Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Planta magică a iernii – VÂSCUL

– În jurul acestui locatar misterios al copacilor s-au țesut numeroase mituri. De ce, oare, este Vâscul atât de fascinant pentru noi? –

Foto: Shutterstock – 2

Își face apariția abia în lunile reci, de iarnă, când copacii își leapădă frunzele: cande­labre cu frunze verzi și boabe ca niște perle strălucitoare, agățate de crengile arțarilor, fagilor, teilor, stejarilor și ale unor pomi fructiferi. Mai mult ca sigur că „stilul” de viață al Vâscului suspen­dat, fără niciun fel de con­tact cu solul, între cer și pă­mânt, a contribuit, și el, la felul ciudat în care-l privesc oamenii, care-i atribuie, de sute sau mii de ani, puteri magice. Multe dintre mitu­rile și ritualurile create în jurul acestei plante deose­bite s-au păstrat până-n zi­lele noastre. Ma­jo­ritatea se referă la cele 12 zile magice dintre seara de Cră­ciun și Bobotează, când legile natu­rii par să-și fi pierdut vala­bilitatea și granițele dintre viața de aici și viața de din­colo se deschid.

Vâscul în medicina populară

Încă din vremurile pre-creștine, Vâscul a fost venerat nu doar ca plantă cu puteri magice, ci și ca un remediu atotvindecător. Era folosit în caz de suferințe ale inimii, amețeli și crize de epi­lepsie, dar și împotriva infertilității, a isteriei, a depresiilor, parazitozelor și febrei mari. La sfâr­șitul secolului 19, cunoscutul vindecător german Sebastian Kneipp reco­manda tratamentul cu Vâsc mai ales în cazul dere­glărilor fluxului san­guin. Și astăzi, medicina naturis­tă recomandă Vâscul ca plantă vindecătoare, mai cu seamă pentru comba­terea hipertensiunii arteriale, dar și a problemelor cardiace și ale circulației sângelui. Dar „planta vrăjitoarelor” și-a dovedit eficiența și ca re­mediu pentru stimularea sistemului imu­nitar, a me­tabo­lismului și pentru în­tărirea generală a organis­mului.

Medicina populară folo­sește doar frunzele vâs­cului, precum și crengile mici. Fructele rotun­de, cleioase și lipicioase, care ajung la maturitate abia în luna decembrie, pot irita stomacul și pot provoca dureri abdominale.

Ritualuri străvechi

* Farmece cu 9 feluri de crengi: Conform unui obicei străvechi, se folosesc crengi din 9 tufe și copaci diferiți, din care se face un mănunchi legat apoi cu o panglică roșie. Iarna, mai ales în cele 12 zile magice dintre Crăciun și Bobotează, se pun în fața ușii, pentru a ocroti casa și bătătura.

* Amuletă din Vâsc: Din crenguțele mă­nunchiurilor de Vâsc se fac amulete, care se poartă lipite de corp. Promit ocrotire împotriva deochiului și a altor necazuri, grăbesc procesele de vindecare și-i face fericiți pe cei ce-și doresc copii.

* Vâsc legat de lampă: Servește, și el, la ocrotirea casei, iar îndrăgostiții care se sărută sub el vor deveni un cuplu fericit.

REMEDII CU VÂSC

Baie pentru picioare „grele”

Ingrediente: 1 pumn de frunze de Vâsc și 1 pumn de castane.

Preparare: Se taie toate mărunt, se pun pe foc cu 1 l de apă rece și se lasă să dea în clocot. După care se strecoară decoctul și se toarnă într-un lighean (sau o cădiță pentru picioare) și se completează cu 3-4 l de apă caldă (în funcție de volum).

Utilizare: Se țin picioarele în apă 20-30 de minute (eventual se mai adaugă apă caldă), după care se recomandă o odihnă scurtă. Am­bele plante întăresc arterele și venele și învio­rează capilarele fine, ceea ce ajută la absorbția unei cantități mai mari de lichid interstițial din țesut. Baia calmează durerile reumatice și ne­vralgice și ajută picioarele în caz de varice. O compresă înmuiată în decoctul de Vâsc și cas­tane poate fi folosită și în cazul articulațiilor dureroase, precum genunchiul sau șoldul.

Alifie de Vâsc – împotriva durerilor articulare și a dereglării irigării sanguine

Ingrediente: 1 lingură de Vâsc, 135 ml ulei de In, 20 g lanolină, 20 g ceară de albine, 3 picături ulei de boabe de Ienupăr, 3 picături de smirnă, 6 picături ulei eteric de Mușețel.

Preparare: Se toarnă peste Vâsc 150 ml de apă rece și se lasă să se pătrundă peste noapte. Se încălzesc uleiul, lanolina și ceara de albine, până se topesc toate, după care se iau de pe foc și se lasă să se răcească până la 45 grade. Se strecoară ceaiul de Vâsc și se încinge la 45 grade. Când am­bele substanțe au atins temperatura respectivă, se toarnă uleiul într-un recipient înalt, se adaugă ceaiul și se amestecă încontinuu până ce crema ajunge la consistența potrivită și până ce s-a răcit. Atunci se adaugă uleiurile eterice și se toarnă în borcănele (sau cutii). Alifia poate fi păstrată cel puțin 6-8 luni.

Utilizare: Se ung, la nevoie, articulațiile du­reroase cu alifia de Vâsc.

Ulei de Vâsc – împotriva reumatismului

Ingrediente: 2 pumni frunze și tije de Vâsc, 100 ml ulei de In, 50 ml ulei de Jojoba.

Preparare: Se taie mărunt frunzele și tijele subțiri de Vâsc și se pun într-un borcan. Se amestecă uleiul de In cu cel de Jojoba și se toarnă deasupra, acoperind planta cu cel puțin 2 cm. Se pune bor­canul la o fe­reastră orientată spre est și se lasă planta să se pă­trundă vreme de 3 săptă­mâni. Scu­tu­ratul zilnic e foar­te important, pen­tru ca Vâscul să nu facă mu­cegai. Se strecoară apoi printr-o pân­ză și se păstrează la răcoare și în­tuneric. Cel puțin 6 luni.

Utilizare: Se înmoaie o compresă în uleiul de Vâsc și se aplică pe locul dureros. Calmează durerile și poate fi folosit și în caz de abcese și eczeme.

Tinctură de Vâsc – pentru stimularea metabolismului

Ingrediente: 15 g frunze și mlădițe de Vâsc, 100 ml alcool (60%).

Preparare: Se taie planta foarte mărunt cu un cuțit din ceramică și se pune într-un borcan cu capac. Se toarnă deasupra alcoolul și se închide bine borcanul. Se ține pe per­vazul ferestrei vreme de 4 săptămâni, scu­turându-l zilnic, după care se strecoară prin­tr-o sită de plastic. Tinctura astfel obținută se toarnă într-o sticlă de culoare închisă și poate fi păstrată minimum 1 an, la răcoare și întuneric.

Utilizare: Adulții beau, la nevoie, de 3 ori pe zi, câte 15 picături turnate într-un pahar mic cu apă sau cu ceai. Tinctura stimulează digestia.

Ceai de Vâsc – în caz de probleme de inimă și de flux sanguin

Ingrediente: 1 linguriță de Vâsc.

Preparare: Se pune Vâscul în 250 ml apă rece și se lasă să se pătrundă peste noapte. A doua zi se strecoară ceaiul și se încălzește (fără să fiarbă!).

Utilizare: Ceaiul din macerat de Vâsc se bea la nevoie, cu înghițituri mici. Vâscul reglează tensiunea arterială și sistemul cardio-vascular și stimulează metabolismul.

Amestec de ceai – reglează tensiunea arterială

Ingrediente: câte o linguriță de Vâsc, Păducel și Roiniță (în caz de hipertensiune) sau de Rozmarin (în caz de hipo­tensiune).

Preparare: Se prepară ceaiul de Vâsc sub formă de macerat, cu 1/2 l de apă (vezi rețeta anterioară). Înainte de a-l încălzi se adaugă celelalte plante și se lasă să se pă­trundă 10 minute. După care se strecoară.

Utilizare: Sub formă de cură, se bea zilnic pe tot par­cursul zilei. După 6 săptămâni se face o pauză de cel puțin două săptămâni.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian