Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru MARILENA – Iași, F. AS nr. 1540: „Fiica mea are amenoree secundară’’

Dr. MIRCEA PEIA – specialist medicină complementară și reflexoterapie – Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: [email protected]

Ciclul menstrual este reglat de hormoni care sunt, în cele din urmă, reglați de hipotalamus, o zonă de la baza creierului, care ac­țio­nează ca un fel de reglator al în­tre­gului sistem reproducător. Hipo­talamusul in­teracționează cu glanda hipofiză, iar unii dintre acești hor­moni reglează func­ția hormonală a ovarelor. Hor­monii ovarieni sunt cei care influențează în mod principal uterul. Dată fiind complexitatea aces­tui sistem și faptul că atât stresul fizic, cât și men­tal, pot afecta hipotalamu­sul, este remarcabil că ciclul menstrual feminin rămâne atât de regulat. Uneori, totuși, apar neregula­ri­tăți, exis­tând factori variați, care pot fi cauza tulbu­rărilor men­stru­ale. Dacă ați avut cicluri men­strua­­le regu­late timp de mai mul­ți ani, dar în ultima vreme nu ați avut ciclu timp de 3 luni sau mai mult, se cheamă că aveți, în­tr-adevăr, amenoree secundară. Există mai multe ex­plicații pen­tru acest lucru. În afară de sar­ci­nă, pot fi cauze di­fe­rite: afec­țiu­nea denumită sin­dro­mul ovarelor polichistice, pier­derea unui nu­măr mare de kilo­­grame, exerci­țiile fizice ex­ce­­sive, stresul, obe­zitatea sau administrarea unor me­di­camente care suprimă men­strele, ca efect secun­dar. De ase­me­nea, dacă tocmai ați întrerupt trata­men­tul anticon­cepțional (înțeleg că ați folosit anti­concepționale timp îndelungat), este posibil să nu aveți ciclu menstrual timp de mai multe luni. Pro­bleme mai grave, cum ar fi tumori sau afecțiuni ale hipofizei, pot și ele determina amenoree, însă repre­zintă cazuri rare. Dar indiferent dacă aveți o ame­noree primară sau secundară, medicul vă poate face un examen gine­cologic pentru a determina da­că pereții vaginali par umezi și au caracteristici nor­male. Se poate examina și mucusul cervical, cu sco­­pul de a căuta semne care să arate dacă ovarele produc cantități adecvate de estrogen. O altă moda­litate de a deter­mina nivelul dvs. de estrogeni este să luați câteva zile progesteron și să așteptați apoi să vedeți dacă acest lucru nu induce sângerarea va­ginală. Apariția sângerării indică faptul că nu ni­ve­lul estrogenilor este problema. Dacă nu sângerați, în ciuda faptului că ați luat progesteron, probabil că ovarele dvs. secretă estrogeni puțini sau deloc. Une­le analize de sânge și investigații radiologice îl pot ajuta pe medic să determine cauza.

Este posibil ca medicul să vă prescrie contra­ceptive orale sau terapie de substituție hormonală, pentru a induce cicluri menstruale regulate.

Despre un tratament naturist putem vorbi în momentul în care se cunoaște cauza determinantă.

Contactați-mă telefonic.

Farm. primar Ion Bobaru – Farmacia „Faltis”, Brăila, În slujba brăilenilor și nu numai din 1897, Tel. 0239/61.59.31, 0749/04.26.61, e-mail: [email protected]

„Caut un remediu pentru pitiriazis versicolor” (Răspuns pentru LIVIU – Brăila, F. AS nr. 1540)

Ion Bobaru

Pitiriazis verzicolor este una dintre cele mai frecvente boli ale pielii. Apare mai frecvent la tineri și adulți. Agentul patogen este o ciupercă care se poate lua ușor din apa bazinelor de înot, din băi publice sau hote­luri. Se manifestă prin leziuni ca­fenii, maronii sau albe, localizate cel mai frec­vent pe torace, gât și abdomen. Pacientul poate ob­serva afecțiunea mai ușor vara, când leziunile nu se bronzează. Reci­divele sunt foarte frecvente. În tre­cut, pentru a le preveni, se recomanda sterili­za­rea lenjeriei prin fierbere la 100°C. A­vând în vedere că lenjeria de astăzi este fabricată din materiale sin­tetice, această recomandare a fost aban­­donată.

Tratamente naturiste

Plante folosite în pitiriazisul verzicolor: usturoi, Nuc, Coada-șoricelului, Mărul-lupului. Din ele se pot obține: decocturi, loțiuni alcoolice, oțet medi­cinal, ulei terapeutic sau unguente.

Proceduri: se fac spălături, tamponări, pensu­lații și ungeri cu unguent.

Preparate

Decoct: 2 linguri de plantă uscată și mărunțită groscior se fierb la foc mic, timp de aproximativ 5 – 10 minute în 500 ml apă. Se completează la final apa evaporată. Lichidul se filtrează fierbinte, prin tifon sau vată medicinală, umezite cu puțină apă.

Loțiuni alcoolice: Se prepară după metoda tinc­turilor: 4 linguri de plantă uscată și mărunțită gros­cior se pun la macerat, timp de 10 zile, în 200 ml al­cool alimentar sau alt pro­dus distilat, agitân­du-se zilnic. Se filtrează prin tifon. Se păstrează în fla­coane de sti­clă sau plastic, la întuneric.

Oțet medicinal: 2 lin­guri de plantă uscată și mărunțită gros­cior se pun la macerat, timp de 3 zile, în 200 ml oțet, de preferat obținut din vin alb. Ur­mează apoi filtrarea. Păs­trarea se va face în fla­coane de culoare închisă.

Ulei terapeutic: 2 lin­guri de plantă uscată și mărunțită gros­cior se fierb câteva minute, pe bain-marie, în 100 ml ulei de floarea soarelui, pus în flacoane de sticlă. Se lasă în repaus timp de 2 zile, după care se filtrează.

Unguent: 4 linguri de plantă uscată și măcinată fin se pun la macerat în 4 linguri de alcool con­centrat de 95 de grade, timp de 24 de ore. Separat, se topesc 50 g de untură de porc (sau lanolină), 30 g margarină și 10 g ulei de floarea soarelui. Un­guentul rezultat se amestecă cu planta ținută în con­tact cu alcoolul. Se fierbe la foc mic aproxi­mativ 15 minute, pentru evaporarea alcoolului, și se filtrează cât este cald. Se păstrează la răcoare și întuneric, pentru a preveni râncezirea.

Rezultate bune pentru pitiriazis verzicolor dau și tratamentele pe bază de sulf ’’în stare năs­cân­dă’’. Este vorba despre sulful care rezultă în urma unei reacții chimice dintre o soluție de tiosul­fat de sodiu și o soluție de acid tartric, care se aplică apoi pe pielea afectată. Acidul salicilic și rezorcina sunt alte substanțe farmaceutice care se folosesc în loțiuni contra pitiriazisului verzicolor. Farmacia Faltis prepară asemenea loțiuni, însoțite de o sche­mă completă de tratament. (Amănunte pe site-ul farmaciei: www.farmaciafaltis.ro) Fiind din Brăila, dacă sunteți interesat de tratamentul nostru, vi-l puteți procura direct de la farmacie.

(Notă: Aceste recomandări nu substituie un consult medical de specialitate. Ele completează terapia medicală pre­scrisă de medicii cu­ranți.)

„Ce pot face să scap de pruritul dermic?” (Răspuns pentru LIVIU D. – București, F. AS nr. 1539)

Menționați în întrebarea adresată „Formulei AS” că pruritul dermic de care suferiți ar fi pro­vocat de „un microb din sânge care, după spusele medicului, se autodistruge prin tratament, după 2 ani”. Dar, pe lângă această curioasă cauză de a produce un prurit dermic, mai sunt și alte cauze care declanșează mâncărimi, cum ar fi: prurit pro­vocat de boli cronice cutanate, prurit în bolile hepa­tice și biliare, prurit la praful din casă, prurit produs de acarieni, prurit provocat de plante (ambrozie) etc. Pentru pruritul rebel care nu vă dă pace, vă pro­pun un tratament complementar la medicația alo­pată clasică, recomandată de medicii curanți, cu ur­mătoarele plante medicinale: Trei-frați-pătați, Echi­nacea, Talpa-gâștii, Crețișoară.

– Trei-frați-pătați – se folosește partea aeriană a plantei.

Decoct: se beau câte 2 căni de ceai pe zi.

Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 2 ori pe zi, adăugate în puțină apă.

Vin: se ia câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.

– Echinacea – se folosesc florile.

Infuzie: se beau câte 2 căni de ceai pe zi.

Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 2 ori pe zi, adăugate în puțină apă.

Vin: se ia o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.

– Talpa-gâștii – se folosește partea aeriană.

Decoct: se beau câte 2 căni de ceai pe zi.

Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 2 ori pe zi, adăugate în puțină apă.

Vin: se ia câte o lingură de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

– Crețișoara – se folosește partea aeriană.

Decoct: se beau câte 2 căni de ceai pe zi.

Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 2 ori pe zi, adăugate în puțină apă.

Vin: se ia câte o lingură de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

Tratamentul intern se poate asocia cu unul ex­tern. Farmacia Faltis prepară loțiuni și creme pentru pruritul dermic. Există și un prurit senil, cauza con­cretă fiind chiar bătrânețea. Vârsta afectează starea pielii care se usucă și provocă mâncărimi in­su­portabile. În acest caz sunt suficiente cremele emo­liente, aplicate extern. Pentru pruritul senil, farma­cia Faltis prepară o cremă emolientă cu un extract moale de iederă.

Notă: Aceste recomandări nu substituie un consult medical de specialitate. Ele completează terapia medicală prescrisă de medicii curanți.

Dacă sunteți interesată de unele din preparatele prezentate mai sus, vi le putem trimite prin Poșta Ro­mână sau Fan Courier, cu plata ramburs la pri­mirea coletului. Avem nevoie de adresa completă și numărul de telefon.

Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]

„Sufăr de sindromul picioarelor neliniştite” (Răspuns pentru GHEORGHE B. – Focşani, F. AS nr. 1537)

Interzis total: alcoolul, fumatul, consumul de carne roşie, untul, smântâna, televizo­rul şi calculatorul, cu 60-90 minute înainte de culcare. Apoi, în caz de diabet, trebuie ţinută glicemia sub 120, și trebuie efectuat masajul picioarelor, seara, înainte de culcare, cu un ulei de masaj pe bază de extract de Răşină de brad şi ulei volatil de Lavandă; admi­nistrarea unei căni de ceai de coajă de Salcie, Coada-șoricelului, Păducel, Urzică sau Ghimpe, Măceş şi Arnică. Dacă aceste tratamente nu vă ajută, contactaţi-mă.

Ing. chim. MIRCEA BOCAN – Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73, 0258/86.56.77

„Am câte zece scaune pe zi, doar dimineața” (Răspuns pentru Ș. P. – București, F. AS nr. 1541)

Orice problemă digestivă se re­zol­vă consumând 200 g argilă „ALGO” pe zi, timp de două luni. În continuare vă recomand să consumați 2-3 linguri argilă zilnic, fără pauze. Argila este un pansament gastric de excepție, are efect bactericid și cicatrizant. Nu are niciun efect secundar. Pentru d

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian