– Bucătăria românească este de neimaginat fără o bucată de brânză pusă pe masă sau folosită ca ingredient în diverse preparate. Mai mult, cuvântul brânză este considerat de origine dacică, fapt care atestă o istorie veche și bogată a acestui produs pe pământul nostru. Care este însă piața brânzei în prezent? –
De la baci, la inginerul tehnolog

Cu o fărâmă de brânză, un boț de mămăligă rece și o ceapă în traistă, țăranul român avea curajul să iasă din casă și să muncească toată ziua. Brânza o avea de la animalele lui (o vacă-două sau câteva oi/capre) sau o cumpăra de la proprietarii de cirezi de vaci și turme de oi/capre. Erau piețele pline de brânză, mormane de brânzeturi pe tarabe: caș proaspăt, caș afumat, telemea în saramură, brânză de burduf, cașcaval și alte sortimente. Acasă, de prepararea brânzei se ocupa soția gospodarului: punea laptele închegat în bucata de sedilă (tifon) și o lăsa să atârne deasupra unui lighean, până se scurgea tot zerul. Bucata aia de brânză o împărțeau ai casei între ei. La stâne erau însă angajați brânzari profesioniști, numiți baci sau băcițe, dacă erau femei. Bacii foloseau ustensile speciale și o cameră dedicată brânzeturilor, numită celar. De acolo, de pe dealuri înalte și din munți, erau coborâte cantități considerabile de brânză, expediate apoi pe rute lungi, de sute de kilometri. „Caseus valachicus”, cum este denumită brânza valahă într-un document din Ragusa datat în secolul al XIV-lea, ajungea până în capitalele imperiale. Păstorii din Mărginimea Sibiului deschiseseră o rută a brânzei al cărei capăt era Viena. Stabilirea lor în stepele rusești a avut loc și fiindcă se pricepeau să prepare brânzeturi, ceea ce rușii nu știau să facă. Turcii și grecii din Istanbul găseau delicios untul de oaie sosit din Munții Olteniei. Le putem numi timpuri glorioase ale comerțului cu brânzeturi românești produse la stâne și cășerii. În prezent, brânza este obținută cu precădere în fabrici moderne, unde sunt aplicate reguli sanitar-veterinare. Baciul a fost înlocuit de inginerul tehnolog. Piața agroalimentară, deși mai sunt multe deschise și funcționale în țară, a fost înlocuită de hipermarket.
Etichetă sinceră

Mai mult, oierii au învățat din mers cum stau lucrurile cu etichetarea. Până mai ieri, toată brânza vândută prin piețele agroalimentare și în micile magazine de cartier era prezentată drept „telemea de Sibiu”. Cumpărătorul nu avea, însă, nicio garanție că bucata de brânză albă nu provenea de la vreo stână din Giurgiu sau din Teleorman. Ei bine, un grup de păstori sibieni a reușit să înregistreze la Bruxelles telemeaua de Sibiu ca produs cu Indicație Geografică Protejată ( IGP ). Nimeni nu mai are voie să scoată pe piață brânză cu eticheta „telemea de Sibiu”, dacă nu este membru al asociației care deține drepturile de producție. Membrii, puțini la număr, își pășunează oile numai în județul Sibiu. Brânza are o etichetă specială, chiar și hologramă. Sigur, cei care nu sunt membri pot vinde sub alte denumiri. De exemplu „produs din Mărginimea Sibiului”. Pe site-ul Comisiei Europene, telemeaua de Sibiu este prezentată astfel: „Telemeaua de Sibiu IGP încă este fabricată integral din lapte crud, nepasteurizat, cum se făcea în trecut, până să apară tehnicile moderne de pasteurizare. Cea mai mare parte a procesului de producție se realizează manual, producătorii bazându-se pe instrumente și tehnici tradiționale, care au fost transmise de generațiile anterioare. Tradițiile sunt ținute în viață de baci (păstorul însărcinat cu fabricarea brânzei), care supervizează procesul de producție. Expertiza și metodele pe care le utilizează acesta sunt esențiale pentru obținerea gustului și a texturii specifice brânzei. Baciul are o poziție de vază în cadrul comunității, ceea ce reflectă importanța pe care o are fabricarea brânzei în societatea locală”. Atenție! Aceste chestiuni care privesc originea unui tip de brânză nu trebuie să conducă la concluzia că alte brânzeturi prezente pe piață ar fi de o calitate inferioară. Scopul este unul singur: să arate cumpărătorului originea exactă, evitând astfel înșelarea acestuia. Dacă brânza este etichetată „telemea de Sibiu”, atunci să fie chiar telemea de Sibiu, obținută în stânele din acel județ. Ca să pun lucrurile în context european, suntem, totuși, departe de ceea ce aș putea numi cultura brânzeturilor. Francezii și italienii au creat zeci, poate sute de sortimente de brânză, multe dintre acestea înregistrate la Bruxelles. Mai mult, au conectat aceste branduri locale la fluxurile turistice. La noi, din cauza unei comunicări inter-instituționale deficitare, lucrurile zac în neorânduială. Nu știu de vreo inițiativă comună a Ministerului Agriculturii și Ministerului Turismului pentru a integra produsele agroalimentare autohtone, brandurile locale în ofertele de turism. Avem câteva sute de produse alimentare tradiționale, dintre care multe chiar brânzeturi, de care mulți dintre turiștii români și din afara granițelor habar nu au.
Trasee comerciale

Sigur, produsele tradiționale sunt pentru o gustare de duminică, un fel de marafet de week-end. Nu sunt destinate unor piețe formate din zeci de milioane de clienți. Pentru asta există producția de serie, acoperită de fabrici. România produce anual aproximativ 100.000 de tone de brânză. Mai exact, între octombrie 2021 – septembrie 2022, producția națională a fost de 93.300 t, potrivit statisticilor europene, care nu precizează dacă sunt incluse și cantitățile de brânză de oaie și capră. Ce știu sigur este că statisticile arată producția anuală obținută în cadrul fabricilor, adică producția oficială. În paralel, numeroși crescători de animale prepară brânzeturi și le vând unor rețele de abonați sau pe piața liberă deseori fără un control din partea autorităților sanitar-veterinare. Deci, cantitatea reală comercializată este mult mai mare. Brânza care ajunge în magazine, mai ales în cele mari, este însă produsă după reguli stricte de protecție față de germeni infecțioși. România, după aderarea la Uniunea Europeană, a progresat foarte mult în direcția siguranței sanitar veterinare. Inspectorii fac controale periodice, cei care încalcă regulile sunt amendați cu sume mari sau sunt scoși de pe piață. Este relevant, poate, faptul că cele mai multe toxiinfecții alimentare raportate anual în țara noastră apar, de obicei, din cauze domestice (mâini nespălate, condiții de igienă precare în bucătărie) și mult mai puțin din cauza produselor cumpărate de pe piața reglementată. Ar fi multe de povestit despre domeniul acesta al siguranței alimentare în spațiul comunitar. Sunt lucruri foarte interesante, pe care publicul larg nu le cunoaște și, pe cât le cunoaște de puțin, pe atât este de vulnerabil la manipulări, dar aș vrea să rămân deocamdată în planul statisticilor. Așadar, pe lângă producția anuală de aproape 100.000 de tone de brânzeturi, noi mai importăm, încă pe atât de la alte țări europene. Cel mai mare furnizor de brânză pe piața românească este Germania, 43.621 t, în 2021. Din Olanda am cumpărat 12.169 t. Vânzările noastre pe piața europeană sunt mult mai mici: 13.945 t. Cel mai mare client este Grecia, 6.239 t, urmată de Italia, 2.950 t, destinație motivată probabil de comunitatea mare de români din țara peninsulară. România exportă însă și pe piețele terțe: 3.619 t, între ianuarie – septembrie 2022, principala destinație fiind Marea Britanie (1.751 t), unde se află, de asemenea, o mare comunitate de români. Peste Ocean, în Statele Unite, au ajuns, în primele nouă luni ale acestui an, numai 192 t de brânză din România, chiar dacă americanii sunt cei mai buni cumpărători ai brânzeturilor din Uniunea Europeană, 97.335 t, între ianuarie – septembrie 2022. Pe locul doi se află Japonia, cu 94.996 t, în același interval, dar România nu exportă în această țară nici măcar o tonă! Prin urmare, mai este mult de lucru pentru promovarea brânzeturilor românești pe marile piețe ale lumii.
In California mult mai prezenta este feta bulgareasca decat branza romaneasca, Poate si pentru ca feta vine ambalata in cutii de plastic cam de o jumatate de kg si este mai usor de vandut.