– Remedii rapide –
BRONȘITE, TUSE FARINGITĂ, INFECȚII ÎN GÂT
Inhalații cu tinctură de Eucalipt

30 de picături de tinctură de Eucalipt se pun într-un vas cu apă fierbinte (nu mai mult de 50 de grade). Se fac inhalații în aburi, vreme de 15 minute. Două ore nu se mai iese din casă, pentru ca răceala să nu revină. Inhalațiile cu Eucalipt sunt bune și ca prevenție contra gripei.
Frecții cu ulei de Eucalipt
Dacă vă chinuie o tuse persistentă, frecționați-vă ușor, seara, pe piept și spate, cu ulei de Eucalipt.
Suc de fructe de Soc
În caz de bronhii sensibile sau inflamate, cumpărați-vă o sticlă de suc de fructe de Soc, de la Plafar (s-au deschis magazine mari, foarte bine aprovizionate, exclusiv cu produse naturiste). Beți vreme de două săptămâni câte un sfert de litru de suc pe zi.
Ulei de Lavandă
În caz de tuse seacă, aplicați seara, pe piept, o compresă caldă cu ulei de Lavandă. Luați un șervet de bucătărie, stropiți-l cu 30 de picături de ulei de Lavandă, apoi îndoiți-l în două, rulați-l și puneți-l să se încălzească în cuptorul de prăjituri sau în cuptorul cu microunde. Când devine aproape fierbinte (cât să nu ardă pielea), se fixează pe piept cu un șal de lână și se lasă să acționeze 30 de minute sau, și mai bine, toată noaptea.
Sirop de ceapă
Se curăță o ceapă, se toacă mărunt și se amestecă împreună cu 5 linguri de miere. Se opărește cu 1/8 l apă, se lasă la fiert câteva minute și la infuzat, trei ore. Apoi se strecoară și se presează printr-un tifon. Din acest sirop se ia de 5 ori pe zi câte o linguriță.
Altă rețetă: Curățați o ceapă mare și tocați-o mărunt. Puneți-o într-un castronel și acoperiți-o cu miere, cam de un deget. Lăsați să macereze 24 de ore. Se va forma un sirop din care se ia o linguriță pe oră.
Pătlagină cu miere
Sfărâmați 50 de grame de frunze de Pătlagină într-un mojar. Puneți-le la fiert cu 300 ml apă, vreme de 2-3 minute, apoi adăugați miere, cât să iasă un sirop. Lăsați fiertura să stea o oră, apoi strecurați. Se ia câte o linguriță din oră în oră, lăsându-se să se topească pe limbă.
Sirop de Pătlagină pentru copii
50 de grame de Pătlagină uscată se opăresc cu un litru de apă. Se lasă la infuzat o jumătate de oră, cu vasul acoperit cu capac. Se strecoară plantele prin presare, într-un tifon. Se pune lichidul la fiert până rămâne jumătate din el. Atunci se adaugă 300 grame de miere, apoi se toarnă lichidul în sticle de culoare închisă. Se iau, după fiecare masă, câte 3-4 lingurițe de sirop.
INFLAMAȚII ALE GÂTULUI
Spray cu Echinacea

Ingrediente: 3 cuișoare aromate, 5 frunze de Mentă bine tocate, 5 frunze de Salvie bine tocate, 30 ml tinctură de Echinacea („Dacia Plant”).
Mod de preparare: Se pun într-o sticluță cuișoarele, frunzele de Mentă și Salvie, împreună cu tinctura de Echinacea. Se lasă la macerat două săptămâni, într-un loc răcoros și întunecat. Amestecul își va schimba culoarea. Se filtrează lichidul printr-o strecurătoare dublată cu tifon. Se presează bine plantele ca să iasă tot sucul. Mixtura se pune într-o sticluță de spray sterilă. Se pulverizează în gât, de mai multe ori pe zi.
Miere și Salvie
Ingrediente: un mănunchi mare de frunze proaspete de Salvie, miere, cât să acopere frunzele.
Mod de preparare: Se spală frunzele de Salvie, apoi se lasă să se zvânte. Se pun într-o crăticioară, se adaugă mierea și se dau la fiert o oră. Se lasă să se răcească, apoi se pune preparatul într-un recipient steril.
Administrare: se ia câte o linguriță, de trei ori pe zi. Mierea cu Salvie poate fi folosită și la îndulcirea ceaiurilor contra răcelii sau cu suc de lămâie fierbinte. Se pot bea 4 căni de ceai pe zi.
Preparatul ține 6 luni.
DURERI ÎN CORP, PROVOCATE DE GRIPĂ
Cremă de rășină de Brad contra durerilor de mâini și de picioare provocate de o gripă puternică

Ingrediente: 180 ml ulei de măsline, câte o linguriță de boabe de Ienupăr și de Cuișoare aromate zdrobite bine, ace de Pin, Rozmarin și Brad mărunțite, 60 de grame de rășină de Brad, 25 grame de ceară de albine, câte 6 picături din uleiuri aromate de Eucalipt, Brad și Rozmarin, un borcan cu capac cu filet.
Mod de preparare: se încălzește uleiul de măsline și se pun în el Ienupărul, Cuișoarele, toate plantele, precum și rășina de Brad. Se amestecă până când aceasta se dizolvă complet. Uleiul nu are voie să devină prea fierbinte. Se lasă vasul acoperit peste noapte. Se strecoară uleiul și se încălzește din nou. Se adaugă ceara de albine și se amestecă până se dizolvă complet. Alifia obținută se aromatizează cu uleiurile eterice și se toarnă în borcan. Se lasă să se răcească, apoi se ung ușor membrele dureroase. Alifia e bună și pentru reumatism.
Semințe de In contra durerilor provocate de sinuzită
Ingrediente: 1,5 ceașcă de semințe de In, 6-8 batiste, 2 căni de apă fierbinte.
Mod de preparare: semințele de In se pun într-un vas și se opăresc cu apă fierbinte. Se amestecă totul până se transformă într-un terci, care n-are voie să fie nici prea gros, nici prea subțire. Se despăturesc batistele și se pune în mijlocul fiecăreia o grămăjoară de terci. Se împachetează la loc, în pachețele de circa 5×5 centimetri, care se încălzesc între două buiote sau două sticle cu apă fierbinte.
Mod de folosire: batistele împăturite se pun câte două pe locurile dureroase – sub ochi, dacă durerile sunt în zona feței, pe frunte, dacă sinuzita e în zona frontală. Se lasă până ce batistele încep să se răcească, când se înlocuiesc cu altele, ținute calde între sticle. Tratamentul se repetă zilnic, până ce durerile cedează. Batistele folosite nu se mai aplică.