GĂURI NEGRE ALE ISTORIEI
– Între localitățile Ostrov și Dăeni, în punctul unde se află granița între două județe, Brăila și Tulcea, într-o curbă strânsă, se ridică un deal stâncos, de 30 de metri, pe care se află cetatea Beroe, menționată pe hărțile antice în timpul lui Constantin cel Mare. De pe această culme de deal, se pot zări în vale, spre viile Ostrovului, și altfel de ruine, moderne, ale epocii comuniste. Ele aparțin comandamentului Formațiunii 0957, din cadrul Direcției Lagărelor și Coloniilor de Muncă, aflate pe teritoriul întins al Bălții Brăilei. Singurele urme ale unui lagăr de muncă, care se mai află încă în picioare. Povestea lui se află îngropată în adânc –
Insula Mare a Brăilei: un mormânt fără cruci

După mai multe vizite făcute în Balta Brăilei (prima, în 1991, ultima, acum șase ani), vara asta am pornit-o din nou la drum și m-am perindat printre ruine și morminte fără cruci. Locurile nu mai au înfățișarea lor de odinioară. Acolo unde se afla centrul administrativ al lagărului de muncă din anii 50, acum e o cramă. Singura clădire rămasă în picioare e un bloc al „cadrelor”, ascuns într-o pădure. Aici, ofițeri și subofițeri și-au dus traiul în pustietățile Dobrogei, abrutizați și sălbăticiți. Mai rezistă și clădirea mică a unui corp de pază, care străjuiește drumul de acces spre blocul izolat și amenințător.
Dincolo de brațul Măcin al Dunării, pe insulă, se mai văd ruinele fostei uzine electrice a lagărului de la Salcia, ruinele unui atelier mecanic (pe care o plăcuță spune că a fost ridicat în 1961-1962), precum și cele ale unui bloc în care au fost încartiruiți soldații din cordonul de pază al deținuților din întreaga Baltă a Brăilei. Celelalte urme ale lagărelor din Baltă au fost distruse în anii comunismului, iar cele care au scăpat, fiind o vreme refolosite de IAS-urile din zonă, acum au căzut demolate sub tăvălugul „privatizării” a ceea ce a fost, în anii comunismului, Insula Mare a Brăilei, „marea cucerire a agriculturii socialiste”, smulsă apelor Dunării.
La începutul secolului trecut, locul acesta nu exista. Pe brațul Măcin se întindea un fel de Deltă mai mică a Dunării, cu insulițe și plauri, separate de canale și stufăriș, unde veneau la iernat ciobani ardeleni cu turmele lor și care era, totodată, un sălaș al proscrișilor, spațiu greu accesibil, rai pentru păsări, țânțari, șerpi de apă și alte viețuitoare acvatice. La începutul anilor ‘50, mai ales după eșecul proiectului Canalului Dunăre-Marea Neagră, aici au fost aduși, în valuri succesive, zeci de mii de deținuți politici, care au muncit ca robii la ridicarea, cu brațele, a unor diguri înalte de 5-7 metri și late de 12, la desecarea bălților și tăierea stufului. Sunt peste 140 de kilometri de diguri. Terenurile, odată îndiguite, au fost desecate, rezultând o suprafață totală de 710 kilometri pătrați, din care peste 680 sunt terenuri agricole. Astfel încât la mijlocul anilor ‘60, regimul comunist se putea lăuda cu nașterea unui nou toponim, „perlă” a agriculturii socialiste: Insula Mare a Brăilei.
Pământ întărit cu oase

Locurile sunt în felul lor unice. Oamenii de aici trăiesc cu un fel de complex, greu de exprimat, al vinovăției și al recunoștinței. Toți știu că-și datorează existența deținuților din lagărele de la Salcia, Băndoiu, Strîmba, Grădina, cât și de pe bacul Florica, transformat într-o unitate de „cazare” pentru deținuți, care înghițea în cala sa metalică, precum stomacul unei balene, 500 de suflete odată. În total, în punctele de lucru ale lagărului de muncă se aflau între 3.500 și 5.000 de deținuți, în funcție de sezon și nevoi, ținuți în barăci și foste saivane de oi. Majoritatea erau deținuți politici.
Unii erau aduși aici prin „decizie administrativă”, o semnătură a șefilor Securității în josul unei liste de țărani care nu-și predaseră cotele, alții erau deținuți politici, cu pedeapsa ispășită, dar despre care se considera că n-au fost îndeajuns „reeducați”. Și luau calea Bălții Brăilei, care pentru unii era ultimul drum. În afara digurilor care străjuiesc acum satele din Insula Mare a Brăilei și pe locuitorii lor de revărsările Dunării (urmași ai martorilor tuturor ororilor petrecute în imensul lagăr de muncă din insulă), se află sute și sute de morți, îngropați fără cruce. Pâlcurile lor păzesc și întăresc cu oseminte pământul mănos (și privatizat) al Insulei Mari a Brăilei. După 1989, insula a aparținut afaceristului Triță Făniță, iar după moartea acestuia, urmașii au vândut exploatările agricole unor oameni de afaceri arabi.
Astăzi, de morți, nu amintesc decât o troiță și un monument ridicate acum doi ani, în locul fostului lagăr de la Salcia, prin osteneala înaltpreasfințitului Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care intenționează să facă tot ce se poate pentru a recupera istoria tragică a acestui loc. O altă troiță veghează o poiană de pe malul brațului Măcin, unde au fost îngropați deținuții morți pe bacul „Florica”.
Libertatea, prin comparație cu moartea

Am intrat în „blocul cadrelor”, singura clădire care a mai rămas pe locul fostului Comandament al Formațiunii 0957 (indicativul miliar al Formațiunii lagărelor din Balta Brăilei). E o ruină rece, sinistră și amenințătoare. Camere mici, precum niște cuburi de cărămidă, dau una într-alta. Pe pereți, până la înălțimea unui stat de om mai mărunțel, se mai păstrează o vopsea verde-oliv-cazon, care acoperea pereții spațiilor comune (scară, holuri, bucătării și băi) de la fiecare etaj. De fapt, chiar și ofițerimea lagărului trăia lipsită de vreun soi de intimitate reală. Deși dinafară pare un bloc de locuințe normal, împărțirea interioară arată că aici familiile trăiau „la comun”, cu excepția spațiilor de la parter, care arată cât de cât a apartament. Separate erau doar dormitoarele. În fața blocului, ceva care aduce cu un părculeț, în mijlocul căruia e săpată o fântână, acum cu apă murdară și gunoaie. Se mai văd urmele câtorva bănci. Dincolo de ele, ruinele corpului de pază, care stabilea granița între UM 0957, Formațiunea Ostrov-Dăeni, și „lumea liberă”, atât cât putea fi ea în vremurile de atunci.
Ofițerii cu grade mai mari au venit aduși aici spre a organiza paza miilor de deținuți politici, în interiorul și în afara lagărelor, „la munci”. Aceste munci, fie că erau la diguri sau „în agricultură”, au fost asistate de localnici. Totul purta un singur nume, aparent inofensiv: Gospodăria Agricolă de Stat a Ministerului Afacerilor Interne Salcia.
Toți locuitorii de pe pământurile a ceea ce avea să devină Insula Mare a Brăilei, după îndiguire prin munca forțată a deținuților, sătenii din Salcia, Frecăței, Agaua, Băndoiu și Mărașu, aveau viața strâns împletită cu aceea a lagărelor. Trăiau cu ele, alături de ele și prin ele – pentru că digurile, ridicate cu targa și hârlețul de mii de robi, îi apărau pe localnici, viața și micul lor avut, de viiturile Dunării. Majoritatea bărbaților lucrau „la lagăr”: tractoriști, la câmp, pentru obținerea primelor recolte de porumb, care aveau să devină mândria Insulei, normatori ai muncii deținuților în grădinile de zarzavaturi sau la fermele de animale, fiecare după priceperea sa.
Toți erau oameni liberi, dar libertatea lor era doar una „prin comparație” cu cea a deținuților, care erau crunt bătuți, dacă nu-și îndeplineau „norma”, pentru care, oricum, nu-i plătea nimeni, decât cu un blid de zeamă chioară, inadecvat numită ciorbă, și o felie de pâine, pe zi. Subalimentația, faptul că primeau mai puțin de 1000 de calorii zilnic, dar erau în schimb supuși unei munci istovitoare și fără pauză, indiferent de vreme și anotimp, sub paza armată a soldaților din gardă și a gardienilor din lagăr, majoritatea niște brute, a provocat cele mai multe victime, ale unor „morți cotidiene”. Ele s-au întins pe parcursul a 14 ani, cât a durat viața lagărului de la Salcia, cel mai mare și longeviv dintre „punctele de lucru” din Insula Brăilei. Salcia e cel mai oribil „lagăr” pe harta memoriei universului concentraționar comunist, pentru că ororile de aici, pornite din frustrările celor ce locuiau în „blocul cadrelor”, i-au îngrozit până și pe comuniști.
