Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Începe postul Crăciunului!

– Cum să trecem mai ușor de la carne la zarzavaturi, fără dureri de stomac –

Ghimbir: iute și benefic

Foto: Shutterstock – 3

Uleiurile esențiale din ghimbir fac mi­nuni pentru reglarea poftei de mâncare și pentru eliberarea unui sistem digestiv îngre­unat. Pentru o băutură din ghimbir, puneți 250 g de zahăr candel într-un borcan cu gură largă, to­cați mărunt 70 g de ghimbir proas­păt, adău­gați miezul unei păstăi de vanilie și 750 ml vodcă. Închideți borcanul ermetic și lă­sați la macerat zece zile. Beți un pahar mic, înainte de mese.

Leuștean: prietenul intestinelor

Leușteanul nu este doar o plantă aro­mată, bună de pus în ciorbe, ci are și un efect pozitiv asupra stomacului și intes­tinelor. O ceașcă de ceai din rădăcină de leuștean ajută la ameliorarea durerilor de pe tot parcursul digestiv. Turnați apă clocotită peste o jumătate de linguriță de rădăcină proaspătă sau uscată de leuș­tean și lăsați să se infuzeze, acoperit, timp de zece minute. Apoi strecurați și beți încet.

Anghinare: amăreala face bine

Cine a mâncat anghinare proaspătă, știe cât poate fi de amară. Dar tocmai aceste substanțe amare stimulează funcția ficatului și a bilei și astfel ajută în mod natural digestia.    Pu­teți „savura” anghinarea proaspătă sau sub formă de capsule.

Nux vomica: leacul absolut al digestiei

Nux vomica este un grațios copac de foioase, cu fructe asemănătoare nucilor. Însă aparențele sunt înșelă­toa­re, întrucât fructele, coaja și se­min­țele sale conțin stricnină, o sub­stanță otrăvitoare. Cu toate acestea, în doze mici, homeopatice, Nux vomica este un remediu natural excepțional, cu acțiune rapidă, contra regurgitării acide, crampelor, durerilor de stomac, împotriva stărilor de greață cu văr­să­turi. Se administrează sub formă de granule. (Preferați preparatele franțu­zești Boiron.)

Mentă: revigorant clasic

Menta este cunoscută drept ingredientul clasic al ceaiu­rilor din plante dedi­cate sănă­tății sto­­macului. Datorită aro­mei sale, are un gust plăcut și ră­co­ritor. Men­ta are efecte be­nefice și asu­pra digestiei. Uleiul esen­țial de Mentă relaxează mușchii intestinali și are efect anti­spas­tic. Anumite efecte antibacteriene și antivirale au fost, de ase­menea, dovedite în multe cazuri. Capsulele cu ulei de Mentă oferă un ajutor și mai rapid.

Țintaura: efect la rece

Datorită numeroaselor sale sub­stanțe amare, Țintaura este conside­rată un re­me­diu miraculos pentru problemele di­ges­tive, cum ar fi grea­ța, constipația, crampele. Un ceai macerat la rece din planta uscată nu dis­truge substanțele amare. Pentru o ceașcă de ceai, lăsați o linguriță de plantă în apă rece, timp de șase până la opt ore. Apoi strecu­rați, încălziți la o temperatură potrivită și beți cu 30 de mi­nute înainte de fiecare ma­să. Și mai efici­entă este tinctura de Țintaură, preparată de culegătorii de plante din Mun­ții Apuseni. O găsiți în plafare și în magazinele naturiste.

IRINA RADU

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian