Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răceli si gripe

– Remedii rapide –

BRONȘITE, TUSE FARINGITĂ, INFECȚII ÎN GÂT

Inhalații cu tinctură de Eucalipt

Foto: Shutterstock

30 de picături de tinctură de Eu­calipt se pun într-un vas cu apă fier­binte (nu mai mult de 50 de grade). Se fac inhalații în aburi, vreme de 15 minute. Două ore nu se mai iese din casă, pentru ca răceala să nu revină. Inhalațiile cu Eucalipt sunt bune și ca prevenție contra gripei.

Frecții cu ulei de Eucalipt

Dacă vă chinuie o tuse persis­ten­tă, frecțio­nați-vă ușor, seara, pe piept și spate, cu ulei de Eucalipt.

Suc de fructe de Soc

În caz de bronhii sensibile sau infla­ma­te, cum­pă­­ra­ți-vă o sticlă de suc de fructe de Soc, de la Pla­far (s-au des­chis magazine mari, foar­te bi­ne aprovi­zio­na­te, exclusiv cu pro­duse natu­riste). Beți vreme de două săp­tă­mâni câte un sfert de litru de suc pe zi.

Ulei de Lavandă

În caz de tuse seacă, aplicați sea­ra, pe piept, o compresă caldă cu ulei de Lavandă. Luați un șer­vet de bucă­tărie, stropiți-l cu 30 de picături de ulei de Lavandă, apoi îndoiți-l în două, rulați-l și pu­neți-l să se încăl­zeas­că în cuptorul de prăjituri sau în cuptorul cu microunde. Când devine aproape fierbinte (cât să nu ardă pielea), se fixează pe piept cu un șal de lână și se lasă să acționeze 30 de mi­nute sau, și mai bine, toată noap­tea.

Sirop de ceapă

Se curăță o ceapă, se toacă mă­runt și se ames­tecă împreună cu 5 linguri de miere. Se opărește cu 1/8 l apă, se la­să la fiert câteva mi­nu­­te și la infu­zat, trei ore. Apoi se stre­coară și se pre­sează prin­tr-un ti­fon. Din acest sirop se ia de 5 ori pe zi câte o linguriță.

Altă rețetă: Cu­rățați o ceapă ma­re și tocați-o mărunt. Puneți-o într-un cas­tronel și acope­riți-o cu miere, cam de un deget. Lăsați să ma­cereze 24 de ore. Se va forma un sirop din care se ia o lin­guriță pe oră.

Pătlagină cu miere

Sfărâmați 50 de grame de frun­ze de Pătla­gi­nă într-un mo­jar. Puneți-le la fiert cu 300 ml apă, vreme de 2-3 minute, apoi adăugați miere, cât să iasă un sirop. Lăsați fiertura să stea o oră, apoi stre­curați. Se ia câte o lin­guriță din oră în oră, lăsându-se să se topească pe limbă.

Sirop de Pătlagină pentru copii

50 de grame de Pătla­gină uscată se opăresc cu un litru de apă. Se lasă la in­fu­zat o jumătate de oră, cu vasul aco­perit cu capac. Se strecoară plan­tele prin pre­sare, într-un tifon. Se pune lichidul la fiert până rămâne jumă­tate din el. Atunci se adaugă 300 gra­me de mie­re, apoi se toarnă li­chidul în sticle de cu­­loa­re în­chi­să. Se iau, după fie­care ma­să, câte 3-4 lin­gurițe de sirop.

INFLAMAȚII ALE GÂTULUI

Spray cu Echinacea

Ingrediente: 3 cuișoare aroma­te, 5 frun­ze de Men­tă bine tocate, 5 frun­ze de Salvie bine tocate, 30 ml tinctură de Echina­cea („Dacia Plant”).

Mod de prepa­rare: Se pun într-o sticluță cui­șoarele, frun­zele de Mentă și Sal­vie, îm­preună cu tinctura de Echi­nacea. Se lasă la macerat două săp­tămâni, într-un loc răcoros și întu­necat. Amestecul își va schimba culoarea. Se fil­trează lichidul printr-o strecură­toa­re dublată cu tifon. Se presează bine plantele ca să iasă tot sucul. Mixtura se pune într-o sticlu­ță de spray sterilă. Se pulve­rizează în gât, de mai multe ori pe zi.

Miere și Salvie

Ingrediente: un mănunchi ma­re de frunze proas­pete de Sal­vie, mie­re, cât să acopere frun­zele.

Mod de prepa­ra­re: Se spa­lă frun­zele de Salvie, apoi se lasă să se zvânte. Se pun într-o crăti­cioa­ră, se adaugă mie­rea și se dau la fiert o oră. Se lasă să se ră­cească, apoi se pune preparatul într-un reci­pient steril.

Administrare: se ia câte o lin­gu­riță, de trei ori pe zi. Mierea cu Sal­vie poate fi folo­sită și la în­dulcirea ceaiurilor con­tra răcelii sau cu suc de lămâie fier­binte. Se pot bea 4 căni de ceai pe zi.

Preparatul ține 6 luni.

DURERI ÎN CORP, PROVOCATE DE GRIPĂ

Cremă de rășină de Brad contra durerilor de mâini și de picioare provocate de o gripă puternică

Ingrediente: 180 ml ulei de măsline, câte o lin­guriță de boabe de Ie­nupăr și de Cuișoare aromate zdro­bite bine, ace de Pin, Rozmarin și Brad mă­runțite, 60 de grame de ră­șină de Brad, 25 grame de ceară de albine, câte 6 picături din uleiuri aro­mate de Eucalipt, Brad și Rozmarin, un borcan cu ca­pac cu filet.

Mod de preparare: se încălzește uleiul de măsline și se pun în el Ienupărul, Cuișoarele, toate plantele, precum și ră­și­na de Brad. Se ames­tecă până când aceasta se dizolvă com­plet. Uleiul nu are voie să devină prea fierbinte. Se lasă vasul aco­perit peste noapte. Se strecoară uleiul și se încăl­zește din nou. Se ada­ugă ceara de albine și se ames­tecă până se dizolvă complet. Alifia obținută se aromatizează cu uleiurile eterice și se toarnă în borcan. Se lasă să se răcească, apoi se ung ușor membrele dureroase. Ali­fia e bună și pentru reu­matism.

Semințe de In contra durerilor provocate de sinuzită

Ingrediente: 1,5 ceașcă de semințe de In, 6-8 batiste, 2 căni de apă fierbinte.

Mod de preparare: semințele de In se pun într-un vas și se opăresc cu apă fier­binte. Se amestecă totul până se trans­formă într-un terci, care n-are voie să fie nici prea gros, nici prea subțire. Se des­păturesc batistele și se pune în mijlocul fiecăreia o gră­măjoară de terci. Se împa­chetează la loc, în pachețele de circa 5×5 cen­ti­metri, care se încălzesc între două bu­io­te sau două sticle cu apă fierbinte.

Mod de folosire: batistele împă­turite se pun câte două pe locurile dureroase – sub ochi, dacă durerile sunt în zona feței, pe frunte, dacă si­nuzita e în zona frontală. Se lasă până ce ba­tis­tele încep să se răceas­că, când se înlocuiesc cu altele, ți­nute calde între sticle. Tra­tamentul se re­petă zilnic, până ce durerile ce­dează. Batistele folosite nu se mai aplică.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian