– N-aveți probleme cu somnul, dar totuși vă simțiți obosiți? Nu faceți eforturi fizice mari, dar suferiți de epuizare? „Lista neagră” care urmează vă ajută să aflați dacă oboseala dvs este o boală, și e cazul să mergeți la doctor, sau e provocată de un stil de viață defectuos –
Prea puțină lumină de zi

Din cauza lipsei de lumină naturală, creierul eliberează în cantitate mai mare hormonul somnului – melatonina. În plus, organismul are nevoie de lumina soarelui pentru a putea produce vitamina D. Când ea lipsește, ne putem simți obosiți.
Un sfat bun: petreceți cel puțin 30 de minute pe zi în aer liber și compensați deficiența de vitamina D cu capsule.
Prea multă cafea
Cofeina dă senzația de energie, deoarece blochează receptorii neurotransmițătorului din creier (adenozină), care ne face să ne simțim obosiți. Dar, cu cât bem cafea mai des, cu atât se acumulează mai multă adenozină nefolosită și, când efectul cofeinei dispare, efectul de oboseală poate fi cu mult mai puternic.
Un sfat de folos: o pauză de două săptămâni de la consumul excesiv de cafea previne adicția.
Prea multă făină albă
Cei care mănâncă multe alimente făcute din făină albă (paste, pâine, biscuiți) obosesc mai repede. Făina albă face ca nivelul zahărului din sânge să crească brusc. Pancreasul eliberează apoi cantități mari de insulină, iar zahărul scade din nou rapid și apare senzația de oboseală.
Un sfat bun: consumați produse din cereale integrale. Nu numai că vă ajută să fiți în formă, dar vă asigură și senzația de sațietate pe timp îndelungat.
Prea puține proteine

Proteinele sunt cheia către un sistem imunitar puternic. Corpul are nevoie de ele pentru coagularea sângelui și pentru a forma anticorpi împotriva agenților patogeni. Dacă depozitele de proteine sunt goale, se resimte o stare de oboseală acută din cauza sistemului imunitar slăbit.
Un sfat de folos: creșteți aportul de proteine. Surse bune sunt: carnea, lactatele, leguminoasele (linte, mazăre, fasole), nucile, alunele, spanacul și broccoli.
Prea multe informații
Nu am fost niciodată expuși la atât de mulți stimuli ca astăzi. Pentru a nu se pierde în supraîncărcarea informațională, creierul trebuie să decidă ce este important și ce poate ignora. Cu cât are de procesat mai mulți stimuli, cu atât este mai dificil. Un studiu american a reușit să demonstreze că dezordinea consumă energie – chiar și un birou aglomerat sau un munte de vase în bucătărie pot declanșa starea de oboseală.
Un sfat de folos: faceți ordine în fiecare dimineață sau seara în camerele în care petreceți cele mai multe ore din zi.
Prea puține lichide

Corpul omenesc este format din 50 până la 65 la sută apă. Ea este excretată prin urină, scaun, piele și respirație. Dacă se pierde mai mult lichid decât absorbim, celulele din corp nu-și mai pot îndeplini în mod corespunzător funcțiile. În plus, tensiunea arterială scade, sângele devine mai vâscos și circulația sanguină este afectată. Creierul primește prea puțin oxigen și putem deveni obosiți și neconcentrați.
Un sfat de folos: OMS (Organizația Mondială a Sănătății) recomandă ca adulții să bea circa 1,5 litri de lichide pe zi (nu doi, nici trei, cum greșit se recomandă frecvent): apă, ceai neîndulcit sau suc diluat de fructe sau legume.
Prea puțin timp liber
Stresul, surmenajul, socializarea în exces, utilizarea rețelelor de socializare cresc nivelul cortizolului în organism, accentuează stresul, prin urmare, și tensiunea arterială. În plus, sistemul nervos se dezechilibrează, organismul este în permanență în alertă și nu își poate găsi odihna necesară. Un studiu norvegian arată că oamenii care stau și seara pe internet sau primesc și dau e-mail-uri pe telefonul mobil sunt mai obosiți a doua zi decât semenii lor care citesc sau ascultă muzică.
Un sfat de folos: nu vă mai arătați disponibilitatea față de alții după sfârșitul programului de la serviciu, și spuneți „Nu” într-o manieră prietenoasă.
Prea puțin aer proaspăt
Aerul din interiorul locuinței conține dioxidul de carbon pe care îl emanați atunci când expirați. Dacă inspirați prea mult dioxid de carbon, deveniți neconcentrați și chiar adormiți.
Un sfat de folos: ventilați camera cu ferestrele larg deschise timp de 10 până la 15 minute, de mai multe ori pe zi. Iarna, cinci minute sunt suficiente.
Prea puțină mișcare

Activitatea fizică antrenează inima și mușchii, stimulează circulația și metabolismul și reduce hormonii de stres. Dacă nu faceți suficientă mișcare, sunteți mai puțin în formă, vă simțiți stresați și, de obicei, dormiți mai puțin bine.
Un sfat de folos: faceți exerciții fizice suplimentare în viața de zi cu zi, de exemplu, printr-o plimbare în pas rapid sau însoțindu-vă gesturile de mișcări ușoare: stat pe vârfuri când vă spălați pe dinți, ridicat repetat de pe scaun, genuflexiuni când trebuie să vă aplecați. Este ideal dacă reușiți să vă depășiți limitele.
Sforăit în exces
Mulți oameni care sforăie noaptea, în timp ce dorm, încetează să mai respire pentru câteva secunde, fără să-și dea seama. Așa-numita apnee în somn apare din pricina obezității sau a îngustării căilor respiratorii. Ca urmare, organismul primește prea puțin oxigen și este afectat în mod repetat. Rezultatul este un somn mai puțin odihnitor și oboseală în timpul zilei.
Un sfat de folos: cine pierde kilogramele în plus și evită alcoolul seara poate reduce pauzele de respirație din timpul somnului. Dacă acest lucru nu ajută, se recomandă o examinare într-un laborator de studiu al somnului.
IRINA RADU