Bestiile din „Blocul cadrelor”

În primele luni ale anului 1968, Ceaușescu strângea, încet-încet, lațul în jurul celui mai puternic rival al său din interiorul Partidului Comunist: Alexandru Drăghici, ministru de interne. La o Plenară a Partidului Comunist, acestuia i s-au adus acuzații de abuzuri și chiar crime, săvârșite în anii stalinismului „dejist”. Lovind în Drăghici, Ceaușescu dărâma cu perfidie, pas cu pas, statuia predecesorului său, pentru a o instala pe a sa.
Dar nu asta ne interesează aici, ci faptul că acest demers a scos la iveală, chiar dacă numai în spatele ușilor închise, inclusiv ororile săvârșite la Salcia – nume generic pentru toate lagărele din Balta Brăilei. Unele dintre crimele din lagărele de muncă de aici au fost atât de atroce, încât au fost anchetate de Procuratura Generală, care a sintetizat condițiile de detenție în fraze sugestive: „Au fost cazuri când deținuții erau asasinați prin împușcare, îngropați de vii în pământ, obligați iarna să intre în apă până la brâu și să taie stuf, introduși iarna în carcere descoperite, uneori dezbrăcați, în poziții chinuitoare, doi în picioare și doi cu capul în jos. În timpul verii, erau dezbrăcați, legați de mâini și expuși mușcăturilor de țânțari. Manifestările de bestialitate continuau și după moartea deținuților, ale căror cadavre, neînhumate timp îndelungat, roase de șobolani, erau profanate și chiar introduse în carceră, sub pretextul că torturile n-au fost îndeajuns de aspre”.
„Cazul” Voitinovici
În 1954, printr-un act de curaj al procurorului general adjunct Alexandru Voitinovici, au fost trimiși în judecată 21 de ofițeri și subofițeri din conducerea lagărelor, care au fost găsiți vinovați și au fost condamnați la pedepse de până la 25 de ani de închisoare.
„Blocul cadrelor” se golise pe moment, dar un an mai târziu, ministrul de interne, Alexandru Drăghici, i-a absolvit pe toți de pedeapsă și le-a șters din cazier incriminările. Mai mult, a dispus ca majoritatea lor să fie reîncadrați în MAI: unii s-au întors la Salcia și în celelalte lagăre din Baltă, reocupându-și locuința din „blocul cadrelor” de la Piatra Frecăței, de sub ruinele anticului Beroe. Printr-un decret al Prezidiului Marii Adunări Naționale, inspirat tot de Drăgici, acestor cadre li s-a acordat vechimea neîntreruptă în MAI pe toată durata detenției, iar conducerea Ministerului de Interne le-a acordat câte o sumă de bani, echivalentă cu salariul lor pe trei luni și câte o lună de zile de concediu, la casele de odihnă ale MAI, pentru refacerea stării fizice.
Procurorul general adjunct Alexandru Voitinovici, care ordonase anchetele din 1953 și descoperise mii de persoane deținute ilegal, dar și actele de cruzime și crimele, a fost retrogradat din funcție, fapt ce dovedește că Securitatea inspirase crimele produse în lagărele de muncă și stabilirea condițiilor de detenție care au dus la exterminarea deținuților, precum și trimiterea ilegală în lagăre a unor oameni nevinovați.
Iisus și apostolii cu cartoane în gură

După cum am citit în multe din documentele Securității, în coloniile de muncă din Baltă, cei vii și cei morți erau în egală măsură subiect de batjocură a gardienilor, inspirați de dispozițiile ofițerilor din „blocul cadrelor”. La colonia penitenciară Salcia, într-o zi din iarna anului 1952, au fost mai mulți morți: un dop de gheață, format pe brațul Măcin al Dunării, a spart digul din dreptul satului Frecăței, în cursul nopții. Imediat au fost aleși 12 deținuți, care, legați cu frânghii, au fost puși, unul lângă altul, cu apa până la piept, să astupe gaura din dig. În spatele lor, alții aruncau de pe dig saci cu pământ în viitura încetinită de trupurile celor 12. Nouă dintre ei au murit pe loc, alți doi în zilele următoare. A supraviețuit doar unul. Cei morți n-au fost îngropați imediat: era prea frig, pământul era înghețat. Pentru a-i putea identifica, după cum a declarat un martor la procesul intentat ulterior cadrelor, „le-a pus cartoane în gură, pe care le scria numele”. Morții se înhumau după 7-8 zile, din lipsă de scândură. La Salcia, represiunea pornită din „blocul cadrelor” a produs uneori scene de dimensiuni mitologice: „După ce un brigadier l-a bătut până la moarte pe un deținut, acesta a fost pus pe o targă, în care fuseseră bătute piroane de fier. Când l-a adus la infirmerie, mort, corpul lui era în întregime perforat”.
Singura mărturie directă rămasă de la deținuții politici a fost aflată în 2016, cu ocazia demolării unei clădiri-anexă a lagărului de la Salcia-Grădina. Zidit printre cărămizile ei s-a găsit un bilet, vârât într-o sticluță de medicamente, și asfel aruncat de cei ce l-au scris unui posibil „martor” al tragediei lor. Am fotografiat biletul la precedenta mea vizită în Insula Mare a Brăilei. Textul suna astfel: „Această lucrare a fost executată de deținuții de la colonia de muncă Grădina, în anul 1963” (urmează numele lor, cât și anii de condamnare ai fiecăruia, între 15 și 25 de ani). „Lăsăm acest bilet ca martor al mizeriei și suferinței noastre. Deținuții politici arestați în anul 1956”. E singura mărturie contemporană și directă, rămasă de la ei.
Crucea cerului
Salcia se află între Agaua și Frecăței, despărțite de un drum drept, de 9 kilometri. Multe din case sunt în părăsire și ruină, cei care le-au locuit au plecat cât mai departe de acest loc al suferinței. Acum, unde a fost lagărul, pasc pașnic oile câtorva familii, care-și duc traiul în două șiruri de case-tip, zidite odinioară pentru gardienii lagărului.
În cele două sate erau duși morții lagărului. La Agaua, în spatele cimitirului, spre Frecăței, deținuții au fost înmormântați în afara digului, spre malul Dunării, într-un loc marcat acum de o troiță. Morți s-au mai găsit și în alte părți. În anii ’70, când s-a împădurit cu perdele de plopi fâșia dintre apă și diguri, omul ce răspundea de acțiune, un localnic, a lăsat loc neplantat acolo unde știa că au fost îngropați deținuți. Acum, „crucea” lor, care le însemnează moartea și viața de apoi, e cerul liber, deasupra poienelor care răsar neașteptat, printre plopii ce străjuiesc insula Mare a Brăilei.
Ultimii martori

Pe insulă, puținii oamenii care mai știu câte ceva nu se feresc să vorbească. Am aflat astfel că nu era femeie care, ducându-se cu gălețile să ia apă din Dunăre, să nu ia un codru de pâine și să-l arunce, neobservată, pe pământ, știind că va fi găsit de vreun deținut. Încă din 1991, la prima mea vizită în Insula Mare a Brăilei, pe locurile unde crește astăzi cel mai înalt porumb, hrănit din lacrimi și suferință, am găsit singurul loc în care oamenii nu se feresc să vorbească despre ce au văzut, știu ori au auzit. Fostul inginer agronom Petre Socol mi-a povestit că, mai mult decât un codru de pâine, pentru deținuți era aur adevărat o bucățică de ziar: „Ar fi vrut să știe, oricât de puțin, din ce se petrece afară. Interpretau orice semn, care le-ar fi putut arăta dacă și când vor ieși din iad…”. Socol a venit în aceste locuri la finele anilor ’60, câțiva ani după ce lagărul de la Salcia fusese desființat. Cu ajutorul lui, am putut sta de vorbă în 1991, la prima mea venire „în insulă”, cu mulți oameni, din care între timp unii s-au dus la Domnul, dar poveștile lor au rămas. Trăia, în 1991, un fost „normator” al muncii distroficilor și epilepticilor care lucrau în grădina de legume destinate conducerii Securității și Ministerului de Interne, mai trăia și un localnic din Agaua, din familia Abdulea (turci românizați cândva, în istoria neamului lor); acesta din urmă mi-a istorisit cum a dus morți cu căruța, de la lagăr, la cimitirul din sat, spre a fi îngropați de alți deținuți, la adăpostul nopții.
Pe mulți dintre cei morți i-a ținut mine după nume; și își amintea și locul unde au fost îngropați. Mai ales pe preoți, care lucrau într-o brigadă aparte și erau în mod deosebit oropsiți de gardieni. Atunci când în sat a venit văduva unui asemenea preot, mort în lagăr, spre finele regimului comunist, alături de fiica sa, studentă medicinistă la Iași, le-a ajutat să-i recupereze osemintele. Preoteasa își visase bărbatul, care spunea să-l ducă acasă. Conduse de Abdulea, au săpat noaptea și l-au scos pe preot, soția și fiica i-au spălat osemintele, le-au învelit în hârtie de ziar și le-au vârât într-un rucsac. Deasupra, spre a le masca, căruțașul din Agaua le-a dat o pungă cu pește. Și inginerul Socol și-a adus aminte de întâmplare, dar nici el și nici Abdulea nu și-au amintit numele preotului, ori pe al văduvei lui: un reflex de păstrare a „secretului” Insulei Mari a Brăilei, raiul porumbului, crescut pe oseminte omenești.