Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Cum corectăm excesul alimentar de Sărbători?

MEDICINĂ TRADIȚIONALĂ CHINEZEASCĂ

Foto: Shutterstock

Vine Crăciunul și mesele vor fi pline de preparate din carne, dulciuri și aluaturi. Toate stropite cu un pahar de vin (sau mai mul­te). Urmarea: după săr­bători ne vom simți vlăguiți și fără poftă de viață. Otră­vurile din ali­mente pot duce și la oscilații ale stării de sănătate: greață, amețeli, boli de stomac și de­pre­sii. Puterea de con­centrare scade, apar tulburări de metabolism, lua­re în greutate, stări de nervozitate și rău la ficat. Rețetele următoare vă sunt de folos.

Ceaiul celor 1000 de virtuți

Ingrediente: 50 g coji de mandarine cu partea albă dinăuntru, 1 linguriță ceai verde, o rămurică de mentă ver­de proaspătă sau un plic de ceai de mentă uscată.

Mod de prepara­re: cojile de mandarine se fierb de 4 ori (se dau în clocot, se trag de pe foc, apoi se pun iar să fiarbă, 2-3 clocote etc.). Se ia vasul de pe foc, se pune menta și ceaiul verde și se lasă la infuzat 2 minute. Se strecoară.

Mod de administrare: se bea imediat, pe stomacul gol, apoi ne culcăm, 30 de minute, cu o sti­clă cu apă caldă pusă pe abdomen.

Efect: curăță orga­nis­mul.

Vânt de primăvară purificator

Ingrediente: 20 g coji de mandarine uscate cu pielița albă pe dinăuntru, 1 lingură ceai roșu (Pu-Erh, se găsește la raioanele de ceaiuri).

Mod de preparare: cojile de mandarine uscate se fierb de patru ori, într-un litru de apă. Înaintea ultimei fierberi, se adaugă ceaiul roșu și se mai lasă lichidul să clocotească de trei ori. Se lasă vasul acoperit 5 minute, se strecoară și se pune într-un termos.

Mod de administrare: se bea ceaiul cu în­ghițituri mici, de-a lungul unei zile. Cura durează patru săptămâni.

Efect: ajută la eliminarea otrăvurilor din corp. Are și acțiune relaxantă, care vă ajută să apelați la o alimentație mai ușoară, cu multe legume.

Pulbere de ciuperci pleurotus

Ingrediente: pentru o cură de 20 de zile, aveți nevoie de 1 kg de ciuperci.

Mod de preparare: se taie ciupercile în fâșii subțiri și se răs­firă pe o coală de hârtie. Se pun la uscat, mai multe zile, într-un loc bine aerisit. Când sunt bine uscate, se pi­sează într-un mojar de lemn și se pun în recipiente de sticlă care se țin la întu­neric, în loc uscat.

Mod de administrare: se adaugă zilnic o lin­gură de pulbere de ciuperci în mâncare sau se ia cu un pahar de apă fierbinte.

Efect: scade nivelul coles­te­rolu­lui și curăță sângele ca un de­ter­gent.

Notă: ciupercile se pot usca și în cuptor, la 50 de grade, timp în care ușa cuptorului se deschide de mai multe ori. Ciupercile uscate trebuie să fie crocante.

Mâncare pentru întărirea ficatului

Ingrediente: ciuperci pleurotus, suc de lă­mâie, ulei de măsline, usturoi, sare, piper.

Mod de preparare: se încălzește cuptorul la 240°. Spălate și zvântate înainte, ciupercile se bagă înăuntru, pe o tavă neunsă, vreme de 7 mi­nute. Se scot din cuptor și se prepară cu un sos format din sucul de lămâie, uleiul de măsline, usturoiul ras, sare și piper.

Efect: întărește ficatul.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian