, să facem multă mișcare și să consu­măm suficiente lichide, respectiv – doi până la trei litri pe zi. Berea fără alcool este excelentă din acest punct de vedere, întrucât conține amestecul ideal de substanțe minerale care combat formarea pie­trelor la rinichi, precum și a calculilor biliari.

Cât e voie să bem?

Când bem alcool, trebuie să avem grijă să nu depășim anumite cantități. În caz contrar, raportul dintre efectele pozitive și cele negative asupra sănătăţii se inversează. Potrivit experților, bărbații nu ar trebui să bea într-o zi mai mult 0,5 litri de bere sau de 0,25 litri de vin, în vreme ce femeile n-ar trebui să depășească 0,25 de litri de bere sau 0,125 de litri de vin. Cosumul de alcool a trebui evitat complet cel puțin două zile pe săptămână.

Bine de știut

– Consumul mediu de bere în România, pe cap de locuitor, a fost anul trecut de circa 110,3 litri.

– Berea are efecte pozitive doar într-o măsură limitată. De aceea, e bine să o bem alternativ cu câte un pahar mare de apă.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian