– În jurul acestui locatar misterios al copacilor s-au țesut numeroase mituri. De ce, oare, este Vâscul atât de fascinant pentru noi? –
Își face apariția abia în lunile reci, de iarnă, când copacii își leapădă frunzele: candelabre cu frunze verzi și boabe ca niște perle strălucitoare, agățate de crengile arțarilor, fagilor, teilor, stejarilor și ale unor pomi fructiferi. Mai mult ca sigur că „stilul” de viață al Vâscului suspendat, fără niciun fel de contact cu solul, între cer și pământ, a contribuit, și el, la felul ciudat în care-l privesc oamenii, care-i atribuie, de sute sau mii de ani, puteri magice. Multe dintre miturile și ritualurile create în jurul acestei plante deosebite s-au păstrat până-n zilele noastre. Majoritatea se referă la cele 12 zile magice dintre seara de Crăciun și Bobotează, când legile naturii par să-și fi pierdut valabilitatea și granițele dintre viața de aici și viața de dincolo se deschid.
Vâscul în medicina populară
Încă din vremurile pre-creștine, Vâscul a fost venerat nu doar ca plantă cu puteri magice, ci și ca un remediu atotvindecător. Era folosit în caz de suferințe ale inimii, amețeli și crize de epilepsie, dar și împotriva infertilității, a isteriei, a depresiilor, parazitozelor și febrei mari. La sfârșitul secolului 19, cunoscutul vindecător german Sebastian Kneipp recomanda tratamentul cu Vâsc mai ales în cazul dereglărilor fluxului sanguin. Și astăzi, medicina naturistă recomandă Vâscul ca plantă vindecătoare, mai cu seamă pentru combaterea hipertensiunii arteriale, dar și a problemelor cardiace și ale circulației sângelui. Dar „planta vrăjitoarelor” și-a dovedit eficiența și ca remediu pentru stimularea sistemului imunitar, a metabolismului și pentru întărirea generală a organismului.
Medicina populară folosește doar frunzele vâscului, precum și crengile mici. Fructele rotunde, cleioase și lipicioase, care ajung la maturitate abia în luna decembrie, pot irita stomacul și pot provoca dureri abdominale.
Ritualuri străvechi
* Farmece cu 9 feluri de crengi: Conform unui obicei străvechi, se folosesc crengi din 9 tufe și copaci diferiți, din care se face un mănunchi legat apoi cu o panglică roșie. Iarna, mai ales în cele 12 zile magice dintre Crăciun și Bobotează, se pun în fața ușii, pentru a ocroti casa și bătătura.
* Amuletă din Vâsc: Din crenguțele mănunchiurilor de Vâsc se fac amulete, care se poartă lipite de corp. Promit ocrotire împotriva deochiului și a altor necazuri, grăbesc procesele de vindecare și-i face fericiți pe cei ce-și doresc copii.
* Vâsc legat de lampă: Servește, și el, la ocrotirea casei, iar îndrăgostiții care se sărută sub el vor deveni un cuplu fericit.
REMEDII CU VÂSC
Baie pentru picioare „grele”
Ingrediente: 1 pumn de frunze de Vâsc și 1 pumn de castane.
Preparare: Se taie toate mărunt, se pun pe foc cu 1 l de apă rece și se lasă să dea în clocot. După care se strecoară decoctul și se toarnă într-un lighean (sau o cădiță pentru picioare) și se completează cu 3-4 l de apă caldă (în funcție de volum).
Utilizare: Se țin picioarele în apă 20-30 de minute (eventual se mai adaugă apă caldă), după care se recomandă o odihnă scurtă. Ambele plante întăresc arterele și venele și înviorează capilarele fine, ceea ce ajută la absorbția unei cantități mai mari de lichid interstițial din țesut. Baia calmează durerile reumatice și nevralgice și ajută picioarele în caz de varice. O compresă înmuiată în decoctul de Vâsc și castane poate fi folosită și în cazul articulațiilor dureroase, precum genunchiul sau șoldul.
Alifie de Vâsc – împotriva durerilor articulare și a dereglării irigării sanguine
Ingrediente: 1 lingură de Vâsc, 135 ml ulei de In, 20 g lanolină, 20 g ceară de albine, 3 picături ulei de boabe de Ienupăr, 3 picături de smirnă, 6 picături ulei eteric de Mușețel.
Preparare: Se toarnă peste Vâsc 150 ml de apă rece și se lasă să se pătrundă peste noapte. Se încălzesc uleiul, lanolina și ceara de albine, până se topesc toate, după care se iau de pe foc și se lasă să se răcească până la 45 grade. Se strecoară ceaiul de Vâsc și se încinge la 45 grade. Când ambele substanțe au atins temperatura respectivă, se toarnă uleiul într-un recipient înalt, se adaugă ceaiul și se amestecă încontinuu până ce crema ajunge la consistența potrivită și până ce s-a răcit. Atunci se adaugă uleiurile eterice și se toarnă în borcănele (sau cutii). Alifia poate fi păstrată cel puțin 6-8 luni.
Utilizare: Se ung, la nevoie, articulațiile dureroase cu alifia de Vâsc.
Ulei de Vâsc – împotriva reumatismului
Ingrediente: 2 pumni frunze și tije de Vâsc, 100 ml ulei de In, 50 ml ulei de Jojoba.
Preparare: Se taie mărunt frunzele și tijele subțiri de Vâsc și se pun într-un borcan. Se amestecă uleiul de In cu cel de Jojoba și se toarnă deasupra, acoperind planta cu cel puțin 2 cm. Se pune borcanul la o fereastră orientată spre est și se lasă planta să se pătrundă vreme de 3 săptămâni. Scuturatul zilnic e foarte important, pentru ca Vâscul să nu facă mucegai. Se strecoară apoi printr-o pânză și se păstrează la răcoare și întuneric. Cel puțin 6 luni.
Utilizare: Se înmoaie o compresă în uleiul de Vâsc și se aplică pe locul dureros. Calmează durerile și poate fi folosit și în caz de abcese și eczeme.
Tinctură de Vâsc – pentru stimularea metabolismului
Ingrediente: 15 g frunze și mlădițe de Vâsc, 100 ml alcool (60%).
Preparare: Se taie planta foarte mărunt cu un cuțit din ceramică și se pune într-un borcan cu capac. Se toarnă deasupra alcoolul și se închide bine borcanul. Se ține pe pervazul ferestrei vreme de 4 săptămâni, scuturându-l zilnic, după care se strecoară printr-o sită de plastic. Tinctura astfel obținută se toarnă într-o sticlă de culoare închisă și poate fi păstrată minimum 1 an, la răcoare și întuneric.
Utilizare: Adulții beau, la nevoie, de 3 ori pe zi, câte 15 picături turnate într-un pahar mic cu apă sau cu ceai. Tinctura stimulează digestia.
Ceai de Vâsc – în caz de probleme de inimă și de flux sanguin
Ingrediente: 1 linguriță de Vâsc.
Preparare: Se pune Vâscul în 250 ml apă rece și se lasă să se pătrundă peste noapte. A doua zi se strecoară ceaiul și se încălzește (fără să fiarbă!).
Utilizare: Ceaiul din macerat de Vâsc se bea la nevoie, cu înghițituri mici. Vâscul reglează tensiunea arterială și sistemul cardio-vascular și stimulează metabolismul.
Amestec de ceai – reglează tensiunea arterială
Ingrediente: câte o linguriță de Vâsc, Păducel și Roiniță (în caz de hipertensiune) sau de Rozmarin (în caz de hipotensiune).
Preparare: Se prepară ceaiul de Vâsc sub formă de macerat, cu 1/2 l de apă (vezi rețeta anterioară). Înainte de a-l încălzi se adaugă celelalte plante și se lasă să se pătrundă 10 minute. După care se strecoară.
Utilizare: Sub formă de cură, se bea zilnic pe tot parcursul zilei. După 6 săptămâni se face o pauză de cel puțin două săptămâni.