
Nu departe de Aiud, în comuna Mirăslău, se află un fost sat, azi cătun: Cicău. Îmbătrâniți și tot mai puțini, departe de rosturile lumii de azi, oamenii stau cumva aninați de cer, de care-i mai desparte-un singur pas. Până le va fi rânduit să îl facă, își pleacă genunchii în fața lui Dumnezeu.
E foarte veche bisericuța ortodoxă din Cicău! Specialiștii care i-au studiat istoria spun că ar avea vreo șase sute de ani, dar au găsit dovezi cum că ar fi și mai veche. A fost clasată drept monument istoric, dar nimeni nu investește bani în refacerea ei, iar cei ce-ar dori să ajute, nu sunt lăsați. O legendă a locului spune că, supărați de starea bisericii, Arhanghelii Mihail și Gavriil, al căror hram îl poartă, îi vor fi pus foc cândva, de-s așa de afumați și de negri pereții interiori…
În biserica din Cicău a slujit, în primii săi patru ani de preoție, și părintele Raul Gheorghe Simion, pe care soarta l-a dus la celălalt capăt de lume, în Irlanda, la o biserică ortodoxă din Dublin. Un caz specific, de preot tânăr, plecat în lume, ca să le facă românilor parte de Dumnezeu. L-am căutat în Irlanda, ca să-i aflăm povestea pe larg.
Atleții lui Hristos
– Părinte Simion, cum s-a întâmplat să ajungeți dintr-un sătuc din Munții Apuseni, tocmai la marginea Europei, în Irlanda?

– Nu m-am gândit niciodată să plec din Cicău, deși vedeam cum satul se golește de tineri, iar bătrânii se împuținau. Era locul meu. Simțeam că acolo îmi e puterea. Dar Dumnezeu a vrut altfel. S-a întâmplat să am ocazia unei discuții cu Înalt Preasfințitul Iosif, Mitropolitul Românilor din Europa Centrală și Meridională, care mi-a dat cumva de înțeles că ar fi nevoie să merg să slujesc în Irlanda, la Dublin. Am plecat, de probă, pentru o lună, în 2008, și încă sunt aici.
– Ați avut parohie de la început?
– La început, am fost preot-misionar: slujeam la singura biserică ortodoxă existentă atunci în Dublin, dar mergeam și în alte orașe din Irlanda și Irlanda de Nord. Acum sunt preot paroh în Parohia Ortodoxă „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” și „Sfântul Columba”, din Dublin-Blanchardstown, o parohie mare, căci și numărul enoriașilor s-a înmulțit.
– Aveți o biserică proprie sau, așa cum se întâmplă adeseori în străinătate, oficiați slujbe în spații închiriate?
– În anul 2009, Înalt Preasfințitul Iosif a hotărât că trebuie să formăm o nouă parohie în zona de Vest a Dublinului, Blanchardstown, deoarece aici numărul românilor este foarte mare. N-a fost ușor. Mult timp am tot căutat un spațiu adecvat pentru slujire, ne-am fi dorit chiar o biserică, pe care s-o adaptăm nevoilor noastre și tipicului ortodox. Am găsit, la un moment dat, un centru comunitar, în care se desfășurau diferite activități. Duminica, amenajam spațiul pentru a putea săvârși Sfânta Liturghie: improvizam altarul, puneam icoane, astfel încât oamenii să se simtă ca într-un locaș potrivit rugăciunii. La sfârșitul slujbei, le adunam din nou pe toate, ca să se poată desfășura activitățile sportive ale centrului respectiv. Mai în glumă, mai în serios, credincioșii se întrebau unul pe altul: „La ce biserică mergi?”. Și răspundeau: „La sala de sport”. Dar eu mă bucuram mult că vin, treceam peste glumele lor, îi încurajam să persevereze. Mi-am amintit de cuvintele Sfântului Ioan Scărarul, care-i numea pe cei care Îl slujesc pe Dumnezeu indiferent de condiții, „atleții lui Hristos”, și așa-i numesc și eu pe credincioși. Apoi Dumnezeu a rânduit să găsim o fostă biserică catolică, de dimensiuni impresionante, care nu mai fusese folosită de foarte mult timp.
– Multe biserici ortodoxe din occident funcționează în biserici catolice. Cum de sunt ele așa de ușor oferite, unor comunități religioase străine de loc?

– Arhiepiscopul catolic de Dublin, Diarmuid Martin, s-a lăsat greu convins să vândă biserica ortodocșilor români, dar, într-un final, a acceptat. O biserică goală nu e un semn bun. Am fost nevoiți să facem împrumut bancar, ca să o cumpărăm. Asta se întâmpla în anul 2020, chiar la începutul pandemiei. Prima slujbă în biserica noastră a avut loc la sfârșitul lunii ianuarie 2020, dar, după numai cinci duminici, am intrat în primul „lockdown” și am slujit, ca mai toți preoții ortodocși, singur, în biserica goală. Nici nu vreau să-mi mai amintesc ce am simțit atunci. Din fericire, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, le-am trecut pe toate, iar acum, în fiecare duminică, biserica e plină de credincioși.
„Păstrăm legătura sufletească cu țara”
– În multe țări cu comunități românești, biserica devine și o casă a românilor, loc de întâlnire pentru activități culturale, sociale, prilej de comunicare și bucurie. Se întâmplă și în Irlanda la fel?

– Biserica noastră e mare, în spațiile sale adiacente organizăm multe activități cu caracter spiritual și cultural. Avem o școală parohială, club de chitară, club de șah, cerc de matematică și numeroase alte programe pentru copii și tineri. La școala parohială, care se desfășoară în fiecare sâmbătă, avem personal calificat, voluntar. Cadre didactice specializate îi învață pe copiii noștri limba română, literatură, istoria și geografia României, religie, artă meșteșugărească, muzică și tot ce ține de tradițiile noastre de acasă. Menirea acestor activități este de a păstra o legătură sufletească permanentă cu țara. Nu vrem să uităm de unde am plecat. Ne păstrăm sufletul românesc. Fără identitate ești nimeni. Ținând aprins în copii sentimentul că sunt români, ne mai ostoim și noi dorul de România, de casa părintească, de toți cei dragi. Chiar dacă mulți români s-au stabilit definitiv în Irlanda, pentru că au condiții bune de viață, au deja case proprii și copii la școlile irlandeze, „acasă” va rămâne mereu România.
– Dvs. ați plecat în lume dintr-un sat din Munții Apuseni.
– Cu tot ce sunt azi, ca om și ca preot, am plecat de acasă. Și în tot ce fac, e puterea luată de-acolo, modelul părinților și înaintașilor noștri, fără pereche pe acest pământ. Dumnezeu a vrut să-mi împlinesc destinul în altă parte, dar, până la moarte, eu voi rămâne român.
„Poporul irlandez este extrem de primitor”
– Se vorbește mult despre asemănările dintre irlandezi și români, prezente mai ales în tradiția populară (dansuri, cântece, mituri vechi). Se spune, chiar, că dacii ar fi ajuns până aici. Se simt astfel de afinități și când vine vorba de spiritualitate, în modul de a practica și trăi creștinismul?

– Poporul irlandez este un popor extrem de primitor, cel puțin pe noi, pe români, ne-a ajutat să ne integrăm în felul de viață al „Insulei de smarald”, cum e numită Irlanda. Încă de la începuturile parohiei noastre, susținător permanent ne-a fost un preot catolic iezuit irlandez, Părintele Godfrey O’Donnell, care s-a convertit la Ortodoxie, împreună cu soția sa. În vremuri când era destul de dificil să ajungi și să trăiești în Irlanda, părintele Godfrey a fost un sprijin real pentru toți românii de aici. Poate să fi existat ceva, din afinitățile despre care vorbiți, în atitudinea lui. Ai fi zis că este de-al nostru. Un om foarte cult, plăcut, mereu cu zâmbetul pe față, un adevărat domn, de la care am avut cu toții ce să învățăm. Din păcate, nu mai este printre noi, a trecut la Domnul în februarie 2020. Și pentru că ne aflăm în pragul zilei de 1 Decembrie, vreau să vă spun că Părintele O’Donnell participa cu mare însuflețire la manifestările organizate în preajma Zilei Naționale a României, participa cu multă însuflețire și bucurie la recepția oferită de către Ambasada României în Irlanda sau la programul pe care îl organizau comunitățile românești cu acest prilej. A și vizitat de mai multe ori România și era foarte încântat de tot ce văzuse, în special în Transilvania și Bucovina.
– Aveți în parohie și irlandezi convertiți la ortodoxie?
– Avem multe familii mixte, astfel încât irlandezii află de credința noastră ortodoxă la început acasă, iar mai apoi și-o asumă din convingere, în biserică. Asta și pentru că, în lumea secularizată în care trăim, bisericile catolice – atâtea câte au mai rămas – sunt din ce în ce mai goale. Fără a fi triumfaliști în mod gratuit, trebuie să recunoaștem că bisericile noastre ortodoxe, cel puțin în Irlanda, sunt mereu pline, chiar și de tineri și de copii.
„Doar acasă, în sat, am simțit cu adevărat trăirea Crăciunului”
– Se apropie Crăciunul. Cum era acasă, în Cicău, satul cel uitat din județul Alba?

– Bisericuța aceea mică, neîncăpătoare de sărbători, cu pereții ei negri și sfinții ascunși după un strat gros de fum, mi-a oferit ocazia să trăiesc momente unice. Simțeam, de fiecare dată, că toți sfinții aceia, al căror chip nu-l vedeam, sunt acolo, laolaltă cu toți oamenii satului, mutați, de mult, sub crucile din cimitir. Din păcate, satul Cicău e îmbătrânit, tinerii sunt plecați la oraș sau din țară, iar copii sunt tot mai puțini. Îmi amintesc cu drag de primul Crăciun petrecut acolo. A fost o iarnă cu multă zăpadă, iar colindătorii au umplut tinda casei și ne-au umplut și nouă sufletul, cu multă bucurie. Doar acolo, în sat, am simțit cu adevărat atmosfera de sărbătoare a Crăciunului. Crăciunul nostru, românesc, e unic prin frumusețea și trăirea lui. Ce simt acum, după 15 ani, în Irlanda? Colindele sunt aceleași, colindătorii sunt alții.
– Cum petrec românii din Irlanda sărbătorile?
– Mulți dintre ei își petrec sărbătorile acasă, în România. Au, poate, părinți singuri și bătrâni, care-i așteaptă să se întoarcă acasă. Cei care și le petrec aici, o fac tot cu gândul acasă, la colindătorii care încă mai vestesc Nașterea Domnului prin satele și orașele noastre. Și aici, în Irlanda, avem colindători, pe care îi primim cu lacrimi de bucurie, amintindu-ne împreună de Crăciunul copilăriei. Cât de frumos scrie marele nostru poet Octavian Goga despre mama lui, singură în seara Crăciunului: „Tu te furișezi în taină pe la fiecare poartă,/ Cu pășirea ta tiptilă nu lași urme pe zăpadă,/ Dar te simte-ntreg cuprinsul oropsiților de soartă,/ Când lași binecuvântarea peste capul lor să cadă./ De nu ți-o fi peste mână, treci și pe la casa noastră,/ Biata mamă-ngândurată azi e singură la masă,/ Tu măcar o rază-n suflet îi trimite pe fereastră,/ Când vezi neatins și vinul, și colacul de pe masă”. Aceste cuvinte le resimt mulți dintre românii care și-au lăsat părinții singuri acasă și-au plecat în lume, în căutarea unui trai mai bun. Chiar dacă ne-am stabilit aici, și mulți au un loc de muncă satisfăcător, în preajma sărbătorilor suntem, totuși, fragili, și ducem dorul vremurilor de altădată, când mai ales de Crăciun se strângea toată familia în jurul mesei, mergeam la biserică și colindam.
„Lumânarea din fereastră”
– Irlandezii cum sărbătoresc Crăciunul? E asemănător sau deosebit de al nostru?

– Pentru irlandezi, Crăciunul reprezintă, în mod tradiţional, cea mai mare sărbătoare a anului, similară cu cea a Paştelui răsăritean. Esența tradițiilor irlandeze de Crăciun o reprezintă aprinderea lumânării în fereastra casei, primirea străinului călător şi ospătarea lui la masă, dimpreună cu cei ai casei, şi pregătirea ieslei în care s-a născut Hristos. Lumina din fereastră e o călăuză simbolică pentru trecători, în drumul lor spre biserică, devenită un mic Betleem local, iar ieslea ține locul icoanei cu Nașterea Domnului, din credința noastră ortodoxă.
Masa din ziua de Crăciun, din fiecare familie, are, și ea, o importanță deosebită, e o masă a comuniunii şi iubirii dintre membrii a cel puţin trei generaţii: bunici, copii și nepoți, doar în cazuri excepționale se acceptă să lipsească cineva de la sărbătoare, indiferent cât de departe de casă ar fi plecat. Reîntoarcerea în familie, acasă, printre cei dragi, e semnul cel mai important al Crăciunului din Irlanda. În privința asta, poate că ne asemănăm cu ei. Și, negreșit, în familiile tradiționale, de Crăciun se așează la masă un scaun și o farfurie în plus, față de numărul celor prezenți, iar în fereastră, se pune o lumânare aprinsă. Străinul, rătăcit pe străzi în noaptea de Crăciun, văzând lumânarea aprinsă în fereastră, știe că este bine primit în casă și ospătat. Mai mult, ospitalitatea irlandeză impune ca pe o datorie de suflet cinstea de a invita în casă şi de a așeza la masa de Crăciun pe cineva străin. Acestea două sunt dimensiunile majore ale Crăciunului irlandez: împreună-petrecerea în sacralitatea familiei şi ospitalitatea creştină, căci străinul adus în casă şi pus la masă este perceput drept chip al Domnului Hristos. Și noi avem colinde care vorbesc de Dumnezeu alungat de la casa bogatului și primit cu drag în cea a săracului: „Gata-i cina, om sărac?/ Gata e, da-i puținea,/ Hai cu toți pe lângă ea!”. Și fiindcă ne apropiem de sărbătoarea Crăciunului, folosesc prilejul convorbirii cu dvs. ca să le dorim sărbători binecuvântate tuturor românilor, oriunde-n lume s-ar afla! Să se bucure de colinde și, atât cât se poate, de prezența celor dragi. Ieslea-n care se naște Pruncul Sfânt e sufletul fiecăruia dintre noi – acolo trebuie să facem, întâi de toate, curat și bine, prin post, prin spovedanie și împărtășanie. De toate celelalte, s-a-ngriji Dumnezeu!