* Artroza este una dintre cele mai frecvente boli ale articulațiilor. La fel ca ruda ei, coxartroza, despre care aflați în paginile următoare ale revistei, ea se agravează la frig și provoacă dureri groaznice. Sfaturile care urmează ajută la prevenirea lor *
1. Împachetări cu rădăcină de Tătăneasă

Împachetările cu rădăcină de Tătăneasă fac minuni pentru articulațiile dureroase. Planta are proprietăți antiinflamatorii, decongestionante și analgezice. Pentru o împachetare, mărunțiți mai întâi rădăcinile și apoi fierbeți-le, până când acestea se înmoaie. Zdrobiți-le, pentru a obține o pastă, pe care o puneți într-o cârpă curată. Se aplică pe zona dureroasă și se lasă să acționeze două-trei ore.
2. Ulei de masaj cald
Un ulei de masaj cald din Rozmarin și fructe de Ienupăr ameliorează, de asemenea, durerile articulare. Zdrobiți doi pumni de boabe de Ienupăr și o mână de ace de Rozmarin într-un mojar. Puneți plantele într-un borcan cu capac filetat, turnați peste ele 500 ml ulei de măsline și lăsați într-un loc însorit, timp de patru săptămâni. Strecurați uleiul și puneți-l în alt recpient curat. Se masează pe zona dureroasă de două-trei ori pe zi.
3. Ceai de Urzică
Pastorul Kneipp avea încredere desăvârșită în eficacitatea ceaiului de Urzică pentru artroză. Datorită flavonoidelor pe care le conține, Urzica ameliorează durerea și inhibă procesele inflamatorii. O cană, băută de trei ori pe zi, calmează inflamația.
4. Curcuma, pentru interior
Curcuminul are un puternic efect antiinflamator și antioxidant. Fierbeți 750 ml de apă și, cât este încă fierbinte, puneți 1 lingură de Curcuma și amestecați cu un tel. Lăsați să stea 10 minute, apoi beți lichidul în înghițituri mici. Îndulciți cu miere, după gust.
5. Împachetări cu tinctură de Arnică

Și împachetările cu Arnică ajută la artroză. Florile suprimă inflamația într-un stadiu incipient. Pentru tinctură, puneți 10 g flori de Arnică în 80 ml alcool. Agitați zilnic, timp de patru săptămâni, apoi strecurați și amestecați cu apă în proporție de 1:5. Se pun comprese cu un material de bumbac.
6. Mișcarea este benefică
În cazul artrozei, articulațiile afectate trebuie să fie cât mai mult în mișcare. Ea pompează lichidul sinovial între cartilaje și menține articulația flexibilă. Exercițiile pentru articulații, dar și antrenamentul întregului corp, prin sporturi precum ciclismul și înotul, sunt benefice.
7. Săculeț cu flori de Fân
Florile de Fân sunt cunoscute și sub denumirea de „morfină naturală”. Uleiurile esențiale pe care le conțin calmează inflamațiile și pot fi cumpărate în săculețe, de la farmacie. Încălziți săculețul la abur și apoi aplicați-l pe zona afectată.
8. Ceai pentru artroză
Pe lângă ceaiul pur de Urzică, cei afectați pot încerca și Ceaiul pentru artroză, care combină puterile vindecătoare ale mai multor plante. Amestecați 20 g Urzică, 20 g scoarță de Salcie, 20 g rădăcină de Păpădie, 20 g Coada-calului și 20 g flori de Soc, apoi adăugați o linguriță din amestec în 200 ml apă clocotită, și lăsați 10 minute la infuzat. Beți o ceașcă de ceai dimineața și seara.
9. Dietă alcalină

Scopul unei diete alcaline este menținerea echilibrului acido-bazic, cu ajutorul consumului de fructe și legume. Substanțele inflamatorii din carne pot fi eliminate mai greu.
10. Compresă cu argilă
Argila medicinală ajută la tot felul de afecțiuni, inclusiv în cazul artrozei. Pentru o compresă, amestecați pudra de argilă cu apă, pentru a forma o pastă. Întindeți compoziția pe un tifon, într-un strat de circa 5 mm, apoi aplicați cataplasma pe articulațiile afectate. Lăsați să acționeze timp de 1-2 ore.
Irina Radu