Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru SIMONA – Cluj, F. AS nr. 1515: „Am dermatomiozită, dar iau pastile degeaba”

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE – medic primar dermatolog, specialist acupunctură și homeopatie – București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: [email protected], www.drnwabudike.ro

Stimată doamnă,

Dermatomiozita este o tulburare inflamatorie rară, de etiologie necunoscută. Afec­tează cu precă­dere pielea și mușchii, dar și alte organe. Poate debuta la orice vârstă, dar perioadele cele mai întâlnite sunt între 5-10 ani și 40-50 ani. Boala este de două ori mai frecventă la femei decât la bărbați, și este diag­nos­ticată mai târziu la per­soa­nele cu venit redus, din cau­za accesului limitat la ser­vicii de sănătate.

Cauza dermatomiozitei este necunoscută. Se au în vedere factori autoimuni, ge­netici, in­fecțioși, medica­men­­toși (sta­ti­ne, vaccinul BCG, me­dica­men­te antican­cer, inter­feron), chiar și im­planturile de silicon au fost suspectate (deși nu exis­tă încă dovezi con­cludente).

Clinic, manifestările der­ma­to­miozitei pot fi împărțite în cu­tanate,    muscu­lare și sis­te­mice. Ele există simultan, într-o măsură mai mică sau mai mare.

Simptome:

* Dermatomiozita cuta­nată: prurit (mâncă­rimi); e­rup­ție pe zonele expuse luminii; erupție erite­matoasă, con­centrată pe mijlocul feței, pe umeri sau decolteu; erupție în zona pleoapelor, vio­lacee, uneori roșu închis; erupție la nivelul articu­lației mâinilor, pe partea dorsală (așa-numiții noduli Gotron); erupție scuamoasă a scalpului, cu căderea părului; calcifi­cări subcutanate; erupție violacee pe coapse.

* Dermatomiozita musculară: slăbiciunea muș­chilor proximali (mușchii membrelor cei mai apro­piați de corp) care duc la dificultăți în urcarea scărilor, ridicarea de pe scaun, ridicarea brațelor, pieptănarea părului etc.

* Dermatomiozita sistemică: febră, dureri în articulații, scăderea în greutate; fenomenul Ray­naud; reflux gastroesofagian, disfagie (dificultăți în înghițire), disfonie (tulburări ale vocii); tulburări de ritm cardiac; ulcere și infecții gastrointestinale; tulburări pulmonare, în parte cauzate de slăbiciunea mușchilor toracici; cancere (mai ales ovarian, ma­mar și de prostată). Cancerele sunt mai frecvente la adulții cu dermatomiozită. Având în vedere vâr­sta dumneavoastră, trebuie să monitorizați cu aten­ție deosebită boala.

Complicații provocate de boală: scădere în greutate, pneumonie, contracturi la nivelul ten­doanelor, în special la copii (merg pe vârful picioa­relor).

Posibile abordări naturiste:

* Fumatul interzis.

* Alcoolul, consumat în cantități mici sau deloc.

* Dieta hrănitoare, dar fără alimente procesate.

* Hrană semisolidă, pentru a permite înghi­țirea ei.

* Terapie fizică – exerciții pentru contracararea atrofiei musculare și a contracturii tendoanelor.

* Protecție împotriva luminii.

* Plante medicinale – Lemn-dulce, Curcumin, Ghimbir – ajută datorită efectului antiinflamator; se administrează sub formă de infuzie și extracte.

* Unguente – Unt de shea, unt de cacao, Aloe vera, pentru ame­liorarea leziunilor cutanate, ulei de Boswelia (tămâie), împiedică cal­ci­fierile contracturii tendoanelor.

* Exerciții pentru funcțiile mentale: yoga, tai qi, meditații, ajută la calmarea interioară, nece­sară rezistenței morale față de greutățiile bolii.

* Rugăciunea – ar trebui să fie parte intrinsecă a vieții cotidiene, și nu practicată doar în momen­tele de ananghie. Rugăciunea ne conectează cu fluxurile de Lumină ce ne întăresc și ne vindecă lăuntric și fizic, deopotrivă.

* Acupunctura – ajută la echilibrarea ener­getică.

* Homeopatia – este un remediu excelent! Causticum, Gelsemium sunt medicamente ce pot ajuta în caz de slăbiciuni musculare; Silicea – se recomandă la calcificări cutanate; Psorium, Rhus toxicodendron, Sulphur – bune pentru mâncărimi; Arnica, Bryonia, Symphytium – pentru fenomene dureroase și infla­matorii (tendonomusculare). Dar, un medicament indivi­dua­lizat, realizat de un medic ho­meopat este ideal.

* Grupuri de sprijin – sunt foarte importante! Ele furni­zează informație și experiențe trăite de alți bol­navi, oferă sus­ținere psiholo­gică, încât boala să nu devină o povară insupor­tabilă.

Fiindcă dermatomiozita se poate asocia adesea cu can­cerul și alte boli grave, vă sfă­tuiesc să vă consultați medi­cul îndată ce vă bănuiți de această boală!

Vă urez succes!

Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]

„Fetiţa mea are varice, la numai 14 ani” (Răspuns pentru ANCA R. – Iaşi, F. AS nr. 1534)

Esenţial în această situaţie sunt stilul de alimen­taţie şi de viaţă! Alimentaţia mult prea bogată în proteine şi grăsimi animale produce un sânge vâscos, ca o miere de albine, care curge greu prin vasele de sânge înguste şi fine ale fiicei dvs. În atare condiţii, acest sânge apasă constant şi puternic pe pereţii vaselor sangvine, deformân­du-le în timp! O hrană preponderent vegetariană produce un sânge    subţire, ce nu apasă pereţii vase­lor şi nu le deformează. Apoi, trebuie să reducă mult din timpul petrecut la calcu­lator şi/ sau telefon şi să facă sport, să facă mişcare, ce întăreşte mus­culatura picioare­lor, inclusiv vasele de sânge. Seara, înainte de culcare, să facă 15 minute duş alternativ (rece-cald, rece-cald) pe zona varicoasă, iar la capul patului unde doarme cu picioarele, să-i puneţi o pătură sau o pernă sub saltea (interzis deasupra sal­telei) pentru ca peste noapte, picioarele să fie ridicate puţin mai sus decât corpul. Preparaţi o tinctură din Ardei iute şi Castane sălbatice, într-un litru de spirt sanitar, cu care să-i masaţi picioa­rele, de 1-3 ori pe zi. Dacă aceste metode simple nu dau rezultatele dorite, contactaţi-mă.

„Sufăr de pseudo-tumoră oculară inflamatorie” (Răspuns pentru ŞTEFANIA – Târgu Jiu, F. AS nr. 1534)

Noi preparăm la farmacia „Aroma-tis”, o so­luţie apoasă din extract de propolis, cu utilizare of­tal­mică și efect antiinflamator şi antiinfecţios, din care se aplică 1 picătură, de 3 ori pe zi, în ochiul suferind. Preparăm, de asemenea, un cortizon din plante, pentru uz intern, cu efect general, ce poate înlocui orice formă de Cortizon sintetic, în funcţie de afecţiune şi de pacient.

Vă doresc sănătate!

Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN – medic primar ORL – C.M.I. „SANOMED” Sibiu, Str. Dr. I. Rațiu nr. 4, tel. 0722/73.52.72, e-mail: [email protected]

„Mi se inflamează amigdalele de câteva ori pe an” (Răspuns pentru LAURENȚIU – Iași, F. AS nr. 1519)

Faringo-adeno-amigdalita este inflamația amig­da­lelor, a mucoasei faringiene și a întregului inel limfatic Waldayer (amigdale pala­tine, tubare, farin­giană și linguală). Cauzele cele mai frecvente sunt: ade­novirusurile, streptococii și Haemo­filus influ­en­zae, cu transmitere aero­genă, mai rar digestivă și de contact. Rolul fiziologic al inelului Waldayer constă în dezvoltarea sistemului de apărare imu­nitară a copilului, prin infecții repetate ale farin­gelui. Imunologii apreciază că este nevoie de apro­ximativ 60 de rino-adeno-faringite până la vârsta de 10-12 ani, când sistemul imunitar al copi­lului poate fi comparat cu cel al adultului. Cunoaș­terea acestui fapt este utilă atât medicului de familie, cât și părinților care au tendința de a apela în mod abuziv la antibiotice, cu consecințe negative în dezvoltarea mecanismului imunitar al copilului. Antibioticele sunt recomandate în cazurile grave de angine bacteriene. Când este suspectată o infec­ție streptococică (febră, depozite alb-gălbui pe amig­dale, noduli ganglionari sensibili la nivelul gâtului), medicul e cel care va confirma diagnos­ticul, prin testul rapid, pentru stretococul grup A beta-hemo­litic și va iniția tratamentul cu antibio­tice.

O problemă dificilă de diagnostic o reprezintă etichetarea amigdalelor bolnave drept focar de infecție, responsabile de unele complicații ulteri­oare: reumatism articular acut, glomerulonefrită, determinări cardiace etc. În acest caz, indicația operatorie (amigdalectomia), ca mijloc de trata­ment, se va pune cu mult discernământ de medicul specialist ORL. În cazul dvs., vă recomand urmă­toarea schemă de tratament:

* Dezobstrucție nazo-faringiană cu instilații nazale (rețetă magistrală proprie, individualizată).

* Hidratare corespunzătoare și gargară cu ceai călduț de Mușețel, Salvie, Gălbenele și Tătăneasă.

* Badijonaj local cu glicerină boraxată cu propolis sau soluții iodurate (atenție la alergia la propolis sau iod!)

* Apiterapie (miere de albine cristalizată și fagure de miere căpă­cit).

* Susținerea tere­nu­lui immunologic cu I­mu­­norezistan Forte (ex­tract din Echinacea pur­pu­rea, fructe de Măceșe, muguri de Coacăz-ne­gru).

* Tonsilotren (ho­meo­pat) – 1 tabletă, de 3 ori pe zi.

* Decasept (conține ulei de Eucalipt, Cedru, Cimbru și Mentă) – 1 ta­bletă, de 2 ori pe zi.

* Aerosoli salini – administrarea a 10-14 șe­dințe în stațiunea balneoclimaterică Ocna Sibiului.

Tratamentul complex al amigdalitei recidi­vante se efectuează la cabinetul medical O.R.L. –    dr. I. Ghe. Mărginean, din Sibiu. (Pentru pacien­ții din țară și străinătate, se asigură: cazare, masă și transport.)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian