– Viitorul, nici măcar cel apropiat, nu se lasă așa ușor descifrat, dar bazându-ne pe informațiile care circulă în spațiul public, putem întrevedea anumite evoluții în țară și în lume. Începem un nou an, într-o situație geopolitică foarte complicată. Cum ar putea fi 2023? –
Războiul din Ucraina

Declanșat în 24 februarie 2022, prin invadarea Ucrainei de către armata rusă, războiul – prezentat de Kremlin drept „operațiune militară specială” – ar putea continua, din nefericire, și în acest an. Mai mult, există un risc major de escaladare a conflictului, prin transformarea acestuia într-un război direct între Rusia și NATO. Șeful alianței militare nord-atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat, în decembrie, că „este un război teribil în Ucraina. Este, de asemenea, un război care poate deveni un război cu drepturi depline, care să se extindă într-un război major, între Rusia și NATO. Lucrăm în fiecare zi pentru a evita acest lucru”. Informații apărute în presa internațională relevă că președintele rus Vladimir Putin ar plănui o ofensivă mare, în primăvară, după ce trupele sale au eșuat, anul trecut, să cucerească Kievul, capitala Ucrainei, și au fost nevoite să se retragă spre est, din anumite zone ucrainene. Pe de altă parte, este posibil, totodată, să asistăm, în funcție de situația de pe front, la o retragere a lui Vladimir Putin de la putere, și chiar din Rusia, într-o țară sud-americană, după cum a scris publicația „The Times”, invocând anumite informații scurse din interiorul puterii de la Moscova, dar și zvonuri alimentate de faptul că liderul de la Kremlin și-a anulat o serie de evenimente publice, de maximă importanță pentru societatea rusă, cum ar fi „conversația cu poporul”, ținută până acum anual, timp de câteva ore. Evoluția situației din Ucraina este absolut imprevizibilă. Pacea pe câmpiile Niprului se lasă, deocamdată, așteptată.
Spațiul Schengen

România a ratat, în decembrie 2022, aderarea la Spațiul Schengen (un spațiu economic european al libertății de mișcare, fără vămi la granițe) din cauza votului negativ al Austriei. Opoziția formulată de Viena a revoltat opinia publică românească, ale cărei așteptări au fost puternic stimulate mediatic de anumiți lideri politici de la București, aproape convinși că vor da lovitura la Bruxelles și își vor aroga laurii victoriei. Pe cât de mare a fost așteptarea, pe atât de puternică a fost dezamăgirea: în spațiul public au fost îndemnuri la boicotarea companiilor austriece din România. Ar putea aduce noul an intrarea țării noastre în spațiul economic mult râvnit? Ar exista o oportunitate în februarie, dacă Suedia, care va deține pentru șase luni președinția Consiliului Uniunii Europene, va include pe agenda sa extinderea spațiului Schengen. Există o puternică susținere pentru România din partea marilor puteri europene (Germania, Franța, Spania, Italia). Viena a dat recent semnale, prin ministrul de Externe, că și-ar putea reconsidera poziția, dar un sondaj publicat la jumătatea lunii decembrie relevă că 50% dintre austrieci susțin veto-ul lui Nehammer & Karner. Aș spune că aderarea țării noastre, anul acesta, la spațiul Schengen, este mai degrabă un eveniment puțin probabil. Vom vedea, la timpul potrivit.
An preelectoral
Anul acesta nu vom merge la vot, o vom face în 2024. Se spune, însă, că politicienii intră în campania electorală imediat după alegeri, cu atât mai mult vor lupta pentru interesele lor electorale în acest an premergător anului în care vom avea trei rânduri de alegeri: prezidențiale, parlamentare și locale. Guvernul este format, în prezent, de o coaliție de trei partide: PNL, PSD și UDMR. Potrivit înțelegerii, în mai 2023, actualul premier, Nicolae Ciucă (PNL), ar trebui să cedeze funcția unui reprezentant al PSD. Va avea loc „rotativa guvernamentală”, ca în timpul domniei lui Carol I, sau PSD va trece în opoziție, pentru a-și mări avantajele electorale, și vom experimenta, din nou, o criză politică? Greu de anticipat. Pasiunile politice vor crește, însă, vom auzi declarații contondente, atât între cele două partide, PNL și PSD, cât și dinspre opoziție: USR și AUR vor încerca să se facă auzite, pe facebook sau în stradă, din marginea unei scene politice ocupate de liberali și social-democrați.
Miliarde de euro pentru agricultură

