Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Mugurii Plopului – remediu străvechi

GEMOTERAPIE

Foto: Shuutterstock – 2

Gemoterapia este o bioterapie tânără, de doar aproximativ 70 de ani, când mintea iscoditoare a medicului belgian Pol Hen­ry a cercetat misterele ascunse în profunzimea mugurilor. Despre ei se vorbise foarte puțin până atunci în fitoterapie, dar exista o excepție: mugurii Plopului.

Încă din antichitate, Galenus – medic din Roma antică, considerat și „părintele farmaciei” – realiza un balsam din muguri de Plop, numit Acopon, prin macerarea mugurilor, timp de 3 luni de zile, în ulei de măsline și expunere la soare. A rezultat un preparat cu remarcabile proprietăți antiinflamatoare și antiseptice, care a stat, apoi, la baza unui alt pre­parat farmaceutic foarte apreciat – Unguentum populeum – cu o compoziție complexă și a cărui faimă a traversat veacurile, din Grecia medievală, până la mijlocul secolului XX, cunoscut și apreciat și de farmaciștii români.

În zilele noastre există mai multe abordări fito­terapice pentru mugurii Plopului: ceai, sirop, tinc­tură, unguent. La acestea, putem adauga și bene­ficiile propolisului produs de albine, în a cărui com­poziție intră și rășina de pe mugurii de Plop, pe care albinele o amestecă cu secreții salivare și cea­ră.

Gemoterapia a studiat acțiunile farmacologice ale extractului hidro-glicero-alcoolic din muguri de Plop negru – Populus nigra, iar câteva dintre reco­mandările terapeutice ale acestui extract gemote­rapic vi le prezint în continuare.

Plopul – copacul care străbate văzduhul

Plopul este unul dintre copacii care stabilizează solul și care se caracterizează printr-o coroană spe­ci­fică, ce se înalță spre cer, cu ramurile orientate longitudinal. Această forță de a străbate văzduhul parcă ne vorbește despre un „sistem circulator” al copacului, foarte bine dezvoltat, capabil să facă față oricând intemperiilor.

În gemoterapie, studiile farmacologice au evi­dențiat, pe lângă efectele antiinflamator, antiseptic și antioxidant bine cunoscute pentru mugurii Plo­pului, acțiunea și recomandarea Extractului din muguri de Plop de ameliorare a tulburărilor legate de circulația arterială periferică.

Tulburările circulatorii – un efect special

Extractul din muguri de Plop este principalul extract gemoterapic care susține și îmbunătățește circulația arterială de la nivelul membrelor infe­rioare. De aceea, poate completa medicația speci­fică, ca adjuvant în insuficiența circulatorie perife­rică de diferite cauze: afecțiuni cardiace, atero­scle­roză, diabet zaharat, boli inflamatorii ale arte­relor, tromboflebite şi tendinţă la manifestări trom­bo-embolice ale membrelor inferioare etc. Se va asocia cu alte extracte gemoterapice, în funcție de cauza și manifestările bolii, recomandări pe care le puteți obține de la medici specializați în ge­­moterapie.

O altă recomandare este pentru fumătorii la care apar tulburări circulatorii periferice sau în cazul impotenței sexuale, cu îmbunătățirea fluxului san­guin și la acest nivel.

Persoanele care, prin natura activităților pe care le desfășoară, petrec mult timp pe scaun, cei care sunt sedentari sau vârstnicii care ajung să se depla­seze cu greutate, pe lângă recomandarea de a face mișcare – fiecare în limita de rezistență fizică, ar pu­tea beneficia de ajutorul Extractului din muguri de Plop, ca suport pentru susține­rea circulației ar­te­riale. De urmat o cură gemo­terapică în asociere cu Extractul din semințe de Viță de vie, două admi­nistrări pe zi, timp de 1-2 luni de zile, cură repe­tată la nevoie.

Acțiune la nivelul arborelui bronșic

Îmbunătățirea circulației arte­riale își produce efectele și la ni­vel respirator, având ca rezultat flui­dificarea secrețiilor bronșice și ușu­rarea respirației. Se aso­cia­ză frecvent cu Extractul din mu­guri de Carpen în afecțiuni respiratorii însoțite de tuse, pentru acțiunea expectorantă, antiinflamatoare și antioxidantă a mugurilor de Plop.

Afecțiuni osteoarticulare

La nivelul articulațiilor, acțiunea Extractului din muguri de Plop este una dublă: reduce inflamația și durerea, efect asociat cu cel uricozuric (previne de­punerile de săruri ale acidului uric la nivel articu­lar). De aceea, se poate apela la acest extract gemo­terapic în multiple afectări articulare – artrite, artroze – când se asociază cu gemoterapice cu ac­țiune specifică la nivel articular, precum Ex­tractul din muguri de Jneapăn, Extractul din muguri de Viță de vie etc.

În gută, pentru prevenția episoadelor acute, se recomandă cure periodice cu Extrac­tul din muguri de Plop, asociat cu Extractul din muguri de Frasin și Ex­tractul din sevă de Mes­teacăn.

Infecții ale căilor urinare

Acțiunea antiinflamatoare, an­ti­septică și cicatrizantă se mani­festă și la nivelul căilor urinare, recomandând folosirea Extrac­tului din muguri de Plop în cis­titele recidivante, pentru a com­pleta acțiunea extractelor gemo­terapice recomandate uzual, pre­cum Extractul din mlădițe de Merișor și Extractul din mlădițe de Iarbă nea­gră.

Afecțiuni ale pielii

S-a constatat faptul că circulația periferică de la nivelul pielii poate fi îmbunătățită prin adminis­trarea Extractului din muguri de Plop, iar acțiunile antiinflamatoare, cicatrizantă și antioxidantă con­cură la obținerea unui efect antiaging cutanat. De aceea, se poate asocia cu extractele gemoterapice cu acțiune specifică pe piele (cele din mlădițe de Cedru, muguri de Platan sau muguri de Ulm), în tratamentele gemoterapice din afecțiuni cutanate.

Să nu uităm și recomanda­rea pen­tru grăbirea vindecării ulce­re­lor atone, secundare in­suficienţei arteriale periferice.

Acțiune depurativă – metale grele

În zilele noastre se consi­deră că a crescut mult expu­nerea la metale grele. Suntem în contact cu ele, fie că e vorba de aer, de apa pe care o bem sau de mâncare. Surse pot fi: reziduuri chimice prezente în ali­mente, toxine din produse de îngri­jire personală, apa de la robinet, plombe cu mercur, me­diul poluant de la locul de muncă.

A fost documentat acest efect de­purativ al gemoterapicului din muguri de Plop, de curățare a orga­nismului de metale grele, putând fi asociat și cu alte extracte gemo­terapice cu acțiune sinergică și com­plementară (din muguri de Salcie, muguri de Viță de vie, sevă de Mesteacăn), în cure de deto­xifiere de 1-3 luni de zile, în caz de into­xicații cu metale grele sau ca prevenție.

Acțiune la nivelul întregului organism

Extractul din muguri de Plop – ca un veritabil „propolis vegetal”, își produce efectele la nivelul în­­tregului organism, putând completa recoman­dă­rile gemoterapiei din inflamații acute și cronice, ală­turi de alte extracte gemoterapice cu acțiune anti­infla­matoare, precum Extractul din muguri de Coa­căz negru sau Extractul din muguri de Arin negru.

Modul de administrare

Administrarea gemoterapicelor se face prin di­luare în puțină apă, iar soluția poate fi ținută în gură timp de câteva secunde, fiind facilitată astfel o absorbție parțială de la acest nivel, după care se înghite. Doza pentru adulți este de 2 ml, ce poate fi repetată de 2 sau 3 ori pe zi, în cazul unei mono­terapii (administrarea unui singur extract gemote­rapic) și în general o dată pe zi (dacă medicul nu precizează altfel) când se administrează mai multe extracte gemoterapice.

Despre extractul gemoterapic din muguri de Plop putem spune, fără să greșim, că duce mai departe faima primelor preparate farmaceutice din muguri de Plop, ce a traversat veacurile.

Farm. sp. CARMEN PONORAN

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian