
1. Cu mulți ani în urmă, copil fiind, stăteam cu bunica și de fiecare dată când povestea cu prietenele ei afară, pe bancă, ciuleam urechile la orice întâmplare din trecut. Țin minte povestea unui băiat frumos de la țară, bolnav de TBC, care a fost trimis acasă de la spital, ca să moară. Pe unde scuipa, prin curte, mureau găinile. Într-o zi, văzându-l așa tânăr, o bătrână i-a spus mamei lui să ia un borcan mare de miere (800 g) și să radă în el 2-3 bucăți de hrean. Din acest produs, tânărul a luat câteva luni, iar când s-a dus la medic pentru control, era complet vindecat.
SIMONA – Alba-Iulia
2. În bolile respiratorii sunt eficiente:
* Ceai în părți egale de Cimbru și Pătlagină.
* Cura cu usturoi, cel puțin trei căței/zi;
* Cura cu miere și hrean: se rade un pumn de hrean la 500 g miere, se lasă câteva zile la macerat și se consumă câte două linguri/zi, înainte de masă;
* Cura cu propolis, 20-30 picături pe zi cu 30 de minute înainte de masă, puse pe zahăr sau pe o bucățică de pâine.
MARIA V. – București
„Sufăr de psoriazis, extins pe față” (Răspuns pentru MARIOARA RĂICAN – Deva, F. AS nr. 1504)
Stimată doamnă, îmi dau seama de situația și starea sufletească prin care treceți, deoarece și eu am urmat o mulțime de tratamente, atât intern, cât și ambulatoriu, fără rezultate concludente. Din contră, m-am ales numai cu agravarea bolii. Efect pozitiv de-a lungul anilor a avut numai cura helio-marină și chiar simpla expunere la soare, oriunde în țară, cu o ameliorare de scurtă durată, de 3-4 luni/an, vara, după care recidiva. Era o pseudo-vindecare. Am fost obligat așadar să încep lupta de unul singur, pentru a încerca să ameliorez boala sau chiar să mă vindec. Mi-am făcut propriile fișe de observație, propriul regim alimentar și de viață și propria medicație, descoperind astfel cauza agravării: tratamentul neadecvat. Am urmat și un tratament integral naturist, dar fără rezultate notabile, astfel că după nenumărate teste și o adevărată muncă de cercetare, am obținut ștergerea și albirea leziunilor, numai îmbinând medicina naturistă cu medicina alopată, alternându-le în funcție de evoluția bolii și de răspunsul la tratament. Aș dori să se rețină că pentru ameliorarea acestei boli îți trebuie voință și răbdare atât în a respecta regimul alimentar, cât și procedura din medicația alopată ulterioară. Nu există un tratament standard, deoarece alimentele, respectiv medicamentele care au efect pozitiv la unii bolnavi, dau reacții negative la alții. De un real ajutor în această muncă titanică a fost înțelegerea avută de familie și prieteni, pentru care le mulțumesc. Dar să vă prezint pașii în ameliorarea acestei groaznice boli:
* Dezintoxicare 7 zile cu ceai de Tei și ceai de Urzică neîndulcite, câte 3 căni/zi alternativ, o zi Tei, o zi Urzică.
* Literatura de specialitate nu impune un regim alimentar, dar practica a arătat că acesta este necesar și ca atare trebuie urmată o alimentație fără sare; sarea = un blestem. Sunt interzise, de asemenea, băuturile alcoolice, toate condimentele, pâinea, murăturile, slănina, mezelurile, telemeaua, conservantele, niciun fel de dulce (zahărul, fructele, ciocolata etc.), bulionul, cafeaua, fumatul. Permis: brânza dulce de vaci, cartofii copți/fierți cu margarină și brânză, mămăligă fără sare, lapte bătut, salate crude date pe răzătoare, cu lămâie sau cu ulei crud, cât mai multe sucuri naturale (țelină, sfeclă, morcov), borș proaspăt 1 l/zi, ouă moi sau ochiuri românești, carne slabă de găină, de pui, de vacă sau vițel – fiartă, rasol sau friptă la grătar, pește slab, piure de cartofi, ceaiuri de urzică, tătăneasă, rostopască, sunătoare, coada-șoricelului, ori de câte ori vă e sete.
* Post de 24-36 ore/săptămână, de preferat vinerea. Postul este un miracol.
* Un mod de gândire pozitiv, constructiv, optimist, fără „nu există, nu se poate”. Așa am spus și eu cu mulți ani în urmă, dar până la urmă am învins.
* În ce privește un tratament alopat, consultați medicul curant.
MIHAI I. – Pitești
„Caut un tratament naturist pentru polipi pe colon” (Răspuns pentru DUMITRU M. – Arad, F. AS nr. 1508)
Stimate domn, m-am confruntat și eu cu această problemă. La sfatul unui cumnat al meu, am început să beau ceai de Urzică proaspătă (era primăvară, cam la finele lunii mai) și am băut 2-2,5 l ceai zilnic, până când planta a făcut floare. O spălam într-o căldare cu apă și cum era de mare buchetul, îl băgam în apa care clocotea pe aragaz și-mi făceam ceai pentru 2-3 zile. Alimentația: brânză proaspătă de vacă și puțină pâine prăjită. Din când în când, un pui fript pe grătar, pe care-l aveam câteva zile (să nu fie congelat). Când nu am mai găsit Urzică, am băut câte o cană de ceai de Pătlagină cu 20-30 de minute înainte de masă (se găsește pe toate potecile, prin toate grădinile). Atât ceaiul de Urzică, cât și cel de Pătlagină, le-am băut timp de o lună de zile. Concomitent, introduceam în intestin, cu o pară de cauciuc, 1/4 l ceai călduț, la temperatura corpului, seara și dimineața și mai ales după scaune (să-l țineți cât mai mult în intestin). Când m-am dus toamna la control, eram vindecată. De atunci, în fiecare primăvară beau ceai de Urzică și mănânc mâncăruri pe bază de Urzică. Încercați și nu veți regreta! Vă doresc multă sănătate, răbdare și credință în Dumnezeu!
MARIA G. – Arad
„Nu reușesc să scap de peladă” (Răspuns pentru DRAGOȘ B., F. AS nr. 1530)
Am auzit de un caz similar tratat relativ simplu, utilizând rădăcină de Brusture pusă la macerat în alcool. Amestecați zilnic în vasul cu macerat, iar după zece zile strecurați conținutul. Cu o pânză moale umezită în alcoolul rezultat masați ușor pielea capului, zilnic, timp de o lună. Multă sănătate!
V. G. – Piatra-Neamț
„Eman un miros urât din stomac” (Răspuns pentru MARIUS – Dej, F. AS nr. 1538)
Pentru mirosul neplăcut al gurii, mai ales dacă acesta provine din stomac, foarte eficient este ceaiul de Pelin. Se prepară sub formă de infuzie dintr-o linguriță de plantă uscată, mărunțită, la 500 ml apă clocotită. Se acoperă vasul pentru 15-20 de minute, apoi se strecoară. Se bea cu o jumătate de oră înainte de mese, în trei reprize. Tratamentul durează o săptămână, se face pauză o săptămână, apoi se reia. Mestecarea semințelor de Mărar poate îndepărta de asemenea mirosul neplăcut al gurii. Faceți și gargară cu ceai călduț de Salvie, de trei ori pe zi. Multă sănătate!
LENUȚA S. – Constanța