Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE – medic primar dermatolog, specialist acupunctură și homeopatie – București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: [email protected], www.drnwabudike.ro
Stimată doamnă,
Dermatomiozita este o tulburare inflamatorie rară, de etiologie necunoscută. Afectează cu precădere pielea și mușchii, dar și alte organe. Poate debuta la orice vârstă, dar perioadele cele mai întâlnite sunt între 5-10 ani și 40-50 ani. Boala este de două ori mai frecventă la femei decât la bărbați, și este diagnosticată mai târziu la persoanele cu venit redus, din cauza accesului limitat la servicii de sănătate.
Cauza dermatomiozitei este necunoscută. Se au în vedere factori autoimuni, genetici, infecțioși, medicamentoși (statine, vaccinul BCG, medicamente anticancer, interferon), chiar și implanturile de silicon au fost suspectate (deși nu există încă dovezi concludente).
Clinic, manifestările dermatomiozitei pot fi împărțite în cutanate, musculare și sistemice. Ele există simultan, într-o măsură mai mică sau mai mare.
Simptome:
* Dermatomiozita cutanată: prurit (mâncărimi); erupție pe zonele expuse luminii; erupție eritematoasă, concentrată pe mijlocul feței, pe umeri sau decolteu; erupție în zona pleoapelor, violacee, uneori roșu închis; erupție la nivelul articulației mâinilor, pe partea dorsală (așa-numiții noduli Gotron); erupție scuamoasă a scalpului, cu căderea părului; calcificări subcutanate; erupție violacee pe coapse.
* Dermatomiozita musculară: slăbiciunea mușchilor proximali (mușchii membrelor cei mai apropiați de corp) care duc la dificultăți în urcarea scărilor, ridicarea de pe scaun, ridicarea brațelor, pieptănarea părului etc.
* Dermatomiozita sistemică: febră, dureri în articulații, scăderea în greutate; fenomenul Raynaud; reflux gastroesofagian, disfagie (dificultăți în înghițire), disfonie (tulburări ale vocii); tulburări de ritm cardiac; ulcere și infecții gastrointestinale; tulburări pulmonare, în parte cauzate de slăbiciunea mușchilor toracici; cancere (mai ales ovarian, mamar și de prostată). Cancerele sunt mai frecvente la adulții cu dermatomiozită. Având în vedere vârsta dumneavoastră, trebuie să monitorizați cu atenție deosebită boala.
Complicații provocate de boală: scădere în greutate, pneumonie, contracturi la nivelul tendoanelor, în special la copii (merg pe vârful picioarelor).
Posibile abordări naturiste:
* Fumatul interzis.
* Alcoolul, consumat în cantități mici sau deloc.
* Dieta hrănitoare, dar fără alimente procesate.
* Hrană semisolidă, pentru a permite înghițirea ei.
* Terapie fizică – exerciții pentru contracararea atrofiei musculare și a contracturii tendoanelor.
* Protecție împotriva luminii.
* Plante medicinale – Lemn-dulce, Curcumin, Ghimbir – ajută datorită efectului antiinflamator; se administrează sub formă de infuzie și extracte.
* Unguente – Unt de shea, unt de cacao, Aloe vera, pentru ameliorarea leziunilor cutanate, ulei de Boswelia (tămâie), împiedică calcifierile contracturii tendoanelor.
* Exerciții pentru funcțiile mentale: yoga, tai qi, meditații, ajută la calmarea interioară, necesară rezistenței morale față de greutățiile bolii.
* Rugăciunea – ar trebui să fie parte intrinsecă a vieții cotidiene, și nu practicată doar în momentele de ananghie. Rugăciunea ne conectează cu fluxurile de Lumină ce ne întăresc și ne vindecă lăuntric și fizic, deopotrivă.
* Acupunctura – ajută la echilibrarea energetică.
* Homeopatia – este un remediu excelent! Causticum, Gelsemium sunt medicamente ce pot ajuta în caz de slăbiciuni musculare; Silicea – se recomandă la calcificări cutanate; Psorium, Rhus toxicodendron, Sulphur – bune pentru mâncărimi; Arnica, Bryonia, Symphytium – pentru fenomene dureroase și inflamatorii (tendonomusculare). Dar, un medicament individualizat, realizat de un medic homeopat este ideal.
* Grupuri de sprijin – sunt foarte importante! Ele furnizează informație și experiențe trăite de alți bolnavi, oferă susținere psihologică, încât boala să nu devină o povară insuportabilă.
Fiindcă dermatomiozita se poate asocia adesea cu cancerul și alte boli grave, vă sfătuiesc să vă consultați medicul îndată ce vă bănuiți de această boală!
Vă urez succes!
Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]
„Fetiţa mea are varice, la numai 14 ani” (Răspuns pentru ANCA R. – Iaşi, F. AS nr. 1534)
Esenţial în această situaţie sunt stilul de alimentaţie şi de viaţă! Alimentaţia mult prea bogată în proteine şi grăsimi animale produce un sânge vâscos, ca o miere de albine, care curge greu prin vasele de sânge înguste şi fine ale fiicei dvs. În atare condiţii, acest sânge apasă constant şi puternic pe pereţii vaselor sangvine, deformându-le în timp! O hrană preponderent vegetariană produce un sânge subţire, ce nu apasă pereţii vaselor şi nu le deformează. Apoi, trebuie să reducă mult din timpul petrecut la calculator şi/ sau telefon şi să facă sport, să facă mişcare, ce întăreşte musculatura picioarelor, inclusiv vasele de sânge. Seara, înainte de culcare, să facă 15 minute duş alternativ (rece-cald, rece-cald) pe zona varicoasă, iar la capul patului unde doarme cu picioarele, să-i puneţi o pătură sau o pernă sub saltea (interzis deasupra saltelei) pentru ca peste noapte, picioarele să fie ridicate puţin mai sus decât corpul. Preparaţi o tinctură din Ardei iute şi Castane sălbatice, într-un litru de spirt sanitar, cu care să-i masaţi picioarele, de 1-3 ori pe zi. Dacă aceste metode simple nu dau rezultatele dorite, contactaţi-mă.
„Sufăr de pseudo-tumoră oculară inflamatorie” (Răspuns pentru ŞTEFANIA – Târgu Jiu, F. AS nr. 1534)
Noi preparăm la farmacia „Aroma-tis”, o soluţie apoasă din extract de propolis, cu utilizare oftalmică și efect antiinflamator şi antiinfecţios, din care se aplică 1 picătură, de 3 ori pe zi, în ochiul suferind. Preparăm, de asemenea, un cortizon din plante, pentru uz intern, cu efect general, ce poate înlocui orice formă de Cortizon sintetic, în funcţie de afecţiune şi de pacient.
Vă doresc sănătate!
Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN – medic primar ORL – C.M.I. „SANOMED” Sibiu, Str. Dr. I. Rațiu nr. 4, tel. 0722/73.52.72, e-mail: [email protected]
„Mi se inflamează amigdalele de câteva ori pe an” (Răspuns pentru LAURENȚIU – Iași, F. AS nr. 1519)
Faringo-adeno-amigdalita este inflamația amigdalelor, a mucoasei faringiene și a întregului inel limfatic Waldayer (amigdale palatine, tubare, faringiană și linguală). Cauzele cele mai frecvente sunt: adenovirusurile, streptococii și Haemofilus influenzae, cu transmitere aerogenă, mai rar digestivă și de contact. Rolul fiziologic al inelului Waldayer constă în dezvoltarea sistemului de apărare imunitară a copilului, prin infecții repetate ale faringelui. Imunologii apreciază că este nevoie de aproximativ 60 de rino-adeno-faringite până la vârsta de 10-12 ani, când sistemul imunitar al copilului poate fi comparat cu cel al adultului. Cunoașterea acestui fapt este utilă atât medicului de familie, cât și părinților care au tendința de a apela în mod abuziv la antibiotice, cu consecințe negative în dezvoltarea mecanismului imunitar al copilului. Antibioticele sunt recomandate în cazurile grave de angine bacteriene. Când este suspectată o infecție streptococică (febră, depozite alb-gălbui pe amigdale, noduli ganglionari sensibili la nivelul gâtului), medicul e cel care va confirma diagnosticul, prin testul rapid, pentru stretococul grup A beta-hemolitic și va iniția tratamentul cu antibiotice.
O problemă dificilă de diagnostic o reprezintă etichetarea amigdalelor bolnave drept focar de infecție, responsabile de unele complicații ulterioare: reumatism articular acut, glomerulonefrită, determinări cardiace etc. În acest caz, indicația operatorie (amigdalectomia), ca mijloc de tratament, se va pune cu mult discernământ de medicul specialist ORL. În cazul dvs., vă recomand următoarea schemă de tratament:
* Dezobstrucție nazo-faringiană cu instilații nazale (rețetă magistrală proprie, individualizată).
* Hidratare corespunzătoare și gargară cu ceai călduț de Mușețel, Salvie, Gălbenele și Tătăneasă.
* Badijonaj local cu glicerină boraxată cu propolis sau soluții iodurate (atenție la alergia la propolis sau iod!)
* Apiterapie (miere de albine cristalizată și fagure de miere căpăcit).
* Susținerea terenului immunologic cu Imunorezistan Forte (extract din Echinacea purpurea, fructe de Măceșe, muguri de Coacăz-negru).
* Tonsilotren (homeopat) – 1 tabletă, de 3 ori pe zi.
* Decasept (conține ulei de Eucalipt, Cedru, Cimbru și Mentă) – 1 tabletă, de 2 ori pe zi.
* Aerosoli salini – administrarea a 10-14 ședințe în stațiunea balneoclimaterică Ocna Sibiului.
Tratamentul complex al amigdalitei recidivante se efectuează la cabinetul medical O.R.L. – dr. I. Ghe. Mărginean, din Sibiu. (Pentru pacienții din țară și străinătate, se asigură: cazare, masă și transport.)