O certitudine este că, de la 1 ianuarie 2023, se derulează Planul Național Strategic (PNS), în baza căruia vor fi acordate subvențiile europene pentru agricultură și vor fi alocați bani pentru dezvoltare rurală, până în 2027. PNS cuprinde multe intervenții dedicate protecției mediului înconjurător, așa-numitele eco-scheme, sprijinul european total anual ajungând la aproximativ 3 miliarde de euro. În același timp, va continua Programul Național pentru Irigații, în valoare de 1,5 miliarde de euro, sumă alocată de la bugetul de stat. Banii oferiți agricultorilor vor contribui la rezistența sectorului agroalimentar românesc și la aprovizionarea pieței interne cu hrană. Prin urmare, nu de alimente vom duce lipsă, perspectiva unei crize alimentare nu ar trebui să ne îngrijoreze nici în 2023, dar prețurile alimentelor ar putea să mai crească sau, în orice caz, vor rămâne ridicate, nu vor reveni la nivelurile dinaintea valului inflaționist.
Marile proiecte

Beneficiind de fonduri din diferite surse, autoritățile românești au deschis câteva mari șantiere pentru dezvoltarea infrastructurii în domeniul transporturilor și energiei. Lucrările sunt în desfășurare pe aceste șantiere: drumul expres Craiova – Pitești, podul de la Brăila, autostrada Pitești – Sibiu, centura ocolitoare, în regim de autostradă, a Bucureștiului. Ar urma să fie demarat un proiect energetic transfrontalier, un cablu pe fundul Mării Negre, între Georgia și România, cu continuare spre Ungaria. Este un proiect energetic îndrăzneț, care va fi derulat într-o zonă plină de riscuri – Marea Neagră. Deci, 2023 va fi și un an al marilor proiecte în desfășurare, mai rămâne să vedem și care vor fi rezultatele: câți kilometri de autostradă vor fi dați în folosință. În domeniul energetic, ministrul român al Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că, începând din luna ianuarie a acestui an, va intra pentru prima oară în România gaz din Azerbaidjan.
Situația economică

Inflația va afecta și anul acesta nivelul de trai al multor români cu venituri care nu țin pasul cu creșterea prețurilor. Guvernul a luat câteva măsuri de protecție, prin acordarea unor vouchere de 250 de lei anumitor categorii sociale și prin impunerea unor plafoane la prețul energiei electrice, ca să dau numai două exemple. Analiștii estimează, însă, că situația economică s-ar putea înrăutăți, până la intrarea în recesiune, în Uniunea Europeană și chiar în Statele Unite, fapt care va influența și economia românească. Sigur, sunt estimări, nu afirmații categorice, dar nu trebuie să ne culcăm pe o ureche. O știre apărută pe final de an prezintă o stare de fapt neliniștitoare: în România, aproape unul din doi adolescenți cu vârste între 15 și 19 ani trăiește în risc de sărăcie sau de excluziune socială! Mai grav este că numărul lor a crescut cu 2,7%, din 2020 și până anul trecut, România fiind țara cu cei mai mulți adolescenți în risc din sărăcie, din UE. Una dintre cele mai grave consecințe ale acestui fenomen este abandonul studiilor, atrage atenția World Vision România. Situația aceasta nu se va schimba, dimpotrivă, s-ar putea înrăutăți în acest an. În aceste vremuri, de criză aproape generalizată, este verificată soliditatea dintre stat și societate. Elitele noastre ar trebui să fie mai responsabile în gestionarea resurselor publice, să nu mai arunce cu banii pe fereastră, ci să-i direcționeze către sectoare care au mare nevoie de finanțare. Din păcate, Educația și Cercetarea au primit procente mici din bugetul de stat, pentru anul acesta. Or, este bine știut, țările dezvoltate economic sunt fix acele țări care investesc masiv în cercetare. Să intrăm, însă, în noul an cu o doză zdravănă de optimism: greutățile pot fi învinse prin tenacitate și solidaritate.