– În România de după 1990, comunitățile locale au avut inițiativa să-și serbeze o sumedenie de tradiții care le reprezintă și le păstrează identitatea. Simboluri ancestrale, celebrate prin costume populare și mese întinse pentru ospăț. Dar nu orice fel de bucate! Vorbim de rarități culinare, cu rădăcini adânci în istoria locului. Așa cum e rânduiala la „Festivalul Tocanului” de la Novaci, din județul Gorj, care a ajuns la a III-a ediție –
Bunătăți de la stână

M-am nimerit pe acasă, pe la Polovragi, chiar la sfârșitul de săptămână când a fost organizat festivalul. Profesorul universitar pensionar Gheorghe Chelu, un neobosit promotor al locurilor și oamenilor din Nordul Gorjului, prin fotografii și filme postate on-line, m-a sunat să mergem la „o porție de tocan”. Nu am fost la primele ediții, așa că mi-am zis: de ce nu? Ploile din septembrie au înviorat grădinile de sub munte. Din iarba veche, arsă de seceta verii, a crescut o iarbă verde, ca primăvara, luminată acum de soarele îmblânzit al începutului de octombrie. Brândușele movulii își răsfiră grațios cele câteva petale. Peste plaiuri se ridică spinările îngălbenite ale munților Parâng. Vârful Mohorul e brodat deja cu albul zăpezii. Aici, la poale, vremea e numai bună de mers la un festival. Parcările sunt pline, abia găsim un loc să lăsăm mașina, în marginea șoselei de pe malul stâng al Gilortului. Trecem podul, la capătul căruia a fost montată o scenă mare, pentru programul de muzică populară, și simțim deja, plutind în aer, mirosul cărnii de oaie, fiartă în seu, în tuciurile mari. Scena e plină cu tineri în costume ungurenești, pregătiți să cânte și să danseze, iar bărbații și femeile așezați pe scaune sau pe baloți de fân așteaptă să înceapă spectacolul. Tarabele cu bunătăți sunt ceva mai într-o parte. Îl las pe profesorul Chelu să facă pozele, fiindcă are aparate profesionale, și eu îmi văd de treaba mea. Cum ar trebui să fie o oaie, ca să rezulte din carnea ei cel mai bun tocan? Mă duc la taraba unui oier îmbrăcat în costum popular. Tuciul e pus pe pirostrii și încălzit cu gazul unei butelii. Mă uit în jur, aproape fiecare pirostrie (într-un singur loc e cu foc de lemne) e conectată la o butelie. Tehnic, elegant, curat. La ceaunul omului s-a făcut coadă. Cel mai probabil, clienții îl știu pe gospodar, îi apreciază mâncarea, au poftele stârnite de izul îmbietor care se ridică spre nările lor. În adâncul vasului, tocanul e deja fiert. Bucățile mici de pecie, care îmbracă oasele coastelor, zac în seul topit și încins. „Aveți timp zece minute? Vreau să scriu un articol pentru Formula AS.” „Te grăbești?” „Nu neapărat, poate vin mai târziu” Ies de sub cortul omului și cercetez mica incintă, mărginită cu mese pline cu bucăți de brânză telemea, cu burdufi rotunzi, burdușiți cu brânză frământată, cu caserole cu unt galben de casă, cu toate bunătățile preparate vara, la stână. Alături, lângă masă, pe pirostrii, tuciul cu tocan, mâncarea sărbătorită astăzi.
O moștenire culturală

Novaciul modern este creația câtorva localnici luminați, conduși de Dimitrie Brezulescu (n.1880, Hirișești – m.1916, București), om învățat, cu studii de Drept la București și doctorat obținut la Paris. Întors acasă, avocatul a reușit să câștige pășunile alpine pentru oierii novăceni, cu ajutorul „Băncii populare Gilortul”, care le-a răscumpărat de la boierii din acea vreme. Cu timpul, oieritul și-a pierdut anvergura de odinioară, fiindcă tinerii și-au ales alte ocupații. Câteva familii s-au încăpățînat însă să își țină turmele până în zilele noastre, stimulate și de sistemul de subvenționare instituit după aderarea României la Uniunea Europeană, dar și de exporturile de animale vii, către țările arabe. E încă viață, vara, în stânile din Munții Parâng, arde focul sub ceaune și aburul mămăligii scăpat prin ușa deschisă îngână negurile care se ridică din hăuri. Întrucât îi au aproape pe acești bravi oieri, Primăria orașului Novaci, Casa de Cultură din localitate și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj au organizat un „Festival al Tocanului”, ajuns anul acesta la a III-a ediție. Festivalul este înregistrat la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci. Tocanul, ca atare, a fost atestat ca produs tradițional de către Ministerul Agriculturii, titular fiind Stâna Ștefanu, deținută de Mărioara Băbu, declarată recent „Tezaur Uman Viu”. Mă plimb printre tarabe și ochesc un oier de la care aș putea afla cum ar trebui să fie o oaie ca să rezulte cel mai bun tocan. Nu are timp de discuții. Îi dau dreptate: pierde câțiva clienți, stând de vorbă cu mine, pierde bani.

Mă mai învârt prin preajmă și, spre norocul meu, îl întâlnesc pe Săndel Drăgan, la a cărui stână de sub muntele Mohoru am fost acum câteva veri. Are și el o masă cu brânzeturi, dar și un ceaun mare, unde a fiert tocanul, mâncarea sărbătorită și gustată astăzi la Novaci. E cu soția lui, Monica, și cu ginerele lor, așa că ar avea timp și de o scurtă discuție cu mine. „Oaia nu trebuie să fie nici grasă, nici slabă și să aibă vreo 3-4 ani. O alegem dintre cele care au o boală la uger și nu mai pot hrăni mielul. Noi le spunem „oi motivate”, care sunt diferite de „oile reformă”, de cele bătrâne, care nu mai au dinți. Tocanul se face mai ales toamna. Eu am făcut transhumanță, am fost cu oile și în Bărăgan, la Ciulnița, la Dor Mărunt, dar și în Banat, la Arad, la Curtici. Iarna, mâncam tocan sau sloi, cum i se mai spune. Tocanul se face din coastele oii și din pulpe. Prin părțile noastre, nu se pun legume. Numai carnea fiartă în seul ei și sare. Și, desigur, un strop de suflet. Ca să avem tocan la drum, îl puneam în burta oii, pe care o spălam și o uscam”. Îl ascult pe oier, mă uit în jur la clienții așezați la mese, gustând cu poftă carnea fiartă în seu și îmi imaginez alte împrejurări: un câmp pustiu, înghețat bocnă, oile strânse pe o miriște și un cioban în cojoc, tăind cu brișca din sloiul rece, neîncălzit, că nu e timp de făcut foc. Prin urmare, tocanul de oaie este mai mult decât o mâncare pentru simțuri și pentru astâmpărat foamea: este o moștenire culturală, ca pâinea și ca vinul.
Tradiții cu gust

Cam din această perspectivă culturală sunt abordate produsele tradiționale în prezent. De aceea, un „Festival al Tocanului” la Novaci, veche așezare de crescători de oi, are noimă. Tiberiu Cazancioc, un pasionat explorator al acestui fascinant tărâm al produselor locale din toată România, el însuși urmașul unui oier brașovean, stabilit în Dobrogea, confirmă relevanța culturală a tocanului de oaie: „Tocanul înseamnă azi patrimoniu. Să lăsăm supermarketului ce este al supermarketului (care adesea ne este util și plăcut, și nouă), să fim însă conștienți că nimeni nu ne obligă să nu păstrăm ceea ce ne face diferiți. Oieritul și-a restrâns amploarea, din multe motive, nu le enumerăm. Dar stă la baza unei culturi specifice, aparte. Oile, de o rasă anume. Locurile de pășunat, deosebite. Transhumanța rămâne încă neînțeleasă în profunzimea ei și, mai ales, de ce s-a restrâns și a devenit o practică la limita legalității, precară. O mâncare tradițională, tocanul sau sloiul, care transcende, din generație în generație, până azi, este de fapt unul din cele mai puternice simboluri ale unei culturi ancestrale. Într-o farfurie de tocan găsim rețeta, oaia, ingredientele, obiceiul, transhumanța, natura locului, comunitatea rurală, îndârjirea, gustul și satisfacția trudei. Toate sunt combinate în acel creuzet modest, care este oala în care se fierb toate cele, pentru a se obține un fel de mâncare emblematic”. După așa cuvinte, pe care mi le-a trimis Tiberiu Cazancioc prin email (poate la anul, ajunge și el la Novaci), nu-mi mai rămâne decât să le urez organizatorilor să mai facă și de aici înainte numeroase ediții ale „Festivalului Tocanului”. Tradițiile românești sunt minunate, mai ales când au și gust!
Foto: Gheorghe Chelu