PRIMARII NOȘTRI
De vreo două legislaturi încoace, la cârma multor primării din țară au fost aleși tineri. Majoritatea lor sunt școliți, nu se tem nici de schimbare, nici de muncă, și nici nu se vor înțepeniți până la pensie în fotoliul de primar. Cei mai mulți au candidat pentru că-și vedeau localitățile natale stagnând, oamenii întristați și debusolați, sătui să tot aștepte un bine care nu mai venea. Și mai există un avantaj: tinerii au câștigat bătăliile prin exemplul personal: prin afacerile pe care le derulau deja cu succes sau prin implicarea concretă și cu rezultate vizibile în viața comunității.
Un astfel de tânăr este și Nicolae Pastor, unul dintre cei 9 primari români din județul Covasna, „mai marele” comunei Barcani, comună care are în administrare trei sate: Barcani, Lădăuți și Sărămaș, cu o populație de aproximativ 4000 de persoane: din care peste 95 la sută sunt români. Aceasta poate fi și explicația pentru alegerea unui român în funcția de primar, într-un județ în care românii sunt minoritari. Avea doar 31 de ani în 2020, când a fost ales, detronându-l, ce-i drept, cu un scor strâns, pe primarul aflat în funcție încă de la Revoluție. „De pe la 14-15 ani mi-am dorit să candidez într-o bună zi, pentru că-mi doream să fac ceva pentru oameni, să dezvolt comuna Barcani”, spune Nicolae Pastor.
„Dimineața rânduiesc animalele, abia apoi plec la primărie”
– Domnule primar, sunteți tânăr și școlit, n-ați fost ispitit să plecați undeva, în străinătate? Nu era mai avantajos pentru dvs.?
– Când am terminat facultatea, aveam de gând să plec și să mă stabilesc în America. Ceva m-a oprit, însă. Am fost în vizită, dar m-am întors, pentru că mi-am dat seama că poți face bani și în România, evident, dacă ai ambiție și nu ai o problemă în a munci. Și-apoi, oricât de bine ți-ar fi financiar în altă parte, nimic nu se compară cu binele de-acasă de la tine, din țara ta. Administrez, împreună cu părinții mei, o fermă de animale, cu vaci, oi și porci. Din ea ne scoatem fiecare un salariu lunar ca-n Occident. Muncim foarte mult, dar merită. În fiecare zi dimineața rânduiesc animalele, abia apoi îmi pun costumul și plec la primărie, să mă ocup de problemele comunității care m-a ales.
– Ce credeți că este esențial în succesul unui primar?
– Echipa. Ea este cea mai importantă pentru mine, deoarece consider că de aici începe rezolvarea problemelor. De aceea nici nu am viceprimar. În doi ani de când sunt primar, am schimbat 12 dintre angajații primăriei cu oameni tineri și dornici de muncă, oameni care s-au identificat cu scopul meu și care m-au înțeles. Fiind tânăr, îmi place să fiu activ și mă bucur să îi am și pe cei de lângă mine activi. Chiar dacă „aplauzele” sau nemulțumirile îmi sunt adresate mie, fără o echipă bună nu aș putea face nimic. Unii au propriile afaceri în sat, dar au acceptat să mi se alăture, chiar dacă, financiar vorbind, veniturile, ca funcționari publici, le sunt mai mici decât cele din mediul privat. Dar au cu toții dorința de a schimba în bine fața comunei și nivelul de trai al oamenilor de aici.
– Cum de vă descurcați fără viceprimar?
– Sincer, m-am zgârcit să plătesc un salariu brut de 7500 lei, mai ales că șansele ca viceprimarul să vină dintr-un partid politic aflat în opoziție erau destul de mari. Am preferat să angajez, cu un salariu mai mic, o persoană împreună cu care să fac eu și munca de viceprimar.
„Organizăm lunar un târg de job-uri, ca să atragem investitori”
– Din ce trăiesc oamenii în comuna Barcani? Mai cresc animale, mai lucrează pământul? Ați reușit să atrageți investitori, sunt locuri de muncă?
– În general, oamenii se ocupă cu agricultura de semisubzistență, dar mai avem și afaceri diverse: turism, prelucrarea lemnului, prelucrarea laptelui, servicii de reparații auto. Nu sunt multe locuri de muncă, însă mă tot chinui să atrag investitori în acest sens. De aceea, în această lună, am organizat un târg de job-uri, pentru a afla care sunt necesitățile potențialilor investitori, din acest punct de vedere. Mai avem de lucru destul de mult în acest domeniu, dar cred că suntem pe drumul cel bun.
– Am văzut pe pagina de internet a comunei, că organizați periodic „Piața Agricolă”. Despre ce anume e vorba?
– Organizăm lunar un „târg de țară”, unde vin cam o mie de oameni. Am văzut în primul rând necesitatea unui astfel de târg din prisma micilor fermieri, care nu aveau în zonă un loc de desfacere a produselor proprii. Momentan, avem interdicție la a primi animale în piață, din cauza bolilor. Am atras câteva zeci de comercianți, cu diferite mărfuri, dar pe lângă asta, lumea vine și pentru a socializa, iar sentimentul de „împreună” e plăcut, de fiecare dată. Primăria nu a avut bani pentru a achiziționa un teren potrivit, existent în centrul comunei, așa că am făcut un credit personal, l-am achiziționat și l-am dat în comodat primăriei pentru realizarea acestui mic vis. Cei care vin din alte părți plătesc o taxă, iar cei din comună au acces gratuit să-și vândă și să-și promoveze produsele.
„Împreună pentru Barcani”
– Cum stați la capitolul învățământ? Mai sunt destui copii care să țină școala vie în sat?
– Anul acesta am reabilitat toate cele trei școli din comună și suntem foarte fericiți pentru asta. Cea mai mare dintre ele se afla deja în proces de reabilitare, așa că am continuat și îmbunătățit proiectul, iar în celelalte două am făcut investiții serioase, prin proiecte câștigate, dar și cu bani de la bugetul local. Una dintre școli am reabilitat-o printr-o sponsorizare obținută prin Asociația „Împreună pentru Barcani”, înființată de tinerii foarte activi din comună. Nu avem grad mare de abandon școlar, însă mai avem de muncă. Important e ca noi, autoritățile locale, să le creăm copiilor mediul propice învățăturii, iar cu sprijinul cadrelor didactice, sperăm să îi influențăm în a-și alege cele mai bune drumuri în viață.
„Ca independent, te așezi mai greu la masa negocierilor”
– Aveți un proiect de suflet, pe care să vi-l doriți neapărat împlinit?
– Îmi doresc în primul rând să văd comuna Barcani „pe hartă”, să știe lumea de noi, că avem locuri frumoase și oameni muncitori. Îmi doresc o comună curată, cu drumuri acceptabile, cu posibilități și oportunități de dezvoltare de noi afaceri, dar cel mai mult îmi doresc ca tinerii din străinătate să se întoarcă acasă și să simtă că se pot dezvolta și aici.
Ca proiecte concrete și urgente, intenționăm să reabilităm dispensarul comunal, căminele culturale, creșa; să asfaltăm toate străzile și să realizăm racordarea la rețeaua de apă și canal a întregii comune. De asemenea, ne dorim să înființăm un parc foto-voltaic, pentru a ajunge să ne asigurăm independența energetică, dar și o platformă ecologică pentru deșeurile voluminoase. Pentru majoritatea dintre ele avem cereri de finanțare depuse, unele sunt în curs de verificare, iar la altele deja avem finanțările aprobate.
Un alt proiect de suflet al nostru este acela de a declara comuna Barcani „stațiune turistică de interes local”. Avem avizul de principiu în acest sens și așteptăm restul aprobărilor necesare. Sper să reușim, deoarece îmi doresc să dezvolt turismul în zonă, pentru că merită. Promovarea am început-o de ceva timp, iar dacă doriți să vedeți peisaje superbe și oameni muncitori, care dau sens fiecărei zile, vă invit să accesați site-ul www.hailabarcani. ro sau pagina de facebook „Hai la Barcani”. Apoi, desigur, vă așteptăm la noi, în ospeție, ca să vă convingeți la fața locului de adevărul celor spuse.
– O întrebare metaforică: cât de departe e drumul până la București, mai ales pentru un primar independent?
– E destul de departe, cam o zi pierdută. Dar dacă reușim să rezolvăm câte ceva din probleme pe la ministere, venim acasă bucuroși. Ca independent, te așezi mai greu la masa negocierilor când se împart banii.