Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Reducerea riscurilor de cancer

– Măsuri simple – protecție maximă –

Foto: Shutterstock – 3

Sfaturile par mult prea simple ca să le crezi. Cu toate astea, ele sunt date de Organizația Mondială a Sănătății, care face o sinteză a celor mai noi cercetări din domeniul cancerului. „Gâdele” mileniului trei poate fi oprit din pofta lui de a secera vieți ome­nești, în trei… pași: mișcare, o alimentație sănă­toasă, cât mai aproape de sursa ei naturală, și supravegherea permanentă a greutății. De dorit ar fi să renunțăm la fumat, consum ex­cesiv de alcool și radiațiile ultraviolete.

Alte recomandări:

* Aportul crescut de lichide – apă sau sucuri naturale – micșorează riscul apariției tu­morilor.

* Substanțele vegetale (flavonoizi) din ca­cao, materia primă din care se fabrică ciocolata, pot ajuta la combaterea inflamațiilor    și, astfel, a dezvoltării celulelor canceroase. Potrivit stu­diilor, în special ciocolata neagră cu minim 70% conținut de cacao are acest efect. Cinci pătrățele pe zi sunt benefice pentru sănătate.

* Ar trebui să folosim mai des Salvie și Oregano. Conțin substanțe care blochează divi­ziunea celulelor maligne.

* Muzica și prietenii reduc stresul – Con­trolul hormonului de stres, cortizolul, este un aspect important când vine vorba de prevenirea cancerului. Pentru a reduce stresul, puteți cânta sau asculta muzică clasică. Socializarea prelun­gește, de asemenea, viața cu până la zece ani. Sentimentul de singurătate poate avea un efect dăunător în timp, deoarece crește nivelul de cortizol. Sistemul imunitar este și el afectat, fiind astfel mai puțin capabil să lupte cu celu­lele canceroase.

Sucuri recomandate

– Ca să aibă efect, condiția este să fie obținute din fructe și legume netratate cu substanțe chimice –

* Sucul de cătină – con­ține mari cantități de vitamine A, C și E. Sunt suficiente doar trei lingurițe pe zi pentru a vă întări sistemul imunitar și pentru a preveni dez­voltarea ne­controlată a celulelor dăunătoare.

* Sucul de mere – conține un amestec de pectine, epicatechine și quercetine. Aceste substanțe vegetale inhibă procesele inflamatorii din organism, care la rândul lor favorizează dezvoltarea celu­lelor canceroase. Su­cul de mere poate ac­ționa îm­potriva proli­ferării celu­lelor can­ce­roase la ni­velul colonului, ficatului și sânilor.

* Sucul de lămâie – ar trebui să condi­men­teze întotdeauna sa­latele și fructele. Consumând suc de lămâie, puteți primi o do­ză de cinci ori mai mare de sub­stanțe ca­re acționează împotriva celu­lelor cancerigene. Cercetătorii ame­ricani au descoperit, de exemplu, că acidul citric îmbunătățește capa­ci­tatea organismului de a absorbi cate­chinele, găsite în multe tipuri de fruc­te. Aceste substanțe contribuie la ca­pacitatea sis­temului imunitar de a lup­ta îm­potriva cancerului.

* Sucul de banane – oferă o mulțime de fibre alimen­tare, care ajută ca substan­țele cancerigene să nu ră­mână pentru prea mult timp în intestin. Trei pa­hare mici pe săptămână sunt benefice. Un stu­diu al Univer­sității din Tokyo arată, de asemenea, că bananele coapte sunt cele care pro­duc o substanță ce poate preveni răs­pândirea celulelor dege­ne­rate.

* Sucul de zmeură – conține o cantitate ridicată de acid elagic. A­ceas­tă substanță accelerează dis­pariția celulelor canceroase și a to­xinelor celulare. Medicii spun că sucul de zmeură (ma­ximum un pahar pe zi) poate juca un rol important în combaterea tumorilor de sân, prostată, plămâni și piele.

* Sucul de roșii – conține lico­pen concentrat. Acest pigment roșu, specific plantelor, este una dintre cele mai benefice substanțe anticance­rigene pe bază de plante. Un pahar pe zi (nesărat) inhibă dezvoltarea anu­mitor celule canceroase. Stu­diile confirmă acest efect de protecție celulară, în cazul cancerului de prostată, rinichi și plămâni.

Mergeți la medic pentru control

– Cu cât cancerul este descoperit și tratat mai re­pede, cu atât șansele de vindecare sunt mai ridicate –

Riscuri pe vârste

Femei peste 20 de ani

Cancer de col uterin

Medicul ginecolog obține probe din zona colului uterin. Testul Papa­nicolau arată dacă celulele din zona colului uterin prezintă modificări. De la începutul anu­lui 2020, femeile cu vârsta peste 35 de ani pot face testul la fiecare trei ani, în com­binație cu un test HPV. Acesta arată virusurile pa­pi­loma umane, care sunt considerate a fi principalele cau­ze ale cance­rului de col uterin.

Femei peste 30 și 50 de ani

Cancer de sân

În cazul femeilor cu vârsta peste 30 de ani, casele de asigurări de sănă­tate plătesc, o dată pe an, examinarea sânilor și zonei axilelor. Este impor­tant ca femeile să-și examineze în mod regulat sânii. În acest fel, pot identifica eventuali noduli, ca stadii incipiente ale cancerului. De la vârsta de 50 de ani până la 69 de ani in­clusiv, femeile pot face la fiecare doi ani o mamografie. Potrivit Organi­zației Mondiale a Sănătății (OMS), mortalitatea cauzată de cancerul de sân a fost redusă cu aproximativ 40%.

Femei și bărbați peste 35 de ani

Cancer de piele

La fiecare doi ani, un dermatolog sau un medic de familie analizează pielea corpului, inclusiv zona capi­la­ră. Medicul poate folosi și un micro­scop de laborator pentru cercetarea amănunțită a țesutului pielii.

Bărbați peste 45 de ani

Cancer de prostată

O dată pe an sunt examinate atât pros­tata, cât și ganglionii limfatici. Testul PSA, care măsoară antige­nul specific prostatic din sânge, este con­tro­versat. Experții spun că nu este sigur dacă bărbații trăiesc mai mult și mai bine dacă fac teste PSA în mod regulat.

Femei și bărbați peste 50 de ani

Cancer de colon

De la vârsta de 50 de ani până la 54 de ani inclusiv, femeile și bărbații pot solicita o dată pe an așa-numitul test de scaun FOBT (testul pentru sân­ge ocult în fecale). Femeile peste 55 de ani și bărbații peste 50 de ani au, de asemenea, dreptul la două co­lonoscopii la un interval de cel puțin zece ani. Cei care doresc un alt tip de consultație pot repeta alternativ tes­tul de scaun FOBT la fiecare doi ani.

IRINA RADU

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian